Detroit 2008, umbrit de problemele economice

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 14.01.2008
A luat startul editia din acest an a Salonului Auto de la Detroit.

Ieri a luat startul editia 2008 a Salonului Auto de la Detroit, editie umbrita de problemele economice din SUA, care au un impact negativ asupra vanzarilor de pe aceasta piata.

Vanzarile de pe piata americana, cea mai mare din lume, au scazut in 2007, pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a ritmului mai lent de crestere economica, determinat de problemele din sectorul imobiliar si al creditelor.

Multi analisti si unii reprezentanti ai industriei de profil considera ca in 2008 exista riscul unui declin al vanzarilor pana la 15,5 milioane de vehicule. In schimb, o parte dintre producatori, precum General Motors, anticipeaza ca va avea loc o relansare a cererii in a doua jumatate a anului, astfel incat vanzarile se vor mentine la nivelul din 2007. "Anticipam mentinerea tendintei negative a vanzarilor pe piata americana, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare, cuplata cu hotararea producatorilor de a nu oferi stimulente cumparatorilor", a declarat Brian Johnson, analist la Lehman Brothers.

In 1991, in timpul ultimei crize importante din sectorul auto, vanzarile au scazut cu 16%, de la nivelul record atins anterior. Cea mai pesimista prognoza pentru anul 2008 a fost facuta in noiembrie anul trecut de Thomas Stallkamp, analist la fondul de investitii private Ripplewood Holdings, acesta sustinand ca vanzarile ar putea cobori cu 10%, la 14,5 milioane de vehicule.

Analistii afirma ca un astfel de declin ar obliga companiile, in special cele din Detroit, sa reduca din nou productia si numarul de angajati. "Problemele din economie, cum sunt cele din sectorul imobiliar si conditiile mai stricte de acordare a creditelor, exercita presiuni puternice asupra increderii consumatorilor, atunci cand este vorba de achizitii importante", a declarat directorul general al Ford, Alan Mulally. Pentru 2008, GM anticipeaza ca vanzarile totale de pe piata americana vor fi de 16 milioane de vehicule, dar reprezentantii grupului recunosc ca exista riscuri.

Taguri: Ford, GM

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru