Fiat a devenit acţionarul majoritar al Chrysler

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 03.06.2011
La scurtă vreme după ce Grupul Chrysler şi-a achitat datoriile pe care le avea în faţa guvernului american, Fiat a cumpărat un 6% din acţiunile Chrysler, care i-a făcut pe italieni să deţină pachetul majoritar.

Fiat va plăti 500 de milioane de dolari pentru a achiziţiona şase procente din acţiunile Chrysler Group de la guvernul american. În urma acestei achiziţii, Fiat S.p.A. a devenit acţionarul majoritar al Chrysler Group, cu 52% din acţiuni. Sergio Marchionne a declarat că acest acord marchează ieşirea Trezoreriei Statelor Unite ale Americii din acţionariatul Chrysler Group. Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, a vizitat uzina Chrysler din Toledo pentru a vorbi despre succesul relansării mărcilor din Grupul Chrysler şi de reuşita de a păstra slujbele angajaţilor care depindeau de constructorul american de automobile.

Administraţia Obama a investit 12.5 miliarde de dolar în Chrysler în cadrul unui program din 2009. Ulterior, atât Chrysler Group, cât şi General Motors au declarat insolvenţa şi au fost salvate de guvernul american cu ajutorul unei sume importante de bani, decizie criticată aspru la momentul respectiv. În urma tranzacţiei cu Fiat, Trezoreria a primit 11.2 miliarde de dolari, dar oficialii instituţiei nu se aşteaptă să recupereze şi diferenţa de 1.3 miliarde, anunţă AutomotiveNews.

Sergio Marchionne doreşte ca ambele corporaţii să vândă 6.6 milioane de unităţi la nivel global până în 2014. Ţelul lui Marchionne este cel puţin ambiţios, deoarece Chrysler şi Fiat au vândut 3.6 milioane de unităţi la nivel global în decursul anului 2010.

Pe lângă ţinta de vânzări, Fiat trebuie să eficientizeze gama Chrysler, scopul fiind de a dezvolta un model Dodge extrem de economic. În momentul în care vehiculul respectiv va fi omologat, Fiat va primi un pachet de cinci la sută din acţiunile Chrysler Group.

Via | AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (3)

  • baieti destepti, speculeaza la maxim recesiunea americana cu masinute mici ... dar le lipsesc hibrizii si ar cam trebui sa ia masuri :)
    5 4
  • hibrizii vin curand
    E o chestiune de timp in 10 ani toate companiile auto mari vor avea cel putin 1 hibrid la vanzare.
    0 0
  • stire veche
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru