Drumuri solare: francezii vor monta panouri solare pe 1.000 de kilometri de drumuri pentru a alimenta 5 milioane de oameni cu energie

de Daniel Popescu
Luni, 01.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Franţa a anunţat un proiect de pavare a 1.000 de kilometri de drumuri cu panouri solare. Energia electrică va fi utilizată pentru alimentarea a peste 5 milioane de oameni.

De autostrăzi cu panouri solare pentru încărcarea din mers a bateriilor maşinilor electrice am mai auzit, însă francezii au un proiect şi mai ambiţios din acest punct de vedere.

Colas, o companie care se ocupă cu dezvoltarea infrastructurii pentru transporturi, va implementa un amplu proiect în Franţa prin care va monta panouri solare pe circa 1.000 de kilometri pe drumuri. Partea cea mai interesantă a proiectului este că energia obţinută în acest fel va fi utilizată pentru a alimentarea cu curent a locuinţelor civile din zona respectivă.

Întrucât 4 metri de drum pavat cu panouri solare asigură necesarul de energie electrică pentru o locuinţă, întregul proiect vizează obţinerea de energie curată pentru 5 milioane de francezi.

Urmareste Automarket
Pentru realizarea acestei infrastructuri, Colas va monta panourile solare direct pe suprafaţa asfaltică existentă.
Pavajul poarte numele Wattway, are o grosime de 7 mm şi colectează energia prin utilizarea unui strat subţire de silicon policristalin. După amenajare, drumul va fi practicabil ca de obicei pentru toate vehiculele, inclusiv pentru cele de mare tonaj.

Proiectul a fost demarat împreună cu Institutul Naţional de Energie Solară din Franţa şi este susţinut de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Managamentul Energiei. Singurele probleme ar putea însă apărea în cazul în care drumul în sine necesita reparaţii.

Via Treehugger

Comentarii (8)

  • probabil ca au rezolvat macar 2 aspecte
    - suprafetele vor fi supuse factorilor de mediu si implicit abraziunii
    - un eventual up-grade a celulelor cu ce costuri si ce modalitati
    6 1
  • Daca se vor forma ambuteiaje pe acolo, atunci au belit...
    4 1
  • AndreiRN
    DA, reactia cu mediul este foarte favorabila si astfel de panouri ingropate sunt proiectate pt 30 de ani folosinta.
    Deja au aparut tigla pt casa panou solar si companiile de curent sunt extrem de iritate.
    2 3
  • Am auzit ca in 2017 toate gropile din Romania vor fi "inlocuite" cu panouri solare.
    Conform unor statistici, acestea ar urma sa furnizeze energie pentru 50% din populatie. :))))))
    13 1
  • arogantul
    si cu praful cum fac? Prevad un business lucrativ in curatarea de sosele ca sa nu stea praful pe panourile alea solare. Pentru ca, deh, praful tinde sa cam absoarba lumina. No light, no power

    Cu orientarea la soare cum e? câtă minte îți trbuie să realizezi că e mai bine să le pui DEASUPRA circulației, nu sub roți, ceea ce pe lânga eroziune sub roți și material protector mai gros (ce taie din eficiență), le ții ÎN UMBRĂ, având în vedere că masinile... au umbre?

    Franarea automobilelor si mai ales a tirurilor cat de eficienta este pe o astfel de suprafata? orice fel de sticlă folosesc, în câteva... săptămâni traficul de pe el îl va finisa (șmirglui) într-o suprafață lucioasă.
    Următoarea invenție: cauciucuri care nu lasă urme la frânare.

    Nepoții noștri o să râdă cu curul de noi.
    6 8
  • Mie mi se pare o idee bună, dacă se depășesc problemele legate de fiabilitatea acestui sistem și dacă acesta nu pune în pericol siguranța traficului rutier. Decât să defrișezi păduri sau să faci umbră pământului (arabil sau nu) plantând panouri solare, mai bine le amplasezi pe suprafețele unor construcții deja existente precum clădiri, copertine, drumuri sau căi ferate, dublând rolul acestora.
    4 1
  • foarte tare ideea, oricum termina mai repede cei 1000 de km cu panouri solare decat o sa termine ai nostri autostrada pitesti -sibiu
    1 1
  • @arogantul - sa-ti trimiti urgent cv-ul francezilor astia batuti in freza, ca sigur nu le-a trecut prin cap sa rezolve problemele insirate de tine. Vezi sa nu te lasi ademenit pt 2-3 mii de euro, ci sa ceri mai mult. Un observator atat de fin merita un salariu decent in rolul de consultant tehnic.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru