Decizie ICCJ: Poliția locală nu are dreptul să amendeze șoferii în trafic

de Cornel Șocariciu
Miercuri, 21.06.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
ICCJ a decis: polițiștii locali nu au dreptul să amendeze șoferii în trafic. Aceste competențe rămân doar pentru cei de la Poliția Rutieră. Totuși, un nou proiect de lege ar putea schimba complet datele problemei.

Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor. În acest caz, polițiștii locali nu au voie să aplice amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat mașinile pentru conducere.

Decizia ICCJ va deveni obligatorie pentru instanțele de judecată după publicarea în Monitorul Oficial.

"[...] doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate", se arată în comunicatul de presă al ICCJ.

Urmareste Automarket
După cum știți, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt legale.
De asemenea, polițiștii rutieri sunt singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic.

Totuși, acest lucru s-ar putea schimba. În acest moment, în Parlament, se află un proiect de lege care vizează modificarea OUG 195/2002 și care propune ca Poliția locală să apară în toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.

"Printre atribuţiile poliţiei locale intră şi reglementări ce privesc circulaţia pe drumurile publice, dar de care nu se ţinea seama întrucât OUG 195/2002 nu a fost actualizată şi modificată astfel încât şi poliţiştilor locali să le se recunoască aceste drepturi şi atribuţii pe care le au conform statutului lor", a declarat unul dintre parlamentari.

Via | Avocat | Digi24

Comentarii (6)

  • Foarte bine! Cinste judecatorilor de la ICCJ!
    12 3
  • Dupa ce le-ar fi dat politistilor comunitari sa se dea agenti de circulatie, ar mai fi lipsit sa ne aresteze Citizen Police (Politia Cetatenilor) ca in filmele de comedie... sau de groaza.

    Deci,ICCJ a luat o decizie corecta.
    13 1
  • Au dreptul ca si inainte, stim sa citim doar, nu mai au dreptul sa se foloseasca de articolul 36 din OG 195/2002, ci de alte acte normative. Mai clar nu pot cere de la proprietarul autovehicului date privind persoana carea condus masina la un moment dat folosindu_se de articolul sus mentionat, insa acest lucru poate fi usor corectat. prin prevederile unui HCL
    1 0
  • Mihaela
    Da ! Stiam! Domnilor care scrieti articole in care va varsati frustarile nu mai mintiti cititorii fiindca ei suporta consecintele juridice grave si nu voi!
    1 0
  • Ar fi bine daca ar fi asa, nu mi se pare corect, ca un politist ce a terminat o academie de profil, a muncit ca sa ajunga la rutiere (mai mult sau mai putin, mna, multe nepotisme in politia romana) si sa fie la egalitate cu un om care, abia a fost in stare sa termine liceul....
    1 2
  • Stefan
    Ce frumos vor sa faca boacterii -gardienii publici politisti locali incompetenti ,aroganti si angajati pe pile, tata consilier local sau alte asemenea PCR.
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru