Efectul Brexit: vânzările de maşini scad în Marea Britanie, dar cresc vertiginos în restul Europei de Vest

de Daniel Popescu
Joi, 07.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cinci dintre cele mai mari şase pieţe auto din Europa de Vest raportează creşteri de vânzări de maşini noi în prima jumătate a anului, singura excepţie fiind Marea Britanie ca efect al votului de a ieşi din Uniunea Europeană.

Vânzările de maşini noi au crescut constant în Europa pe parcursul ultimilor ani, în special în ţările din partea de vest a Bătrânului Continent. Situaţia se menţine pe un trend pozitiv şi în prima jumătate a anului 2016, potrivit unui raport al companiei de analiză LMC Automotive, care ia în calcul datele oficiale şi propriile estimări.

Astfel, Italia şi Spania au raportat cele mai mari creşteri, de 12% şi, respectiv, 11%, în timp ce în Germania creşterea a fost ceva mai temperată, de 8.3%. Între timp, Franţa a înregistrat un spor aproape nesemnificativ, de 0.8%.

Urmareste Automarket
Singura piaţă importantă din această zonă a Europei care a înregistrat un declin este Marea Britanie, care a scăzut cu 0.8%.
Este pentru prima oară după octombrie 2015 în care vânzările de maşini noi sunt în scădere în Regatul Unit, iar explicaţia este una cât se poate de simplă: decizia locuitorilor de a vota în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană în cadrul referendumului din 23 iunie a determinat incertitudine în rândul potenţialilor clienţi.

"Toate cele cinci mari pieţe au fost pe plus, cu excepţia notabilă a Marii Britanii, care a văzut o contracţie pentru prima oară după octombrie 2015. În contextul referendumului pentru ieşirea din UE, auspiciile economice vor micşora cererea în a doua jumătate a anului", explică analistul Emiliano Lewis.

De altfel, scăderea anticipată pentru Marea Britanie a determinat LMC Automotive să-şi revizuasca previziunea pentru vânzările din Eurpa de Vest în 2016 de la 14.1 la 13.9 milioane de unităţi.

Via Automotive News

Comentarii (1)

  • Macar de n ar mai cumpara romanii masinile lor cu volanul in alta parte...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru