Falimentul Astra: statul evită noi cazuri prin preluarea conducerii asiguratorilor cu probleme

de Daniel Popescu
Marti, 27.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Falimentul Astra Asigurări a determinat statul să schimbe legea pentru a permite Autorităţii de Supraveghere Financiară să preia conducerea asiguratorilor cu probleme.

În momentul în care o companie de asigurări începe să aibă probleme, ASF se va implica direct pentru a gestiona activitatea firmei fără a afecta clienţii.


Peste 2 milioane de clienţi aşteaptă în prezent să afle ce se va întâmpla concret cu poliţele de asigurare pe care le au la Astra, compania căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a cerut recent falimentul. Până când procedurile legale în acest caz vor fi finalizate, statul a făcut deja primii paşi pentru a evita repetarea unor astfel de scenarii.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede că ASF va putea prelua atribuţiile acţionarului şi conducerii executive fără să mai fie nevoie de declanşarea procedurii de faliment.

Efectul? În momentul în care o companie de asigurări începe să aibă probleme financiare, ASF se va implica direct pentru a gestiona activitatea firmei, astfel că vor exista şanse ca neregulile să fie remediate fără a afecta în vreun fel clienţii. Totuşi, această lege nu exclude posibilitatea ca ASF să înceapă în cele din urmă procedurile de faliment, la fel ca în cazul Astra.

Astra nu a intrat încă în faliment

Esential 57.210 dosare de daună a preluat ASF de la Astra Asigurări
650 de milioane de lei este valoarea estimată a despăgubirilor pe care le va plăti ASF clienţilor Astra
Noua lege va reprezenta o gură de oxigen pentru clienţii asiguraţi, element demonstrat şi de ultimele evenimente în cazul Astra.
Tribunalul Bucureşti a amânat luni pentru a doua oară o decizie în cazul falimentului Astra, motiv pentru care Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) nu poate începe plăţile în contul dosarelor de dăuna preluată.

Săptămâna trecută, FGA a anunţat preluarea a peste 57.000 de dosare de daune, pentru care va trebui să plătească despăbugiri de aproximativ 650 de milioane de lei. Astra are în prezent un portofoliu de circa 881.000 de poliţe RCA, care formează aproximativ 40% din numărul total de poliţe.

Euroins şi Carpatica, în proceduri speciale

Alte două companii de asigurări se află în prezent în situaţii financiare dificile. La jumatea lunii octombrie, ASF a deschis procedura de redresare financiară pentru Euroins, care are la dispoziţie un an pentru a-şi rezolva probleme de solvabilitate şi capital.

În schimb, Carpatica Asig urări se află în procedură de redresare financiară din mai 2014, însă asiguratorul a promis că va reuşi să găsească un nou proprietar până în 15 decembrie 2015.

Via Profit, Ziarul Financiar, Hotnews, 1asig, Hotnews

Comentarii (4)

  • qwerty
    Legea e o mare tampenie. Adica Astra papa banii de polite, da faliment, iar statul ramane cu paguba la plata daunelor ?
    Nu e normal. La faliment, primul lucru, ar trebui notificarea clientilor cum ca politele nu mai au valibilitate, pe urma dezmembrarea societatii si vinderea tuturor bunurilor, banii obtinuti trebuie impartiti proportional intre debitori, clienti si stat.
    Statul nu ar trebui sa mai fie o vaca de muls ca in comunism.
    5 3
  • pai tu ai mai multe cunostinte despre economie decat alesii nostrii...ce ai spus tu e procedura standard care AR TREBUI aplicata intr-o economie viabila

    dar romania e o a tara care are isi schimba regulile de azi pe maine....nu's decat 25 de ani de cand umblam ca musca fara cap...
    2 0
  • Marian
    Eu mi-am gasit masina lovita in fata blocului si cu un numar de telefon in geam. Am aflat ca cealalta masina avea RCA la Astra, am facut o amiabila si mai departe ... care e procedura?
    Am aflat ca trebuie sa depun o cerere la ASF si trebuie sa astept sa ma sune un inspector de la ei sa vina si sa vada masina. Cand ? Nu se stie ...
    Norocul meu este ca este doar aripa sifonata si pot circula, dar daca era mai grav ... ce poti face? Nu ai voie sa iti folosesti masina pana nu te suna inspectorul? Nu o pot repara, nu pot face nimic.
    Si dupa ce o sa vina si o sa o vada, duc masina la service si cand o sa imi pot recupera banii? Falimentul nu a fost pronuntat in instanta, deci ASF nu poate sa despagubeasca pe nimeni, deocamdata.
    Credeti ca exista sanse sa vad vreun leu? Cred ca era mai bine daca nu imi lasa telefonul, macar nu mai asteptam sa rasara inca un soare ...
    2 0
  • Cristy
    Este Astra in faliment dar inca nu este!!!

    Avem RCA sau nu? Ne mai facem RCA sau nu?

    In cazul meu, cel care mi-a lovit masina a fugit de la locul faptei. A ajuns la politie dupa 3 saptamani, astept deja de inca 3 saptamani de la deschiderea dosarului de dauna la ASF si cred ca mai trebuie sa mai astept inca 3x3+3 xxxxx xN saptamani ca sa rezolv situatia.

    Felicitari structurilor statului!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru