Ford S-Max va avea un limitator de viteză inteligent care va citi indicatoarele rutiere

de Sebastian Toma
Marti, 24.03.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Noua generaţie Ford S-Max va beneficia de primul limitator de viteză inteligent oferit vreodată de producătorul american. Acesta îşi propune să elimine amenzile de viteză pentru şoferii care folosesc respectivul sistem.

Esential 2/3 din vehiculele Ford vândute în 2014 au fost echipate cu limitator de viteză.
Ford S-Max va fi oferit cu primul sistem inteligent de limitare a vitezei oferit vreodată de producătorul american. Acest sistem debutează alături de alte peste 20 de tehnologii introduse de Ford în gama S-Max prin noua generaţie, pritnre care se numeşte direcţia adaptivă, sistemul de tracţiune integrală iAWD şi asistentul de fază lungă. Sistemul inteligent de limitare a vitezei lansat de Ford în premieră pe S-Max funcţionează prin îmbinarea a două tehnologii existente în gama producătorului pentru a oferi o funcţionalitate complet nouă. Vorbim despre sistemul deja clasic de limitare a vitezei şi de sistemul de citire a indicatoarelor rutiere. Cele două pot funcţiona împreună cu sistemul de navigaţie pentru a obţine o valoare verificată din două surse a vitezei maxime permise pe un segment de drum.

Noul sistem inteligent de limitare a vitezei foloseşte camerele video din dotarea maşinii pentru a citi indicatoarele rutiere şi a avertiza şoferul dacă circulă cu o viteză mai mare decât cea permisă pe drumul respectiv.

Cei de la Ford spun că au introdus acest sistem în ofertă pentru a veni în sprijinul şoferilor care se vor întâlni cu cele peste 35.000 de radare fixe din Europa, în vederea reducerii la minimum sau chiar a eliminării amenzilor de viteză pentru cei care folosesc acest sistem. Pentru a beneficia de noua tehnologie, şoferul trebuie să activeze sistemul de limitare a vitezei şi să-l regleze la limita maximă permisă pe respectivul sector de drum.

Din acel moment, sistemul nu permite accelerarea peste pragul stabilit decât în cazul unei apăsări ferme a pedalei de acceleraţie, iar depăşirile involuntare ale vitezei prin coborârea unei pante, de exemplu, îi sunt prezentate şoferului printr-o avertizare audio şi una vizuală la nivelul bordului.

Aşa arată vitezometrul lui S-Max când este activat sistemul.

Urmareste Automarket
Sistemul de limitator inteligent de viteză le permite şoferilor să selecteze o toleranţă faţă de valoarea vitezei maxime permise pe respectivul sector de drum. Dacă limita de viteză pe un sector de drum se modifică şi şoferul rulează deja cu o viteză superioară, sistemul nu acţionează frânele, dar reduce acceleraţia pentru a încetini treptat vehiculul şi notifică şoferul că rulează cu o viteză peste limita permisă în acel sector de drum.
Sistemul de navigaţie vine în ajutorul limitatorului inteligent de viteză confirmând valorile înregistrate de acesta la nivelul semnelor de circulaţie prin cele ataşate datelor GPS din dotare.

Via Ford

Comentarii (6)

  • In Romania nu este nevoie, avem cel mai bun limitator de viteza - standard in calea de rulare. Gropile !!!
    14 2
  • Daca intru in localitate, sistemul va reduce viteza in locul meu. Cand ies din localitate......ehee...stie sistemul sa accelereze in locul meu? Mai ales ca la noi sunt destul de rare indicatoarele de incetare a restrictiilor.
    4 0
  • inseamna ca e masina cu care ajung cel mai repede la destinatie)))) IN Romanica noastra unde majoritatea drumurilor nationale trec prin sate(nu centuri),,unde se pun semne de limitare a vitezei parca ilogice uneori,,unde nu se dubleaza cu semne de terminarea restrictiei de viteza!
    2 0
  • sper ca nu le citeste si cand suntem angajati in depasire.
    1 0
  • Pai mai cataline, daca ai 50 limita si te bagi in depasire si ajungi la 70 e corect? Stai cu 50 in spatele celui din fata pana se termina restrictia. Intrebarea ta e inutila...mai ales ca orice sistem de genul respectiv merge oprit, asa cum de altfel se precizeaza si-n articol.
    0 0
  • nevermind
    stie sa se opreasca si la STOP?
    pentru cat timp?

    ;)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru