Cum viciază constructorii cu 40% cifrele reale de consum. "Scandalul Volkswagen este doar vârful aisbergului"

de Mircea Meșter
Luni, 28.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Asociaţia Transport&Environment a publicat astăzi un studiu care dezvăluie metodele prin care maşinile sunt "dopate" pentru a consuma cu 40% mai puţin la testele oficiale de emisii şi consum. Cele mai mari diferenţe se află în dreptul Daimler, Peugeot-Citroen şi General Motors.

Un studiu recunoscut de Comisia Europeană ne demonstrează negru pe alb ceea ce ştiam deja din experienţa proprie a fiecărui şofer: maşinile noi vândute în Europa emit şi consumă în medie în realitate cu 40% mai mult decât arată cifrele oficiale din fişele tehnice. Aceasta este concluzia grupului european Transport&Environment (T&E), care analizează zona de protecţie a mediului în industriei auto şi raportează rezultatele cercetărilor sale Comisiei Europene. 

Diferenţa dintre consumul real şi cel oficial în Europa: 40%

Conform rezultatelor publicate astăzi ale analizei realizate pe 2014, diferenţele dintre testele de emisii şi consum de laborator şi cifrele reale ale maşinilor de serie au crescut constant din 1998 până astăzi. Dacă în 2001 vorbeam de diferenţe medii de doar 5% între fişele tehnice şi realitate, procentul a crescut până la 40% în 2014.

Diferenţele nu sunt date atât de modul de rulare al fiecărui şofer ci, spun inginerii care au analizat situaţia de pe teren, de diverse tertipuri legale sau ilegale şi deocamdată nedescoperite pe care le utilizează constructorii în cadrul ciclului oficial de testare în urma căruia maşinile primesc certificarea Uniunii Europene.

Astfel, dacă aceste "artificii tehnice" coborau cu 5% consumul real în cadrul testului de laborator în 2011, procentul a crescut până la 24% în 2015, ceea ce înseamnă că cifrele oficiale de consum sunt "coborâte" artificial cu un sfert doar prin faptul că producătorii profită de diverse "găuri" în sistemul de testare. Dacă producătorii nu ar folosi aceste tertipuri, rezultatele din teste ale maşinilor ar fi cu 19-28% mai mari decât ceea ce vedem în fişele tehnice.

"Tertipuri legale" pentru un consum mic la testul oficial

Pentru a coborî cifrele din fişele tehnice, producătorii nu folosesc neapărat softuri ilegale, aşa cum s-a întâmplat în cazul Volkswagen, ci o serie de artificii. Printre acestea se numără supraumflarea anvelopelor pe maşinile de test, alterarea unghiului de cădere al anvelopelor, utilizarea unor lubrifianţi speciali care îmbunătăţesc temporar performanţele, optimizarea computerului de bord şi a transmisiei, deconectarea alternatorului în timpul testului, apăsarea plăcuţelor de frână în etriere sau chiar acoperirea cu bandă adezivă a canturilor dintre elementele de caroserie.

O listă completă a acestor găselniţe aflate la limita legalităţii se regăseşte în diagrama de mai jos (click pe fotografie pentru mărire):

"Unele diferenţe sunt atât de mari, încât nu pot fi explicate"

Esential 600.000 de maşini au fost analizate pe şosea, în câmp real, pentru extragerea rezultatelor comparative.
40% este diferenţa medie dintre cifrele testelor oficiale şi cifrele
450 de euro este suma plătită în plus de fiecare şofer european pentru acoperirea diferenţelor dintre consumul real şi cel oficial.
Există însă mărci ale căror modele "reuşesc" în mod constant un consum mai mare cu 50% faţă de testele oficiale, iar acest lucru nu se poate datora, spun cei de la T&E, decât instalării unor softuri asemănătoare celor utilizate de Volkswagen şi de la care a pornit scandalul global în care sunt implicate 11 milioane de maşini diesel

"Astfel de diferenţe mari nu pot fi explicate prin artificiile cunoscute şi sugerează alte motive, aşa cum este utilizarea unui «defeat device» care are rolul de a produce artificial cifre mici la teste modificând modul în care operează motorul", notează inginerii T&E în comunicatul publicat astăzi. "Acest lucru este perfect plauzibil. Unele maşini vin echipate acum cu «Moduri Eco» care modifică modul în care lucrează motorul după cum doreşte şoferul. Un astfel de sistem, care detectează momentele în care maşina este testată, ar putea fi deci utilizat pe o plajă mai largă decât în cazul scandalului Volkswagen", continuă oficialii grupului european.

Fără tertipuri, doar Toyota ar fi atins normele UE în 2015

Faptul că producătorii "abuzează" de tertipuri considerate legale duce la rezultate viciate care duc, la rândul lor, la situaţia în care toate mărcile au reuşit să se ridice la nivelul limitei de emisii cerute de Uniunea Europeană în 2015. "Analiza progresului pe care producătorii l-au realizat pentru a atinge ţintele de emisii arată că doar Toyota ar fi reuşit să rămână sub limitele legale de emisii dacă niciun constructor n-ar fi abuzat de flexibilitatea testelor europene", spun cei de la T&E.

"Este, deci, perfect posibil să reuşeşti să te situezi sub limitele maxime legale şi fără a manipula excesiv testele, însă astăzi pare că aproape toate companiile se bazează pe măsurători care le ajută să-şi atingă ţintele de laborator în loc să dezvolte maşini cu adevărat eficiente", anunţă grupul european.

Rezultatele au fost publicate utilizând date oferite de 600.000 de maşini din Uniunea Europeană.

Conform acestora, constructorii pentru care diferenţele dintre testul de laborator şi cel din viaţa reală sunt foarte mari sunt, în ordine, Daimler, PSA Peugeot-Citroen şi General Motors, producători ale căror maşini folosesc, în medie, peste 50% mai mult carburant decât se arată în fişele lor tehnice.

De cealaltă parte, cele mai mici diferenţe s-au resimţit în cazul Fiat şi Toyota. Paradoxal, deşi se află în aceste momente sub lupa autorităţilor de pe toate continentele, cei de la Volkswagen reuşesc să se claseze sub media diferenţelor, cu 36%, la egalitate cu Ford, dar sub Renault şi BMW.

450 de euro: costul anual al diferenţei dintre consumul real şi cel artificial

"Scandalul Volkswagen este doar vârful aisbergului", spune Greg Archer, unul dintre managerii grupului T&E. Conform acestuia, diferenţele dintre ceea ce anunţă producătorii şi consumul real îi costă pe şoferi, în medie, 450 de euro pe an.

Soluţia propusă de Transport&Environment pentru evitarea acestor probleme în viitor este, evident, modificarea testelor de emisii şi de consum la nivelul întregii Uniunii Europene. În cazul în care testele de laborator ar fi schimbate cu unele în câmp real, emisiile medii ale maşinilor diesel vândute la nivel european ar creşte de la 123 de grame CO2/km, cât e în prezent, la 170 de grame CO2/km. La motoarele pe benzină, diferenţa ar fi cea dintre media actuală oficială, de 126 de grame CO2/km, şi 168 de grame CO2/km, media reală.

Întreaga analiză Transport&Environment poate fi accesată AICI.

Comentarii (28)

  • Da draga Comisie Europeana, producatorii profita de diferite goluri din regulament, pentru ca inainte sa impui norme peste norme, este necesar sa te gandesti cat de realizabile sunt acestea intr-un timp relativ scurt, intr-o piata foarte competitiva, in care nimeni nu vrea sa scada puterea, implicit performantele, este foarte dificil sa spui " peste 5 ani consumul sa scada cu 30 %, noxele cu 50%, etc", dar in acelasi timp sa investeasca si sa deschida noi fabrici, noi locuri de munca, sa aduca zeci de miliarde de la buget, deci este o mare ipocrizie, la fel ca la combustibil, guvernele tipa de ochii lumii ca s-a scumpit prea mult la pompa, dar " uita" sa spuna ca jumatate din pret este dat de accizele statului.

    Doar Toyota putea sa atinga aceste norme pentru ca are o armata de hibride, iar variantele clasice sunt domoale la performante, pe viitor toti vor oferi si hibride si consumul va scadea in mod real.
    42 7
  • nu sunt fan vw din contra urasc cel mai mult felul lor de promovare a produselor si preturile practicate.... dar treaba cu poluarea si consumul e o chestiune bine gandita si scopul il vom afla in curand....evident nu e vorba de masluirea consumului si a normei de poluare(daca credeti ca le pasa de mediuva inselati amarnic)...scopul e altul veti vedea, nu din presa sau de la televizor...tineti minte asta!!!!!!!!!!! se prevede o revolutie in industria auto iar asta incepe cu un shoc- criza care schimba prima data mentalitatea si perceptiile de pina acum...apoi pe acest fond vor veni schimbari drastice care,cu siguranta nu vor avantaja prostimea...
    19 7
  • mecanicul vesel
    oare au citit asta si posesorii de *tedeiuri* care-mi spuneau cu un aer *superior* ca toyota are tehnologie invechita ??? Tare as vrea sa le vad mutra .....
    33 31
  • @mecanicul vesel, Nemtii nu-s in stare sa ofere niste motoare performante si in acelasi timp cu emisii scazute, de asta s-au folosit de fraudarea testelor, fiindca sunt la ani lumina la capitolul tehnologie si motoare. Dar n-ai cu cine discuta aici, oricum tot Toyota e de vina ca a fraudat VW testele :)))))
    34 33
  • Daca nu ai cu cine discuta fi baiat destept si nu mai spune nimic. Asa pari altfel decat lasi impresia. Scuze de off topic.
    19 14
  • @mecanicul foarte vesel
    La un motor clasic nu trebuie sa ai super tehnologie pt un consum mic, crezi ca Daewoo Tico avea tehnologie avansata? Nu, dar consuma foarte putin, iar toyota pana acum 2 ani oferea aspirate de nivelul anilor 2000, chiar nu erau avansate, nu cred ca trebuie sa fii fan tdi pt a spune asta, era o realitate.
    27 9
  • acum vreo doi ani,conducand un lodgy diesel de 105 cp. eram "suparat"ca nu-mi iese niciodata consumul cum scrie la carte,ci mai mult de un litru la suta. Si asta ,cu masina goala, nu vant din fata,sau motorul nerodat.
    15 3
  • Sinior Calin Laurentiu . Cu toata stima pt un posesor ''devotat'' si chiar proprietar de auto al unuia dintre cei mai mari constructori din industrie. Ce parere aveti de marca dvs mult apreciata ? Si cum percepeti ''calitatea'' acesteia dupa acest caz! Stima si respect .

    @@@mecanicul foarte vesel. Daewoo Tico consuma 7-8 litrii in oras. Ti se pare cumva putin ? Crezi ca degeaba au unele GPL ?Nu-i de tine domeniul auto :)))) Chiar VW a zis urmatorul lucru '' Pe scurt un automobil cu motorizare diesel Euro 6 nu îndeplinește condițiile de omologare pentru a fi comercializat în SUA. Mai mult ca sigur că același motor, pentru a avea aceleași performanțe dinamice, are nevoie de tehnologii adiționale pentru a putea îndeplini cerințele și același consum'' > Pricepi ceva din fraza asta ? Vrei sa-ti traduc eu ?
    9 23
  • @labarescu_georgian
    Toyota Yaris de 1.0, 69 cai, consum urban oficial de 5.2, sa mori tu ca-n Bucuresti scoate atat? iti spun eu ca se apropie de 7, cam la fel ca anticul Tico, pt ca acel consum de 7-8 de care spui e sigur pe Bucuresti , intr-un oras mai mic nu consuma mai mult de 5.5-6 in oras.
    21 8
  • @Madalescu_Georgian, personal am o parere buna. Merge bine, nu m-a lasat in drum, nu m-a tocat de bani si am curaj oricand sa ma urc in el si sa fac un drum de cateva sute de km fara oprire.
    Apropo, ca tot e la moda. Saptamana trecuta i-am facut ITP-ul si totul a iesi in parametri. Inclusiv testul de noxe. Tu ce parere ai avea daca ai fi in locul meu? Am mai spus, la drum lung Coltul e o gluma pe langa New Beetle. Altele sunt slabiciunile lui, nu cele mecanice.
    20 6
  • ''anonimul frustrat'' > Consumul ''pe hartie'' este de 6,9L la 100 pt Tico in mediul urban, asadar el in realitate scoate un 8L. Nu am mai auzit de ''argumentul asta ingineresc'' > ''intr-un oras mai mic'' , probabil cred ca-i un cliseu care ar trebui folosit si in ''testele de consum'' , doar un ''expert '' ca tine stie asta. Asadar consum mare pt o masina care cantareste 640Kg :)))))..... Cine a zis cv de Yaris aici? Stai departe de sticla !
    8 17
  • Off topic: http://jalopnik.com/2017-fiat-124-spider-this-is-it-1733363750
    1 7
  • ce interesant, lumea descopera ca masinile consuma combustibil pe strada altfel decat in laborator ... foarte interesant, impresionanta inteligenta pe clientii marcilor "de top" ...

    ... @AM - la ce draq va bagati in articole de tabloid ? (nu de alta, dar aceste "studii" nu sunt ceva nou, ele contribuind la actuala propunere legislativa de modificare a metodologiei de testare)
    14 1
  • @unckle is curios si cine o sa stabileasca ce e "un consum normal, real". Cati soferi nu circula fara inspectia tehnica, cu zeci de coduri de eroare pe diagnoza ? cati nu circula cu filtre aftermarket sau scoase ? cati nu circula cu presiuni in cauciucuri incorecte ? cati nu-si pun jante de 19 pe Logan, ca apoi sa zica "vai, dar ce mult consuma" ?
    Cati nu circula cu 3 obezi in masina si portbagajul plin de caramizi ?

    Normal ca testele se fac in conditii de laborator, altfel consumul ar diferi cu 30-40% de la sofer la sofer si oricum nu s-ar ajunge la "un consum real". Treceti peste... Mai important e cat e de fiabila masina, cat de ok sunt dealerii si serviciile post-vanzare, cat polueaza samd.
    Pentru consum poti citi forum-uri, poti face test-drive-uri, pentru restu.. e mai greu.
    19 3
  • Rezolvarea problemei o vad relativ simpla: dupa testele de laborator sa se specifice ca acela este consumul MINIM la care se poate ajunge, daca se indeplinesc conditii ideale: temperatura exterioara de 22-25 de grade, drum liber si de calitate, doar soferul in masina si fara bagaje, presiune corecta in anvelope, viteza de croaziera de maxim 90 km/h si tot asa. Consumul real depinde in primul rand de viteza de deplasare, daca e prea mica sau prea mare consumul va creste pe masura
    9 2
  • @mowgli
    Si pe langa cele enumerate de tine as adauga: cine isi ia BMW sau Audi ca sa conduca cu 50 km/h in sate/comune si 100 km/h in afara ?
    Cati din astia cu BMW sau Audi schimba treapta de viteza la 2000 rpm doar ca sa nu polueze ?
    Daca-mi spuneti ca majoritatea inseamna ca ma luati la misto. Conduc prin Romania de peste 10 ani si pot spune ca BMWistii + Audistii sunt teroare nationala.
    13 8
  • Un articol foarte bun gasiti aici : https://logec.ro/dieselizarea-europei-si-recolta-perversa-a-interventionismului/ (sper sa nu fie [foarte] mare problema ca pun un link de la un blog). Nu ar strica daca si AM ar intra un pic in problema istoriei masinilor diesel si a evolutiei normelor EURO si a metodologiei de testare, acum ca subiectul este cald.


    Mowgli, evident ca nu poate NIMENI sa spuna cat consuma in realitate o masina ... doar ca ne coboram un pic la nivel de tabloid ca asa-i frumos, vorba aia "bate fieru cat ii cald" :)

    Testele astea mega-blamate de consum si emisii se fac conform unor reglementari foarte clare (cu lacune, dar clare) - https://en.wikipedia.org/wiki/New_European_Driving_Cycle
    Testul are prevederi foarte clare cu privire la "cum" se procedeaza si ce face masina in timpul cat este testata. Evident exista lacune in legislatie si nu este specificat ce presiune sa aiba pneurile sau cata banda adeziva ai voie sa pui pe masina ... dar sa te apuci sa spui ca o jumatate de atmosfera si doi metri de scotch o sa vicieze cu 40%-50% testul de consum ??
    Conform metodologiei de testare, masinile se pun pe role, in laborator (ca nu merge nimeni afara pe strada... ca ar obtine rezultate mai slabe), si se aplica la rotile motoare o sarcina care ia in considerare masa, coeficientul aerodinamic, probabil frecarile de pe cealalta punte (la 4x4 sunt sigur ca se testeaza cu doar doua roti actionate). Tabelul de sarcini la care se supune masina este, surprinzator, acelasi pentru toti producatorii. Difera coeficientul aerodinamic care, probabil, se calculeaza in prealabil de producator folosind acei doi metri de scotch. Masina se testeaza cu motorul rece, conform graficului de viteza si acceleratie din linkul de pe wikipedia .. si gata, obtii "ceva" care este comparabil cu alte masini in acelasi test, fara nici o legatura cu ce se obtine pe strada.

    Sunt mintiti consumatorii ? ... NU, si spun asta cu toata increderea. Pe site la Mercedes, cei mai blamati in articolul asta, scrie foarte clar ca valorile de consum sunt acolo doar pentru comparatie. Spune exact asa:
    "Valorile indicate au fost stabilite conform procedurii de măsurare (Directiva 80/1268/CEE, ediţia curentă în vigoare). Datele nu se referă la un singur autovehicul şi nu constituie parte componentă a ofertei, ci sunt oferite numai în scopul comparaţiei cu alte tipuri de autovehicule"
    In ce mod inseala Mercedes increderea consumatorului dupa ce ii spune ca acele cifre de consum nu sunt parte a ofertei si ca ele sunt conforme cu directiva CEE si exista doar pentru a compara cu alte autovehicule, testate si ele in aceleasi conditii ?

    Dintre "specialistii" prezenti a ovbservat cineva ca diferentele cresc direct proportional cu masa masinii si invers proportional cu cilindreea motorului ? ... lucru de bun simt, daca stii un pic de fizica.
    11 2
  • Văd că unii persistă în prostia de a explica că de fapt testele sunt reale. Cei de la Autobild au încercat să le reproducă în traficul real într-un oraş din Germania şi a ieşit un haos total în trafic. Şi nici măcar nu s-au apropiat de consumul real. Aşa că nu ne mai aburiţi şi pe noi, dacă vreţi să fiţi tâmpiţi fiţi dar în tăcere. Sau poate că sunteţi vocea poporului mai ştii.
    2 1
  • @@mowgli
    Eu sunt de parere ca cei mai agresivi soferi sunt cei cu Skoda Octavia. Fara suparare pentru posesori.
    3 3
  • Si uite asa oameni buni, FIZICA ne trage de guler, ne palmuiete moralizator si ne pune cu picioarele pe pamant.
    Realist vorbind, ultimul mare salt de eficienta in domeniul motoarelor a fost injectia electronica (benzina) si common rail-ul controlat tot electronic (pentru diesel).
    Cifrele de consum din primii ani de aparitie a tehnologiilor astora sunt foarte valabile si astazi.
    Uitati un exercitiu simplu: comparatie a cifrelor de consum intre prima generatie de Audi A4 (B5 1994) si ultima (B9 2015):
    B5 ~1250 kg:
    - 1.8 I4 20v DOHC 125 PS (92 kW; 123 bhp) 173 N·m (128 lbf·ft) 205 km/h (127.4 mph) 1994–2001 CO2 - 182 g/km
    - 1.8T I4 20v DOHC Turbo 150 PS (110 kW; 148 bhp) 210 N·m (155 lbf·ft) 222 km/h (137.9 mph) 1994–2001 CO2 - 182 g/km
    - 1.8T I4 20v DOHC Turbo 180 PS (132 kW; 178 bhp) 235 N·m (173 lbf·ft) 233 km/h (144.8 mph) 1997–2001 CO2 - 194 g/km

    B9 ~1400 kg:
    - 1.4 I4 turbo 150 PS (110 kW; 148 bhp) 211 km/h (131.1 mph) CO2 - 114 g/km
    - 2.0 I4 turbo 190 PS (140 kW; 187 bhp) 240 km/h (149.1 mph) CO2 - 114 g/km
    - 2.0 I4 turbo 251 PS (185 kW; 248 bhp) 250 km/h (155.3 mph) (electronically limited) CO2 - 129 g/km

    Comparam direct 1.8T 180 CP cu 2.0T 190 CP
    Deci intre timp s-a ingrasat, i-a crescut cilindreea si i-au scazut emisiile de la 194 la 114. WTF??
    5 1
  • Pe mine mă enervează ipocrizia: daca știau de ce nu au spus pana acum clar? Exista un proverb: după război mulți viteji se arata!
    Oricum subiectul devine obositor, ce emisiuni putea face Dan Diaconescu
    4 1
  • cineva
    Unkle a spus foarte clar exact ce voiam eu sa zic: testele au loc IN LABORATOR, nu IN ORAS/ IN AFARA ORASULUI.

    Ideea testelor e sa compare masinile intre ele, in exact aceleasi conditii (in principiu cu aceleasi roti super-umflate si aceeasi cantitate de scotch :-) ). Scopul testelor nu e sa obtina un consum de oras real, pt ca atunci ar trebui sa intrebam care oras, pe ce strada, in ce conditii de trafic, cu ce sofer, s.a.m.d.

    Astfel, cel putin teoretic, ar trebui sa constati ca masina A are consum mai mic ca masina B, si asta sa te ajute la decizia de cumparare. Nu sa te astepti sa scoti cu masina A sau B exact consumul indicat de test!
    1 0
  • mecanicul vesel
    se prezinta un indian:
    -Salutare tuturor, ma numesc Nor Negru,dar prietenii apropiati imi spun Volkswagen......
    8 2
  • Cipris
    am toyota yaris hybrid, in carte scrie 3.5 consum mediu, in realitate consumul mediu la mine e de 4.9, asa ca nici toyota nu e departe
    3 1
  • Tot Moskovici e mai bun! La vale..
    4 0
  • O analiza pertinenta, bravo Mircea si multumesc pentru acest articol.
    1 0
  • Ravelli
    @Cipris, prietene, eu am un toyota auris hibrid si nu sare de 4,2 decat cand ies pe autostrada si ii dau 140Km/h, caz in care consuma 5,5, am un priten care detine un Prius si dupa 2000 de Km avea un consum de 4,1, in conditiile in care a facut un tur al Romaniei, deci si pante si drum drept si viraje etc etc, toate conditiile de drum posibile. Daca tu cu Yaris scoti aproape 5 atunci esti un sofer de 2 lei, no offense. Daca ti-ai luat o hibrida si vrei sa faci liniute la semafor atunci ai gresit conceptul, peace
    0 1
  • Alex82
    Indoctrinatilor VW AG le recomand o carte: "La pescuit de fraieri. Economia manipularii si a inselaciunii"

    editie 2016

    http://www.automarket.ro/stiri/volkswagen-singurii-prinsi-cu-mata-in-sac-niciun-alt-constructor-nu-a-70371.html
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru