Ford nu se îmbată cu apă rece: „Clienții noștri vor putea cumpăra o mașină complet autonomă cel mai devreme în anul 2026”

de Bogdan Mirică
Miercuri, 05.04.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Chiar dacă este unul dintre liderii tehnologiei de rulare autonomă, Ford nu face promisiuni optimiste pentru viitor. O mașină autonomă de nivel 5, capabilă să facă ce face orice șofer în prezent, va putea fi cumpărată cel mai devreme în anul 2026

Deși toți marii constructori se înghesuie să ne demonstreze cât de aproape sunt de rularea autonomă, se pare că un automobil capabil să te transporte singur din punctul A în punctul B este în continuare destul de departe.

O confirmă și Ford, unul dintre liderii în dezvoltarea acestei tehnologii. Ken Washington, vicepreședintele Ford responsabil cu dezvoltarea și cercetarea în cadrul Ovalului Albastru, a declarat recent că nu se așteaptă ca Ford să comercializeze un vehicul complet autonom mai devreme de anul 2026, poate chiar 2031 ca să fim realiști.

Bineînțeles, oficialul se referă la un vehicul autonom de nivel 5, adică ultimul stagiu al dezvoltării, cel care îi permite sistemului automat să efectueze toate sarcinile legate de condus, în orice condiţii, la fel ca un şofer.

Până atunci, Ford a anunțat că va lansa un automobil autonom de nivel 4 (adică un sistem automat care este capabil să îndeplinească toate sarcinile şi să monitorizeze mediul înconjurător, dar numai în anumite condiţii) împreună cu o companie de car-sharing până în anul 2021.

Însă, de atunci și până la o mașină autonomă de nivel 5 vor mai trece poate chiar 10 ani în care Ford va învăța constant și va perfecționa sistemul.

Asta pentru că este nevoie și de infrastructură adaptată mașinilor autonome: instalarea unor senzori pe marginea drumurilor, care ar putea crește capacitatea mașinilor de a lua decizii singure și de a interacționa cu mașini clasice.

Nu este ceva science fiction. Este un proiect adevărat. Și este ceva ce vom realiza nu doar noi, ci și restul producătorilor. Și se va întâmpla pentru că tehnologiile fac totul posibil.

Ken Washington
vicepreședintele Ford responsabil cu dezvoltarea și cercetarea
„La Ford lucrăm din greu pentru a face acest lucru o realitate. Nu este ceva science fiction. Este un proiect adevărat. Și este ceva ce vom realiza nu doar noi, ci și restul producătorilor. Și se va întâmpla pentru că tehnologiile fac totul posibil”, a declarat Washington.

Un studiu recent, publicat de Navigant Research Leaderboard, face un clasament al constructorilor care conduc în cursa dezvoltării tehnologiei de rulare autonomă.

Ford ocupă primul loc, urmat de General Motors, Alianța Renault-Nissan și Daimler.

În contradicție cu percepția publică, Tesla este considerat unul dintre constructorii aspiranți, nicidecum unul care conduce în acest segment.

via motor1

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru