Faruri Xenon

Engleză: Xenon Lamps, High-intensity discharge lamps, HID


Faruri care produc lumină cu ajutorul unui arc electric luminos generat între doi electrozi din tungsten aflați în gaz nobil (de obicei xenon) în interiorul unui tub transparent din quartz sau aliaj din aluminiu. Denumite oficial lămpi cu descărcare electrică de înaltă intensitate (High-intensity discharge lamps sau HID), farurile cu Xenon produc mai multă lumină vizibilă per unitate de curent electric consumat în comparație cu farurile cu Halogen. Rezultatul este o vizibilitate mai bună în special în zonele laterale periferice ale șoselei.

Un alt avantaj al farurilor cu Xenon este reprezentat de faptul că acestea utilizează mai puțin de jumătate din puterea de care au nevoie farurile cu Halogen, ceea ce permite instalarea unei surse de putere de dimensiuni și consum reduse.

În 2018, farurile cu Xenon sunt deseori utilizate ca echipare standard în versiunile de bază ale mașinilor de pe piață după ce această tehnologie a înlocuit farurile cu Halogen.

Totuși, farurile cu Xenon sunt înlocuite la rândul lor treptat de farurile LED și de farurile Laser, mult mai eficiente și puternice.

Farurile Xenon oferă două becuri în fiecare bloc optic (unul pentru faza scurtă, celălalt pentru faza lungă). În cazul farurilor Bi-Xenon, în blocul optic se află un singur bec Xenon care acoperă ambele faze (prin mișcarea becului sau prin repoziționarea unor reflectoare care redirecționează fasciculul de lumină).


VIDEO

Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru