Dacia QUT 1 Concept - solutia pentru orasele aglomerate

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 12.11.2009
Un tanar designer slovac si-a imaginat un model Dacia care sa se incadreze in peisajul traficului din Bucuresti. A iesit QUT 1 Concept, o idee de model de oras mai mult decat interesanta.

Chiar daca oficialii Dacia au afirmat in repetate randuri ca nu au de gand sa scoata un model de oras low-cost - cel putin in viitorul apropiat, designerii europeni nu puteau sa ramana insensibili la potentialul marcii. Aceasta este povestea pe scurt a conceptului Dacia QUT 1, pe care slovacul Jan Bujnak l-a realizat cu gandul la aglomeratiile urbane ale oraselor europene.

Ca segment, conceptul QUT 1 se incadreaza in liniile clasei mini, fiind un model destinat 100% rularii citadine. Mai exact, rularii intr-un Bucuresti extrem de aglomerat, deoarece Jan a desenat masina in urma unei vizite de o saptamana pe care a facut-o la Studioul de Design Renault din capitala.

"Ideea din spatele masinii este simpla. Am fost foarte influentat de orasul Bucuresti in perioada in care am stat acolo. Nu am vazut niciodata atatea masini pe strada: erau parcate peste tot si mergeau haotic prin oras. Imi era frica sa trec strada, deoarece era foarte periculos. Masinile erau pur si simplu ca niste creaturi salbatice.

In acestea conditii, am decis sa construiesc o masina de oras foarte prietenoasa", a declarat Jan pentru Automarket.ro. Aceasta este si povestea numelui conceptului, QUT 1 fiind transcrierea alternativa a cuvintelor englezesti Cute one (Dragutul, simpaticul).

Dacia QUT 1 se incadreaza perfect in peisajul bucurestean nu doar prin marime, ci si prin materialele pe care designerul slovac le-a gandit pentru exteriorul masinii. Astfel, caroseria este acoperita in partea inferioara cu un strat de polimeri moi la atingere care revin la forma initiala prin incalzire in cazul in care masina este zgariata. "Daca zgarietura este adanca, posesorul masinii inlocuieste pur si simplu respectivul material. In plus, acesti polimeri pot fi personalizati adaugandu-le ornamente si stickere interesante", spune Jan.

Problema micilor zgarieturi a fost rezolvata si in partea frontala, acolo unde spoilerul nu este dur, fiind construit dintr-un material flexibil si moale. "Utilizarea acestui material are la baza si o idee psihologica referitoare la pietoni.

Acestia se vor simti mai in siguranta cand trec strada, stiind ca masina nu ii va accidenta precum o fac altele", afirma designerul slovac.

O alta solutie practica relevanta pentru Romania este spatiul pentru bagaje. Ideea lui Jan a fost aceea de a renunta la portbagajul clasic, cu luneta: "De obicei utilizam doar partea inferioara a portbagajului. Am decis sa renunt la luneta si sa transform partea superioara a portbagajului intr-o zona cu rafturi pentru depozitarea unor obiecte de marime mica", spune Jan Bujnak.

Evident, slovacul este constient ca modelul sau nu va vedea lumina zilei, fiind un simplu proiect personal si neavand nicio legatura cu linia oficiala de concepte Dacia. Cu toate acestea, Jan sustine ca ideile sale pot fi abordate usor de constructorii auto in cazul modelelor destinate oraselor supraaglomerate.

Comentarii (27)

  • 12azvan
    da, da,........
    "teoria ca teoria, dar practica te omoara"
    Se potriveste perfect pentru Dacia
    18 6
  • abc_e?
    QUT 1
    frumos concept
    20 0
  • ,..........
    frumos
    14 0
  • Dacia
    Putea sa faca designul asta si sa ii zica oricum: concept Dacia, concept Peugeot, etc, etc ...
    5 2
  • solutia pt orice oras aglomerat...
    ...este smart-ul fortwo... deoarece strazile nu se vor lati si nici parcari nu se fac, trebuiesc reduse dimensiunile masinilor...si culmea, majoritatea autoturismelor din trafic au un singur pasager... daca ar fi mai multe smart-uri pe strada ar fi mai mult loc in trafic...asa cum s-a intimplat la roma, cind acum 8 ani am ramas uimit cite smart-uri erau pe strazi... open your mind
    9 3
  • ha ha h a
    mda
    SI CAT COSTA UN SMART FATZA DE O MASINA "NORMALA"?
    11 3
  • cristi_bv
    sertar
    Eu as prefera o luneta in locul sertarului
    2 3
  • roadrunner
    @ ha ha h a
    pai o masina normala poate depasi valoarea unui smart fortwo, fiindca cea mai ieftina versiune de fortwo este 14.040euro.
    2 2
  • dragao
    oo daa..
    Frumos..numai ca la Dacia ,totul ramane la stadiul de proiect!
    6 3
  • frumos
    Da, frumos, dar sa conduca el fara luneta! (mai ales cand foloseste una din parcarile interioare aglomerate a vreunui mall)
    1 0
  • Stimabili administratori ai site-ului. Putem sa vizionam si noi stirile fara ca vreo reclama sa ne invadeze ecranul si sa nu mai vrea sa plece? Va rog frumos.
    6 0
  • newman
    new
    Cum ar fi sa ai o masina si sa te gandesti intr-o dimineata sa schimbi ceva la ea precum carcasa unui telefon mobil. Un concept interesant...
    3 0
  • groapa
    foarte frumos conceptul! Dar ca sa se incadreze perfect cu peisajul citadin bucurestean ar trebui sa arate ca o groapa masina! asta ar fi un studiu interesant ...cum sa faci o masina sa arate ca o groapa!
    2 4
  • balarie
    In mod evident este doar un desen frumos despre care nici nu stim daca este intradevar facut pentru Dacia. O stire interesanta pe care sa dam click ca disperatii ca sa aiba Automarket trafic.
    O sa va trimti si poze desenate de mine pentru un concept de Dacia Supersport cu motor de 1000 CP.
    3 1
  • Sergio
    frumos
    cred ca masina urmeaza destul de bine liniile conceptului oficial dacia,nu ii mai tin minte numele, imi place, felicitari designerului

    iar despre problema cu luneta,se poate oricand monta o camera video
    3 0
  • :-)
    " gaby " - a facut cea mai corecta evaluare a peisajului automobilistic bucurestean => " ca sa se incadreze perfect cu peisajul citadin bucurestean ar trebui sa arate ca o groapa masina! " :-)))))))))
    Revenind la concept , e frumos , e interesant , e cool , dar din pacate ramane doar la stadiu de - exercitiu de design -
    3 1
  • masina asta o sa ramana numa pe hartie.; nu o sa produca dacia asa ceva pre curand........mai ales k designeru mai e si slovac. Nu vad nici un entuziasm in stirea asta. Poate dak anunta dacia k va produce asa ceva , era altceva...........
    2 1
  • soper
    gata deja tunata:)
    frumoasa oricum;)
    2 0
  • Alex Radoi
    Comment-ul lui "gaby" este, dupa parerea mea, cel mai tare de pe ziua de astazi. CLAR!!!

    @Dan si ceilalti care spun ca este posibil ca acest concept sa nu fi fost desenat pt. Dacia: CAUTATI POZE CU CONCEPTUL DACIA DUSTER.
    Acum recunoasteti spatele?
    1 0
  • blogomentator@yahoo.com
    @andt si altii care sunt enervati de reclame: Exista Mozilla Firefox si extensia AdBlock Plus... le instalati si nu mai aveti probleme cu reclamele. :)
    1 1
  • rica rica
    degeaba
    degeaba ne arata Dacia un concept, cata vreme pe poarta fabricii va iesi o masina cu 0 (zero) elemente din concept car. Cazul Duster este cel mai convingator. Are ceva elemente fata de concept car? Varza astia de la Dacia!!! Apropo...cand am vazut concept car-ul Duster am zis ca daca va iesi macar 30% din el voi lua unul fara sa stau pe ganduri...intre timp m-am enervat rau cand am vazut ce hidosenie va iesi pe poarta fabricii, asa ca m-am ales cu ceva catdecat mai bun...Chevy Captiva second la 14,000...si nu-mi pare rau deloc...
    0 3
  • RECLAME
    RECLAME ENERVANTE
    reclama e buna atat timp cat nu mere cu mine si cand merg la WC...de ce trebuie sa citesc o stire sau sa deschid o pagina si sa trebuiasca sa ma lupt cu reclama ca sa vad continutul...e prea de tot...poate puneti reclama in loc de continut si continutul articolului pus la subsol, cu asterix
    0 0
  • Raspunsuri
    @rica rica: Esti sigur ca desenele sunt facute de Dacia? :) Reciteste articolul si-o sa ai o "surpriza"! :)
    @RECLAME: Doamne ce bine-ar fi sa citesti toate comentariile inainte de a posta. Asa macar ai afla ce poti face impotriva reclamelor.
    0 0
  • shit
    Asta da concept...de rahat.
    1 1
  • luneta... stilul dacia...
    sa schimbe suportul ala!
    0 0
  • slovacu'
    "De obicei utilizam doar partea inferioara a portbagajului. Am decis sa renunt la luneta si sa transform partea superioara a portbagajului intr-o zona cu rafturi pentru depozitarea unor obiecte de marime mica" spuse ala DE CE SA RENUNTE LA LUNETA!!!!!!!!
    0 0
  • RECLAMELE MA TERMIN
    DACA MAI VRETI SA MAI INTRU PE ACEST SIT FRUMOS VA ROG GASITI O ALTA FORMA DE RECLAMA CARE SA NU SCOATA OAMENII DIN SARITE CACI VA SPUN CA NU CASTIGA NIMIC, CEL ALE CAROR RECLAME LE AFISTI AGRESIV, DIN CONTRA NUMAI CUVINTE DE "LAUDA" . MULTUMESC PENTRU INTELEGERE
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru