Experiment eşuat: Uber a început testele cu maşini autonome în San Francisco, dar proiectul a fost oprit după ce un vehicul a trecut pe roşu

de Daniel Popescu
Joi, 15.12.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Uber a început testele cu maşini autonome Volvo XC90 pe străzile din San Francisco, însă proiectul a fost interzis de autorităţi după numai câteva ore, întrucât unul dintre vehicule a trecut pe roşu. "A fost o eroare umană", spun cei de la Uber.

Serviciul de transport Uber a iniţiat în vara acestui an un parteneriat cu Volvo pentru dezvoltarea de maşini autonome, iar prima parte a proiectului prevede echiparea unor exemplare de XC90 cu sisteme autonome.

Testele oficiale au început în luna septembrie în oraşul american Pittsburgh, iar în această săptămână a fost inaugurat un serviciu similar în San Francisco. După numai câteva ore, pe reţelele de socializare a apărut însă un clip în care una dintre maşini trece pe culoarea roşie a semaforului, chiar înainte ca un pieton să traverseze strada regulamentar.

În urma incidentului, autorităţile americane au interzis celor de la Uber să mai testeze maşini autonome în San Francisco, mai ales că acestea nici nu aveau permis special pentru aşa ceva. Uber susţine că nu a solicitat un permis special pentru că maşinile au în permanenţă şoferi la volan, astfel că respectă legislaţia locală.

Spre seară, Uber a anunţat că incidentul din San Francisco a fost generat de o eroare umană, fără însă să menţioneze explicit că şoferul se afla la controlul maşinii.

"Acest incident are drept cauză o eroare umană. Tocmai de aceea credem foarte mult în dezvoltarea maşinilor autonome pentru a face drumurile mai sigure. Aceste vehicule nu făceau parte din programul pilot şi nu transportau clienţi. Şoferii implicaţi au fost suspendaţi şi continuăm să investigăm", spun oficialii Uber.

Via The Verge

Comentarii (5)

  • au calcat pe bec de doua ori:
    - masina cu sofer la bord
    - masina cu sisteme de recunoastere a semnelor de circulatie, senzori, radare, etc
    oricum si orice ar fi fost masina trebuia sa fie pe STOP

    intrebarea e de ce nu s-a oprit? a...eroare umana...e mai simplu sa arunci vina pe tampitul de sofer. E mai rezonabil sa elimine din ecuatie o eroare de sistem...altfel cum pot convinge lumea ca electronica e infailibila?

    Astia de la Uber au ceva din nesimtirea celor de la Tesla.
    14 14
  • din moment ce Uber declara ca soferul conducea in acel moment voi de ce puneti un titlul de can-can ?
    8 3
  • Si din videoclip se vede clar ca soferul se comporta ca astia de la noi. Initial franeaza la trecere, vede ca nu incomodeaza pietonul dupa care lasa frana si o calca mai departe. O fi roman ala de la volan?
    9 2
  • foarte tare, o cumpar! sa treaca pe rosu cand ii zic!
    5 0
  • AndreiRN
    "nesimtirea celor de la Tesla" a schimbat Lumea.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru