Diesel-ul dă o lovitură de imagine în America: cea mai vândută mașină din SUA, pick-up-ul Ford F-150, primește în premieră un diesel V6 de 253 CP

de Mircea Meşter
Joi, 11.01.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În plin declin al vânzărilor diesel la nivel mondial, cea mai vândută mașină din SUA primește în premieră absolută o versiune pe motorină. Animată de un V6 de 3.0 litri produs în Europa care dezvoltă 253 CP și aproape 600 Nm.

În timp ce motoarele diesel trec printr-un declin despre care specialiștii susțin că va duce în viitor la eliminarea acestui tip de propulsie, Ford anunță o premieră absolută inedită în Statele Unite, o piață care nu a fost niciodată foarte prietenoasă cu motorina: pick-up-ul Ford F-150 va primi în 2018 o motorizare diesel.

Mutarea celor de la Ford este interesantă din cel puțin două motive. Primul este cel al imaginii excepționale pe care F-150 o are în SUA, acolo unde este cea mai vândută mașină de pe piață indiferent de segment în ultimele patru decenii. Al doilea este legat de faptul că această mișcare este una surprinzătoare în contextul în care scandalul Dieselgate, în care au fost implicați cei de la Volkswagen, a pornit din SUA, acolo unde clienții în scădere pentru acest tip de motor păreau să condamne dieselul la dispariție.

Esential 41 de ani s-au împlinit în 2017 de când gama de pick-up-uri Ford F-Series ocupă locul 1 în topurile anuale de vânzări auto în SUA.
F-150 este cel mai popular model al gamei și cea mai vândută mașină din America.
896.764 de mașini din gama F-Series a vândut Ford în SUA în 2017.
Motorul diesel pe care îl primește Ford F-150 este un V6 de 3.0 litri botezat Power Stroke care produce 253 de cai putere și 596 de Nm. Produs la fabrica Ford din Dagenham, Marea Britanie, motorul de pe F-150 a fost ales pentru capacitatea sa de remorcare. Împreună cu motorul V6 diesel, F-150 poate remorca peste cinci tone (5170 de kilograme).

Antecedente diesel în gama F-Series și un proces în derulare

Deși o premieră pe F-150, cel mai popular model din gama de pick-up-uri F-Series, dieselul este o cunoștință mai veche a celei mai vândute familii de "cărăuși" din Statele Unite. Astfel, versiunile F-250 și F-350 Heavy Duty beneficiază de aportul unor motorizări diesel încă din anii '80.

De altfel, Ford se află în mijlocul unui proces în Statele Unite pe tema motoarelor diesel oferite de pick-up-urile sale, compania americană fiind acuzată la Curtea Federală din Detroit că utilizează un software ilegal pentru limitarea emisiilor de noxe în timpul testelor.

Acuzele sunt asemănătoare cu cele pe care Volkswagen le-a primit în cazul Dieselgate.

Comentarii (11)

  • Aha! Si unuii deja prohodesc disparitia dieselului! Mai rasfirati baieti, mai rasfirati! Oare aceasta motorizare sa fie si un semn al intentiei Ford de a exporta F in Europa? Da Doamne!
    11 10
  • @mishazaitev - nu stiu daca vor exporta F150 in Europa, dar ma astept sa vedem in curand si pe strazile noastre mai multe.
    Oricum, cu motorul acesta au o baza buna sa incerce aducerea F150.
    10 3
  • cineva
    Dar noi, in Europa, scoatem diesel-urile de 1,5, ca polueaza planeta...
    6 4
  • Mi se pare normal să ofere diesel pe un camion, cred că și concurență le va urma exemplul, adică GM și Chrysler.
    7 1
  • E de precizat ca e primul diesel de litraj mediu pe un pick-up full-size. Atat Ford cat GM (Chevy si GMC) si RAM ofereau de mult dieseluri de litraj mare (>6 l) Cummins sau variatiuni pe tema.

    In cazul pick-up-urilor mid exista de mult motorizari diesel de litraj mediu si in SUA. Vezi Colorado/Canyon de la GM, modele care nu-s comercializate in Europa si care vin cu un 2.8 l L4 de 181 cp si 500 nm.
    8 1
  • tc1900
    pt un suv , diesel make sense
    pt un clio symbol nu
    9 1
  • @ tc 1900

    Un Clio Symbol nu are sens oricum.
    6 3
  • Intre timp: https://blog.caranddriver.com/ford-faces-4-2-billion-lawsuit-for-allegedly-dirty-f-series-super-duty-diesel/
    3 0
  • Ce ti-e si cu politica asta. Se vede clar ca toti producatorii triseaza la noxe, dar pentru anumite motive strategice au facut circ in cazul VW. Acum ii ataca si pe restul, dar pe silent mode. Iar oamenii raman in minte cu VW, pentru ca asta au vrut sefii. Ca in politica.
    2 2
  • AndreiRN
    Din pacate Ford nu ofera o garantie rezonabila motoarelor diesel si cele mari facute de International care se strica foarte frecvent.
    Situatia prezenta a aparut datorita faptului ca EU a inceput sa refuze astfel de motoare si fabrica a facut o oferta buna celor de la Ford ca sa mentina productia si chiar sa o creasca fiind vorba de un volum mare pt SUA. Vom vedea cat de bune sunt.
    1 3
  • Meanwhile: http://www.chevytv.com/2019-chevrolet-silverado-1500-gets-an-i6-diesel-sheds-450-lbs/
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru