Farurile cu xenon reduc numarul accidentelor

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 25.09.2007
Potrivit unui studiu german, numarul accidentelor ar scadea cu 18% daca toate masinile ar fi echipate cu faruri xenon.

Specialistii de la TUV Rheinlands au elaborat un studiu bazat pe cercetarea unor statistici ale accidentelor, inregistrate de politia germana. Potrivit acestuia, automobilele echipate cu blocuri optice fata de tipul xenon sunt mai putin supuse riscului unui accident decat cele echipate cu faruri halogen.

Daca toti constructorii si-ar echipa modelele cu asemenea unitati optice numarul accidentelor ar scadea cu mai bine de 18%, precizeaza studiul TUV. De asemenea, cercetatorii au afirmat ca uzul farurilor xenon ar reduce si emisiile de dioxid de carbon cu 1.3 g/km pentru fiecare vehicul.

Explicatia este una simpla: unitatile xenon ofera o vizibilitate mai buna decat cele de tip halogen si atentioneaza mai bine pietonii care traverseaza strada pe timpul noptii. Un alt avantaj evidentiat de studiul german este faptul ca durata de viata este mai mare in cazul farurilor cu xenon.

In ciuda acestor avantaje, specialistii inca sunt sceptici in privinta acceptarii unitatilor optice xenon la scara larga din cauza fasciculului care poate orbi ceilalti participanti la trafic in anumite unghiuri.

Comentarii (11)

  • ...
    eu am xenon si nu simt o mare diferenta fata de vechea masina cu halogen
    1 1
  • pentru Radu
    inseamna ca nu ai Xenon..daca ai avea ai vedea diferenta ca de la cer la pamint.
    1 0
  • pentru Radu
    Cred ca are becuri d-ale 'Xenon' din targ mwahahahaha :)
    Omul nu cred ca stie ce e aia, lol!!!!
    0 0
  • Totushi....
    Din moment ce sunt mai putine masini cu Xenon, e clar ca si nr. de accidente raportat la masinile care nu au Xenon este mai mic....
    0 0
  • pt ...
    Nu foloseste la nimic sa ai becuri xenon, mai trebuie si instalatia electrica specifica xenonului
    0 0
  • bavariarent.ro
    clar
    mi se pare normal ca numarul de accidente sa scada din moment ce soferul vede mai bine si ce este pe sosea dar si ce este pe langa ea.
    orbirea celorlati participanti la trafic...hmm...o tema pt. acasa pt. cei din departamentele de cercetare ale marilor companii de automobile.
    0 0
  • xenon
    Problema e ca multi soferi din Romania folosesc xenoane aftermarket. Ori cel original vine cu un nivelator astfel incat sa mentina cat de cat unghiul cand se ia o groapa etc.
    3 sferturi din masinile cu xenon din romania ma orbesc cand vin de pe constrasens din motivul enumerat mai sus plu o regalare cat mai sus a farului.
    Imi pare rau ca nu mi-am pus xenon la masina mea dar o sa pun la anul cand o schimb.
    0 0
  • E diferenta
    Salut

    Am luat instalatie xenon de pe www.superstreet.ro, si e MARE diferenta! cred ca tipu de sus are becuri pe care scrie xenon... sincer mie nu mi se pare ca ma orbesc xenoanele... parca ma uit mai bine la un bec aprins xenon decat din asta normal. parca e lumaina mai... rece
    0 0
  • despre xenon
    Sper ca toti vorbiti de xenon cu instalatie nu de ala cumparat din peco (ca ala numai xenon nu-i). Nu am dar in cel mai scurt timp o sa-mi instalez asa ceva ptr ca e o diferenta mare. In concediu am avut parte pe autostrazile Europei (mi-ar fi placut sa pot spune patriei) sa intalnesc mai multe masini cu xenon adevarat. Diferenta este mare. Cand se apropie din spate o masina dotata cu xenon ti se pare ca a rasarit soarele. Pe bune. Si nu ca as avea faruri apatice la masina.
    0 0
  • stefan
    xenon
    de multe ori nu-i chiar asa,de exemplu cel de 8000k reduce vizibilitatea de cele mai multe ori
    1 0
  • magellan
    farurile cu xenon sunt f bune.. am la masina.. venita din fabrica cu asa ceva...sincer.. e o diferenta foarte mare..lumina albastrui verzuie este mai putin obositoare pt sofer.. si este mai bun pe timp de ceata...m`au costat farurile 620euro. dar nu`mi pare.. este o diferenta imensa
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru