După luminile LED şi Laser, Audi plusează cu stopuri OLED

de Mircea Meșter
Miercuri, 29.07.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lumini 3D în interiorul stopurilor şi o mulţime de posibilităţi de "joacă" pentru designeri. Acestea sunt principalele avantaje ale unei noi tehnologii anunțate astăzi de Audi: luminile auto OLED.

După ce a introdus în industria auto conceptul luminilor LED, care au apărut prima dată pe o maşină de serie odată cu lansarea anterioarei generaţii A4 şi după ce au dezvoltat ulterior ideea luminilor Laser şi aşezarea Matrix a acestora, Audi continuă experimentele tehnologice legate de lumini prin prezentarea unui nou prototip de acest tip. Luminile OLED (Organic Light Emitting Diode) reprezintă pasul următor în ceea ce priveşte posibilităţile vizuale pe care le oferă blocurile optice ale maşinilor şi vor fi prezentate pe un concept pe care marca bavareză îl va prezenta în această toamnă la Salonul Auto de la Frankfurt, probabil prototipul viitorului SUV Q6.

Detaliile tehnice din spatele noilor lumini OLED sunt destul de complexe şi merită mai multă atenţie, eventual pe un site dedicat tehnologiei. Însă ce trebuie să reţinem din prezentarea celor de la Audi este faptul că noile lumini OLED le vor oferi designerilor posibilitatea de a crea stopuri cu lumini 3D în condiţiile în care foile de sticlă sau din plastic foarte subţiri care generează lumina de diferite culori pot fi intercalate, aliniate sau suprapuse pentru a genera jocuri de lumini foarte interesante.

Deşi nu avem încă fotografii oficiale cu prototipul care va demonstra capabilităţile actuale ale tehnologiei oferite de Audi, o imagine-teaser ne face cunoştinţă cu noul concept.

Pentru mai multe şi mai în detaliu va trebui să aşteptăm prezentarea oficială a prototipului, care va avea loc la mijlocul lunii septembrie.

via Audi

Comentarii (13)

  • Au aparut deja la Mazda din 2005 si la Toyota din 1975.
    9 27
  • cred ca au fost folosite chiar si pe Ford Model T.
    30 2
  • Si uite cum dupa cateva saptamani apar in vitan si o sa le puna toti cocalarii, la fel ca farurile cu led pt logan, skoda, bmw si alte chestii din astea.
    10 5
  • Nu mai stiu oamenii de gluma:)) Desi daca stau sa ma gandesc mai bine cred ca la Honda au aparut in 1963:))
    11 8
  • BMW utiliza leduri in stopurile seriei 5 E39 facelift chiar in anul 2000, deci nu putem spune ca Audi le-a inventat si le-a utilizat prima oara in industria auto. Si stopurile OLED si farurile cu laser tot de BMW au fost prezentate inainte de Audi. In ianuarie 2015 la Consumer Electronics Show (CES) a fost prezentat pe BMW M4 Concept Iconic Lights stopurile OLED iar farurile laser si mai devreme pe i8. Vad ca sunteti fan Audi. Eu nu sunt neaparat fan BMW, dar informatiile nu sunt chiar corecte.
    5 6
  • inexorabil
    Ar vrea Audi să fie dumnezeul tehnologiei LED, dar fenomenul de electroluminiscenţă la confluenţa cu automobilismul se datorează lui…Chrysler Imperial (1960).

    Autorul trebuia să menţioneze A8, nu A4. Oricum, adevărul despre LED este altul: Maserati 3200 GT (1998) şi apoi Lancia Thesis (2001) au fost mai “precoce” decât Audi.
    10 3
  • Care-s avantajele? Oricum se lauda cu o idee, nu ceva concret.
    2 9
  • Care sunt avantajele? Nu ai idee? Cat consuma vechile si clasicele becuri? Cat consuma noile becuri? Foarte putin, si asta e bine pentru ca bacteria nu se descarca chiar daca ai uitat un bec aprins.Imagineaza-ti ce se intampla cand ai bacteria defectasi nu mai porneste masina? In ziua de azi. Poti schimba bacteria, dar tot nu va porni.Sunt o gramada de erori in modulele electronice ale masinii.Asa ca trebuie sa o duci pe platform la dealer.Ca sa-i curate toare defectele.Sunt unele masini, la care trebuie resetata bacteria,pentru ca alternatorul nu mai incarca tot timpul.Nu ma apuc sa-ti explic.Deci avantajesunt destule!
    3 1
  • cristi
    faruri laser sunt a lui BMW
    1 2
  • eu stiam ca le-au folosit dinozaurii, nu va mai certat'
    6 1
  • daca nu au 4k tot degeaba ...
    7 2
  • cineva
    Dinozaurii le-au preluat. Prima data le-am vazut montate pe crabul ala care a iesit primul din ocean si a evoluat in formele de viata de pe uscat.
    Am si poze, daca nu ma credeti.
    3 1
  • nu pricepeti nimic...nu ati mai fii atat de carcotasi daca ati stii ca cele 4 cercuri din sigla Audi insemna ....4 roti. Pentru ca ei nu numai ca au inventat primii roata ci si urmatoarele 3.

    capisci?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru