Ford anunță o investiție de 500 de milioane de dolari în start-up-ul american Rivian: parteneriatul va da naștere unui vehicul electric în gama Ford

de Cornel Șocariciu
Miercuri, 24.04.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford investește 500 de milioane de dolari în Rivian, start-up-ul din SUA care la finalul anului trecut lansa pick-up-ul electric R1T. Anunțul vine la scurt timp după decizia Amazon de a investi 700 de milioane de dolari în proiectele Rivian.

Rivian, un start-up din SUA, a expus pick-up-ul electric R1T în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles din 2018. În scurt timp de la prezentare, câteva companii mari au dorit să susțină proiectul celor de la Rivian și să investească sume generoase pentru ca pick-up-ul electric să primească o versiune de serie.

Pe lista companiilor care au dorit să susțină Rivian s-a aflat și General Motors, însă negocierile dintre cele două părți au eșuat. Între timp, Ford a ajuns la o înțelegere cu oficialii Rivian, iar astăzi americanii au făcut un anunț important: o investiție care se ridică la 500 de milioane de dolari.

În următoare perioadă, cele două companii vor lucra împreună pentru dezvoltarea unui nou model electric Ford. Acesta va miza pe platforma lui Rivian R1T și va face parte din ofensiva de electrice pregătită de Ovalul Albastru.

Fondatorii start-up-ului Rivian vor deține în continuare pachetul majoritar de acțiuni, iar Joe Hinrichs, președintele diviziei Ford Automotive, va deveni membru în Consiliul de Administrație al Rivian.

În urmă cu doar câteva săptămâni, și Amazon a anunțat o investiție de 700 de milioane de dolari în start-up-ul american.

Potrivit Reuters, aceasta a fost cea mai mare investiție făcută vreodată de Amazon în afara domeniului său de activitate.

Comentarii (4)

  • someone
    asta e o mutare desteapta a celor de la ford
    2 2
  • inexorabil
    Ce-ar fi de adăugat, dragă Ford? Câtă vreme îmi vei fermeca ochii (inclusiv cei ai minţii) cu splendori M.A.I. precum Mustang sau GT şi câtă vreme vei mişca (a semne de viaţă) prin WRC, te voi urmări cu atenţie. După aceea, ia-te de mână cu “GM Company” şi “FCA US LLC” şi…scufundare plăcută în neantul ireversibil al non-istoriei.

    Nu, nu m-ar durea; vidul nu doare.
    5 3
  • Așa deci, Ford bagă 200 mil.$ în Craiova pt Puma și 500 mil.$ în Rivian.
    Probabil din economiile făcute cu mânuța de lucru de la noi. :-P

    Cu banii de la Bezos, fac deci 1.200 mil.$ Plus cele +450 mil. de la niște saudiți, japi (Sumitomo) și o bancă relativ anonimă din City of London.
    ...Care să fie deci secretul ispitei irezistibile pt investitori?! Să nu mai întreb de valabilitatea convingerii lor că un e-pick-up sau e-SUV de 750 CP cu mega-baterii de 180 kWh (și suta prinsă-n 3 sec.) ar putea fi produs / vândut în serie mare...

    Greu de spus, fiindcă istoria start-up-ului Rivian (fost Avera) AR FI interesantă... dac-ar fi și cunoscută, în detaliu. Chiar dacă nu mai e demult un start-up, funcționând de un deceniu (2009, când începuseră c-un proiect de coupe 2+2 hibrid -- abandonat din 2011, după investiții serioase niciodată recuperate.)

    Fără să bag mâna-n foc, io zic că-i vorba de un *ordin de mai sus*, Tesla având nevoie de un concurent serios, pe lângă faptul evident oricui că EV-autononomania are nevoie de impulsuri, fie ele forțate și dncolo de principiul sfântului Profit - amin.:-)
    11 0
  • Cred ca multi constructori (si nu numai) se zgarie pe ochi ca nu au investit in Tesla acum 10 ani, si de aici apetenta pentru a investi intr-un startup ce ofera ceva similar.
    Faptul ca se implica Ford ar putea ajuta cu experienta constructiei de masini la volum mare, zona in care Tesla a suferit.
    Mai ramane de vazut la ce pret ar putea sa o scoata, dar am o vaga banuiala ca in state vor fi destui amatori de asa un simbol chiar si la scoruri de peste 150 k$.
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru