După 49 de ani, Mustang a revenit pe acoperişul Empire State Building

de Mircea Meșter
Vineri, 18.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford a recreat în 2014 scenariul care l-a făcut celebru pe Mustang în 1965: o maşină full-size a fost demontată, urcată în doar şase ore cu ajutorul lifturilor pe acoperişul Empire State Buliding şi remontată pe puntea de observaţie, la 300 de metri de sol.

Pentru a sărbători cum se cuvine cei 50 de ani de carieră a unuia dintre cele mai cunoscute modele din lume, Ford Mustang, compania americană a decis să recreeze misiunea aparent imposibilă pe care precursorii biroului de PR ai brandului din Michigan au realizat-o în 1964: urcarea unui exemplar Mustang full-size pe puntea de observaţie a celei mai înalte clădiri din New York, Empire State Building. 

POVESTEA ORIGINALĂ: Mustangul din vârful lumii

Deşi tehnologia a evoluat serios în cei aproape 50 de ani care ne despart de momentul primei "urcări" a Mustang-ului pe Empire State Building, cei de la Ford au replicat întocmai prima încercare reuşită. Astfel, în locul unui elicopter care putea să ridice maşina la peste 300 de metri în vârful oraşului american au fost folosite, ca în 1965, aceleaşi lifturi ale clădirii. Mai mult, Ford a contractat pentru acest proiect compania DST Industries, aceeaşi care a reuşit să realizeze acum jumătate de secol una dintre cele mai interesante "cascadorii" care implică o maşină.

Povestea şi asemănările merg mai departe: la fel ca în anii '60, maşina a trebuit să fie "tăiată" în bucăţi pentru a încăpea în lifturi şi apoi remontată sus, pe puntea de observaţie.

Boom-ul tehnologic a ajutat însă echipa care a lucrat în 2014 la acest proiect, astfel că maşina urcată acum pe Empire State Building a semănat mai degrabă cu un robot din Transformers decât cu un automobil-puzzle. În plus, inginerii Ford au utilizat modele la scară ale maşinii şi ale lifturilor pentru a fi siguri că întreaga operaţiune va fi dusă la bun sfârşit fără probleme.

Gest de fair-play: Chevrolet Camaro îi urează "La mulţi ani!" rivalului Mustang

Pentru a urca maşina pe vârful clădirii, Ford şi DST Industries au avut la dispoziţie doar 6 ore, între 2 şi 8 dimineaţa, ceea ce a făcut ca întreaga misiune să semene mai degrabă cu una contratimp decât cu una aniversară. După îndelungi antrenamente premergătoare, totul a ieşit însă ca la carte, astfel că dimineaţa la ora 8, când puntea de observaţie a Empire State Building a fost deschisă vizitatorilor, maşina se afla în acelaşi loc în care, acum 49 de ani, prima generaţie Mustang făcea încojurul lumii în fotografii care la acea oră păreau incredibile.

Comentarii (1)

  • Mustang
    Daca ataca al-qaeda State Building....2 persoane au sanse sa se salveze cu elicopterul Mustang,sar de pe o cladire pe alta...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru