Cutii negre auto hi-tech

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 03.01.2007
Cutiile negre auto care retin toate datele legate de acceleratie, viteza si franare vor putea in scurt timp sa capteze imagini.

Gadgeturile care inregistreaza toate datele legate de acceleratie, viteza si erori mecanice ale masinilor, celebrele "cutii negre" care ajuta la descifrarea cauzelor accidentelor grave, trec la o noua generatie. Desi nu toate modelele dispun astazi de un astfel de dispozitiv (in SUA de exemplu 60% dintre masinile vandute din 2005 incoace au in dotare o cutie neagra), o companie coreeana dezvolta o versiune hi-tech a acestui gadget care urmeaza sa reprezeinte, se pare, un "amanunt" deloc inutil in masina dumneavoastra.

Astfel, cutia neagra coreeana poate inregistra imagini diniante si dupa un eventual accident printr-o camera montata pe una dintre oglinzile laterale. Aceasta poate prelua 20 de imagini pe secunda, stocand imagini incepand cu 14 secunde inaintea coliziunii si pana cu sase secunde dupa ce aceasta a avut loc. Gradul de utilitate pe care acest nou dispozitiv il are este evident, ramane de vazut cum vor ingloba constructorii auto in designul propriu camerele montate pe spatele oglinzilor.

Se pare insa ca multe dintre guvernele statelor europene sunt incantate de un astfel de dispozitiv care este pe de o parte foarte ieftin iar pe de alta parte poate ajuta la descifrarea exacta a cauzelor accidentelor grave.

Nu este primul dispozitiv de acest gen imaginat de coreeni. PLK, una dintre diviziile Hyundai si Kia, ofera un gadget asemanator, denumit Roadscope, care utilizeaza insa camerele montate pe oglinzile laterale pentru a-l atentiona pe cel de la volan cu privire la iesirea de pe banda proprie prin calcarea liniei continue.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru