FEATURE: Super Bowl şi reclamele auto de milioane de dolari

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 08.02.2011
Şi anul acesta constructorii auto s-au înghesuit să îşi proiecteze reclama în timpul celui mai popular eveniment sportiv din America: Super Bowl. Automarket vă prezintă azi toate reclamele care au rulat cu ocazia finalei NFL.

Fiecare început de an aduce americanilor o sărbătoare, celebră în toată lumea. Nu este vorba despre Valentine's Day, dacă la asta vă gândeaţi, ci despre cel mai important eveniment sportiv al anului în America de Nord, celebrul Super Bowl, meciul decisiv care încununează un sezon de National Football League (NFL).

 

Ce înseamnă Super Bowl?

 

Confruntarea a luat naştere în 1967, atunci când în SUA existau două ligi profesioniste de fotbal american: AFL (American Football League) şi NFL. Meciul decisiv aducea faţă în faţă echipele care au triumfat de-a lungul anului în fiecare campionat. În 1970 cele două campionate au fuzionat şi competiţia a devenit unitară, echipele fiind de atunci împărţite în confederaţii.

Popularitatea celebrului meci de final de sezon a crescut, treptat, de-a lungul anilor şi a ajuns ca în prezent să reprezinte cel mai urmărit spectacol sportiv de dincolo de Ocean. La nivel mondial, Super Bowl-ul este al doilea eveniment sportiv ca audienţă după finala de fotbal Champions League.

Anul acesta, meciul decisiv, disputat în 6 februarie între Pittsburgh Steelers şi Green Bay Packers, a stabilit un nou record de audienţă: 111 milioane de telespectatori. Finala NFL a devenit astfel cel mai urmărit eveniment din întreaga istorie a televiziunii americane, depăşind ultimul episod al iubitului serial M*A*S*H după câteva decenii.

 

3 milioane de dolari pentru 30 de secunde

 

Audienţa extraordinară de care se bucură meciul anual de Super Bowl a făcut ca închirierea spaţiului publicitar să atingă sume impresionante, mereu în creştere. Chiar şi aşa, marile branduri nu se sfiesc să cheltuie milioane pentru doar câteva secunde de expunere.

Trebuie precizat de la bun început că cei de la Fox, canalul care a transmis anul acesta meciul dintre Pittsburgh Steelers şi Green Bay Packers, au perceput un preţ destul de piperat pentru spoturile ce vor rula în timpul meciului.

Este vorba despre nici mai mult nici mai puţin de 3 milioane de dolari pentru fiecare 30 de secunde de publicitate.

O sumă impresionantă, la care se adaugă şi banii cheltuiţi de fiecare constructor în parte pentru elaborarea unei reclame cât mai interesante, cu priză la public. Aşadar, şi marile agenţii de publicitate şi-au frecat mâinile, încasând sume mari în această perioadă.

Miza foarte mare a făcut şi ca reclamele să devină adevărate creaţii de referinţă pentru industria de gen. Printre cele mai avide companii care visează la câteva secunde de expunere în cadrul unui meci de Super Bowl se numără şi marii constructori auto. Anul acesta, şi-au făcut simţită prezenţa nouă nume mari din industrie. Este vorba despre două conglomerate din Detroit şi alte şapte din Europa şi Asia. Nu au lipsit nici cei de la Bridgestone, dar nici site-ul specializat cars.com, care a investit de asemenea enorm în mai multe reclame.

 

9 constructori auto, un site, un dealer şi Bridgestone

 

Faptul că General Motors şi Chrysler înregistrează profit după o lungă perioadă de timp (GM din 2004 şi Chrysler din 2005) a făcut ca cele două simboluri auto din Detroit să investească masiv în spaţiul publicitar de la Superbowl. Chrysler este însă o prezenţa constant în finala confederaţiilor, şi anul trecut numărându-se printre cei şase constructori auto cu reclame la Super Bowl, în ciuda dificultăţilor financiare.

De dincolo de Ocean au poposit anul acesta constructori de renume, cum sunt BMW, Mercedes, Audi, Suzuki, Volkswagen, Hyundai şi Kia. Din rândul furnizorilor de talie mondială, doar Bridgestone a fost prezent în liga granzilor cu două reclame. Lista continuă cu cel mai mare lanţ de comercializare a maşinilor second-hand din statele Unite, Carmax, care vine de asemenea cu două spoturi.

Nu în ultimul rând, site-ul american cars.com, al doilea ca mărime la nivel mondial, a oferit publicului două spoturi.

 

45 de minute de publicitate

 

Mulţi analişti economici s-au grăbit să pună revenirea numelor mari din industria auto pe seama revigorării pieţei de profil. Lucru complet adevărat. Clientul american este mult mai deschis atunci când vine vorba despre achiziţionarea unui automobil, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cei care privesc spre segmentul produselor premium sunt acum mai atenţi decât erau înainte.

Ca o concluzie a fenomenului în care s-a tranformat meciul de Super Bowl, precizăm că şi anul acesta au fost 60 de minute de fotbal american la nivel înalt. Spaţiul publicitar alocat evenimentului a depăşit însă 45 de minute, semn că publicitatea a acaparat şi ea destul de mult din timpul telespectatorilor.

Volkswagen: The Force 

Volkswagen: Black Beetle 

Chevrolet: Transformers 

Chevrolet: Miss Evelyn 

Chevrolet: Status 

Chevrolet: Misunderstanding 

Chevrolet: Discovery

Chevrolet: Tommy 

Chevrolet: GMME 

BMW: Changes 

BMW: Defying Logic 

Mercedes: Welcome 

Hyundai: Good things come in threes 

Hyundai: Anachronistic City 

Hyundai: Hypnotize 

Hyundai: Deprogramming 

Kia: One epic ride 

Chrysler: Imported from Detroit 

Audi: Release the hounds 

Mini: Cram it in the boot 

Bridgestone: Carma 

Bridgestone: Reply All 

Cars.com: Go first 

Cars.com: Reviews are in 

CarMax: Kid in a candy store

CarMax: Gas station 

Comentarii (8)

  • Explicati asta
    Deci unde sunt reclamele la Renault? Sunteti platiti cumva sa nu le aratati?
    3 10
  • @elf
    Renault? In State?

    Hai ca esti simpatic.

    Automarket, chiar asa... Opel? Citroen? Dacia? Nimic?

    :))
    8 0
  • buna asta
    renault in usa? hihihiiii.....
    bre in usa se vand numai bunatati si alea la juma de pret....credam ca v-ati prins,
    pai ori sunt barosani ori nu mai sunt...
    3 1
  • Opinii...
    Reclame interesante. Passat-ul e la americani versiunea 2012, Beetle-ul cel nou trebuia prezentat pe 6 februarie (nu l-am vazut!), reclamele Cruze sunt ok, la fel Evelyn, BMW, cele la Hyundai sunt cele mai faine, iar Carma de la Bridgestone e super!
    Am si o intrebare: Ordinea filmuletelor a fost data de cotizanti?
    2 0
  • parerea mea
    nice
    super reclama cu eminem .. :X :X love it
    2 0
  • Reclama BMW Changes mi se pare putin aiurea.... "un BMW din 2011 scoate mai putin fum decat o masina din 1970...toamna" .... SERIOS ?!?!? UAU!
    Cu aluzia la concurenta (volvo, mercedes) ne-am obisnuit. Dar, repet, mi se pare o reclama realizata fara imaginatie. Parerea mea.
    1 0
  • aha
    faine reclamele. bineinteles ca audi in reclama lor trebuia sa atace mercedes ca nu-s in stare sa scoata reclame klumea fara a ataca rivalii.
    1 0
  • caesar
    @ andu_012 reclame audi
    "atacul" Audi se cheama pozitionare prin concurenta.... nu e vreo rautate gratuita este doar o ramura a marketing-ului.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru