Din ce în ce mai puţine maşini vor lua 5 stele EuroNCAP: sistemele de detecţie a pietonilor vor fi incluse în notă

de Daniel Popescu
Marti, 10.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
EuroNCAP va include în rating din 2016 şi eficienţa sistemelor de detecţie a pietonilor cu frânare de urgenţă, întrucât acestea reduc numărul coliziunilor cu pietoni cu 20%. Maşinile vor obţine din ce în ce mai greu punctajul maxim.

Aceste teste vor face posibil pentru noii cumpărători să ia o decizie informată.

Van Ratingen
Secretar general EuroNCAP
Şansele ca o maşină să primească 5 stele din partea organizaţiei europene de siguranţă EuroNCAP vor deveni din ce în ce mai mici începând de anul viitor, ca urmare a includerii în rating a prezenţei şi a eficienţei sistemelor de detectare a pietonilor cu frânare de urgenţă.

EuroNCAP va testa modul în care maşina reacţionează la adulţii care merg şi aleargă în direcţia acesteia, dar şi în cazul în care un copil apare pe drum din spatele unei maşini parcate. Pentru a primi punctajul maxim la acest capitol, o maşină va trebui să evite coliziunile cu pietonii la viteze de până la 40 km/h şi să fie capabilă să reducă viteza la cel mult 40 km/h în cazul în care circulă cu 40-60 km/h.

"Începând din 2016, ratingul va premia modelele de maşini care oferă această capabilitate. În acelaşi timp, aceste teste vor face posibil pentru noii cumpărători să ia o decizie informată", explic Van Ratingen, secretarul general al EuroNCAP.

Efect: reducerea coliziunilor cu pietonii cu 20%

Esential 20 la sută este procentul cu care scad coliziunile cu pietonii în cazul maşinilor echipate cu sistemele de detectare a pietonilor cu frânare de urgenţă
47 la sută dintre accidentele mortale înregistrate pe drumurile europene au avut ca victime pietonii, bicicliştii sau motocicliştii
Decizia de a introduce astfel de teste a fost luată, printre altele, şi ca urmare a faptului că, pe parcursul anului trecut, 47% dintre cele 26.000 de decese de pe drumurile europene au survenit din rândul pietonilor, bicicliştilor sau motocicliştilor.

În plus, potrivit unor studii realizate în Marea Britanie şi Germania, prezenţa unor sisteme de frânare de urgenţă (AEB) pe maşini capabile să detecteze şi pietonii reduce numărul coliziunilor cu pietonii cu 20%. De altfel, cele mai multe coliziuni cu pietonii se petrec din cauza faptului că şoferii nu frânează, frânează prea târziu sau prea gentil, întrucât şoferul nu este atent la drum sau pietonii traversează prin locuri neaşteptate.

Multe maşini beneficiază deja de sisteme de frânare de urgenţă (AEB) capabile să evite coliziunile cu alte maşini, însă sistemele realizate şi pentru detecţia pietonilor se întâlnesc pe mai puţine modele, cum ar fi Audi Q7, BMW Seria 2 şi i3, Ford Mondeo, Mercedes Clasa C, Mini Cooper, Volvo V40, XC90, Toyota Avensis sau Volkswagen Passat. Practic, prin această măsură, constructorii vor fi nevoiţi să adauge protecţia pentru pietoni la sistemele AEB pentru a obţine punctajul maxim.

EuroNCAP a înăsprit testele de siguranţă şi la începutul acestui an, ceea ce a avut ca efect o reducere a numărului de maşini care au obţinut 5 stele. 

Via EuroNCAP

Comentarii (5)

  • Stirea corecta nu ar trebui sa fie "Din ce in ce mai multe masini vor fi dotate cu sisteme de detectie a pietonilor?":)
    9 0
  • Stati linistiti ca se trezeste EuroNCAP sa dea o stea pentru nu stiu ce avertizor acustic si vor lua tot 5 stele.
    7 2
  • Nu mai pot eu de stelele lor. Deja exagerează cu sistemele lor de 2 bani. Dacă e să cumpăr vreo mașină nouă vreodată mă voi uita ce scor are la protecția pasagerilor și ce rezultate a avut la rigiditatea caroseriei și gata. Să mă lase cu sistemele lor.
    3 0
  • Titlul trebuia sa zica, "Euroncap devine din ce in ce mai irelevant".
    2 0
  • Atât timp cat exista o norma reglementara care statuează minimul necesar, cei de la EURONCAP pot sa exagereze cat vor, nu spun ca nu au dreptate, dar nu pot opri fabricația unui anumit model daca norma este respectata.
    Apoi depinde de ce vrea fiecare constructor in parte.
    Cu ce nu sunt eu de acord: daca schimbi regula, atunci tu ca entitate, cumperi pe banii tai vechile modele le testezi din nou ca se le reclasifici astfel încât cei care cumpara sh sa fie bine informati
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru