Ford va primi un ajutor de 143 milioane de euro din partea Romaniei

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 10.03.2009
Camera Deputatilor a adoptat ordonanta de urgenta care reglementeaza acordarea unui ajutor de stat in valoare de 143 milioane de euro catre Ford.

Camera Deputatilor a adoptat astazi o ordonanta de urgenta care reglementeaza acordarea unui ajutor de stat in valoare de 143 milioane de euro catre Ford. Constructorul auto american va beneficia de acest ajutor deoarece a cumparat de la Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului 72% din actiunile Automobile Craiova. Conform declaratiilor oficialilor romani, miscarea a fost realizata cu intentia de a sprijini industria auto din Romania.

Acest ajutor de stat reprezinta un sprijin pentru realizarea a doua proiecte de investitii, cu scopul productiei de automobile si motoare. Pentru realizarea acestor proiecte, Ford s-a angajat sa realizeze investitii ale caror costuri eligibile sunt de 600 milioane de euro, respectiv sa asigure esalonat, pana la sfarsitul anului 2012, majorarea productiei la 300.000 automobile si 300.000 motoare pe an. Compania americana ar putea produce la fabrica din Craiova viitorul Ford Fusion, care se va numi B-Max.

Via | Mediafax

Comentarii (29)

  • DE-ALE ROMANILOR
    Deci, dupa ce le-am dat-o pe (aproape) gratis, le mai dam si bani de la buget.....BRAVOS NATIUNE....
    1 0
  • noi vindem noi platim
    "se la vi, tujur parshiva"....dar daca ma gandesc bine fabricuta asta "da" Craiova era cam pe butuci. Si atunci? Sa speram doar ca banutii varsati in buzunarul saracit al americanului pre nume Ford se vor intoarce la noi prin salariile muncitorilor ce fabricheaza masinute pentru vestici.
    0 0
  • Ajutor din partea Camerei...
    si noi, platitorii de taxe (care devin ajutoare pentru grupurile straine) cu ce ne alegem?!? ... cu promisiunea unui ford de 5000 $ ?!? :)
    1 0
  • economu'
    trezirea
    Banii astia sigur nu sunt pt salarii , sunt doar pt investitii .
    0 0
  • Teapa
    Si Ford pana la urma cu ce contribuie la afacerea asta?Probabil cu emblema.Pana la urma scopul acestei privatizari vad ca a fost sa mai scapam de grija unei fabrici.Fratilor ne meritam soarta "Tot Inainte'' sau'' La mai mare''.
    1 0
  • Vanzare?
    Deci pana la urma se poate spune ca le-am mai si dat bani americanilor numai sa preia fabrica de la Craiova! :)) Ce se tot vobeste de vanzare? A fost pomana platita... tot de NOI!
    1 0
  • pe scurtatura, pe scurtatura
    tu stii la fel de bine ca la asta m-am referit. bani -> investitie -> productie -> vanzari -> salarii.
    0 0
  • @jiji....nu se vede padurea din cauza copacilor
    si a catorva sute de potentiali someri calificati.....
    0 0
  • BRAVO FORD
    Nu-i prost cine cere doar ala care da.Probabil cand vor incepe productia o sa ceara si scutire de TVA cum a facut si Daewoo.Lasati ca se revanseaza ei fata de romani cu niste discount-uri babane,o sa fie masinile mai ieftine cu 500E decat in EUROPA.La cata m..ue a luat tara asta de 20 de ani incoace de la toti inca una ce mai conteaza.
    0 1
  • @ioio
    Oare cu 143 de milioane de euro nu puteam sa-i ajutam pe aia cateva sute de someri.Toata lumea a sarit in sus cand se zvonea ca Renault vrea sa preia si fabrica asta.
    1 0
  • zice chinezu:
    decat sa dai saracului un peste ma bine il inveti sa pescuiasca. Acuma banutii aia se duceau in buzunarul oamenilor, si? televizioare, telefoane, apartamente, si, nu-i asa un SH sa aiba cu ce-si plimba hoitu'. Apoi? Apoi, pauza pentru ca joburi de unde? ca fabrica e frumoasa da' lipseste cu desavarsire transformata intr-un mall unde copii respectivilor muncitori isi etaleaza ultimele achizitii din ultimii bani primiti de la guvern. Frumoasa perspectiva. Noroc ca viitorul este altul....doar sa vrei sa-l vezi dincolo de ziua de maine.
    0 0
  • s-au scos
    dupa ce au luat fabrica pe nimic acum mai primesc si bani???
    mi se parea normal ca banii astia sa se imparta intre dacia si ford daca tot vor sa ii ajute.
    0 0
  • @ioio
    ....imi pare rau...dar nu sunt de acord cu tine....da, in general treaba care o zici cu pescuitul e adevarata....si de asemenea cea ca romanu si-ar fi luat de bani o plazma si dup-aia facea foame......dar, sunt si de parere, ca daca acel somer ar fi asa dobitoc, atunci nu merita decat sa ramana somer si sa moara de foame.....de asemenea, sunt de acord, ca trebuie sprijinita fabrica, dar banii astia nu se vor investi in fabrica de la Craiova, ci iti garantez eu ca in primul rand se vor duce in SUA, sa mai scoata din rahat cateva uzine de acolo......din exact acest rationament nu a dat statul bani lui Opel, si cel suedez lui SAAB....ptr ca banii oricum ajungeau in state, si era doar un pretext, cu investitiile locale si ajutarea uzinelor locale...doar ca asa suntem noi romanii mai prosti, dupa ce am facut cadou o uzina, cum ziceau si altii....le mai si dam banii sa duca acolo in america ....numa in china luau ei o uzina mai ieftin....deci a fost un business urias ptr ei....
    0 0
  • banii dati romanului INTODEAUNA se duc pe plazme.
    tu chiar crezi ca sunt de acord cu ajutoru' asta? Incerc doar sa vad partea plina a paharului. O solutie de compromis. Suntem atat de saraci ca trebuie sa mituim unul dintre cei mai mari producatori auto sa ramana intr-o tara mai putin importanta decat cel mai putin important stat american. Noi nu putem negocia de pe pozitii de forta, suntem "impotenti" din punctul asta de vedere.
    0 0
  • Ford
    In 2008 Ford a devenit a doua marca ca vanzari din Europa dupa VW,devansand Opel din pozitia secunda . Si in 2009 vanzarile au inceput foarte bine pentru Ford in Europa ,noua Fiesta si modelul compact Focus fiind bestseller-uri. In viitorul foarte apropiat fabrica de la Craiova va deveni una dintre cele mai importante locatii Ford din Europa,in 2011 la Craiova urmand a se construi noua generatie Ford Focus . Statul roman are tot interesul sa sprijine industria auto,aceasta industrie fiind in toate tarile dezvoltate cel mai mare angajator . Aceasta criza a lovit si producatorii japonezi,Toyota,Nissan,Honda,Mazda si Mitsubishi sunt in discutii cu guvernul japonez pentru a primii ajutoare financiare .
    0 0
  • Catalin
    Ford Focus la Craiova?
    Unde ai citit asta? Indica-ne si noua link-ul catre sursa acestei informatii.
    0 0
  • @ Catalin
    In urma cu 3 luni a fost un interviu in motorauthority cu presedintele Ford Europa(John Flemming) care spunea ca datorita costurilor foarte ridicate din uzinele Ford din vestul Europei,Ford va muta productia modelelor de clasa mica si compacta (modele cu marja mica de profit) in Romania. Bastionul principal al lui Ford in Europa va fi in continuare Koln unde se afla si centrul de dezvoltare ,dar uzina de la Craiova va deveni din ce in ce mai importanta pentru Ford .
    0 0
  • Ce dracu...
    au reusit unii care nu sunt investitori ci beneficiari de donatii pana acum.

    Nu inteleg cum sa dai bani unuia care nu investit nimic aici (cei care cunoasteti pe cineva in uzina intrebati) - poate doar niste vopsea alba. Daca ar face dovada ca a pus vreun ban si Ford as fi inteles. Daca ar exista vreo asumare cu termen clar ca va iesi macar o masina sau motor pe poarta de la Craiova cu logo Ford iar as intelege. Daca ar exista vreun fel de garantii de productie pe termen macar mediu si de protejarea locurilor de munca ar fi OK.

    O "afacere" in care statul roman doneaza bani prietenului Ford (care acum nu mai e investitor ci a iesit la strans de donatii) si nu cere nimic in schimb din banii fiecaruia din noi care platim taxe la stat mi se pare o decizie de stat bananier. E clar ca tara asta e guvernata doar de voia sortii.

    Ne-am gasit noi romanii sa dam niste bani americanilor sa mai scada cifra pierderilor.
    0 0
  • ????
    nu-mi vine sa cred .... tzara de fraieri, aia suntem :-(
    0 0
  • patratel
    pentru unii muma, pentru altii ciuma
    Ford primeste sute de milioane, dar de ce nu a fost sprijinita industria autohtona de Automobile? De ce nu a bagat Statul bani în ARO? Oricum, era o marca nationala, de care si-a batut joc. Dupa ce a fost cumparat de catre John Perez, Statul Român nu a avut nici macar atâta obraz, sa stearga datoriile la furnizori, cum era prevazut în contract!!! Mama lor de HOTI!!!
    0 0
  • sorineatza
    Ford in Romanai
    Daca pleca Ford din tara si se ducea la bulgari sau unguri incepeati pe aicea sa tipati ca de ce, ca aia-s mai buni ca noi! Acuma tipati ca de ce investeste statul in Ford-ul de la Craiova. Sunteti penibili!
    0 0
  • LauCalin
    foarte bun asa!!!!
    Dupa ce ca le-am dat fabrica aproape moca, dupa ce am fost dobitoci si nu am fost in stare sa negociem cu ei, acum le mai si dam bani. Foarte bun asa! ca bine zicea cineva mai sus; dupa ce am luat m..e de la toti timp de 20 de ani, mai conteaza ca mai luam de la unu' in plus?
    Sa stiu ca voi avea bani si Ford fabricat in Romania nu-mi iau. Mai bine mi-as lua Logan
    0 0
  • slugi
    e mult spus ca noi ne meritam soarta, pentru ca nu ne-o facem noi (clasa de mijloc) cu mana noastra soarta, ci e facuta de altii care servesc niste interese. Iar de vanzarea fabricii de la Craiova ce sa mai zic... o sa avem acelasi pret la masini ca cel pe care il plateam daca o cumparam din Germania de la fabrica, dar au fost niste interese si niste bani de castigat din 2-3 strangeri de mana, bani castigati si de partea conducatorilor nostrii si din partea lor. Mult succes le urez la negocierea cu FMI, sa le dea cat mai multi bani, ca si asa nu avem de unde sa ii returnam, in schimb le vom da jumatate din tara si toata forta noastra de munca pe urmatorii 30 de ani, asta e! vom devenii slugile vandute de conducatorii nostrii lor. tuturor care le ofera bani si putere.
    0 0
  • honda2k
    cine ne conduce?
    Voi chiar nu vedeti cat de incapabili sunt cei care ne conduc ? voi nu vedeti ca sunt doar niste bietzi tzaranusi veniti din mediul rural ca sa conduca o tara intreaga? fara studii, fara nimic? ce asteptari aveti de la asemenea oameni? desi la cum sunt romanii, sincer, eu sunt de parere ca-si merita conducatorii... sa fim seriosi, pe langa faptul ca ne conduc ultimii iobagi, nici locuitorii acestei tari nu-s foarte departe de ei....din pacate. romania sucks. bugtime. mersi
    0 0
  • Dezamagitu
    subscri
    Ma alatur celor care dezaproba azvarlirea cu nonsalanta a banilor zmulsi din mainile celor care reusesc sa mai castige ceva in tara asta. Este inca o imbecilitate de care dau dovada cei care iau astfel de decizii. Cu acesti bani, cred ca o echipa de oameni destepti si bine intentionati din tara, ar realiza lucruri mult mai utile pentru noi toti.
    De notat, ca senatorii si deputatii care voteaza asemenea aiureli, habar nu au pentru ce ridica mana sau pun bila; vedeti aprobarea bugetului pe 2009, care nu a fost citit de alesi, pentru ca n-au stiut sa deschida un calculator sa vada continutul unui CD... si au votat, ca si aici.
    Haideti la scoala copii sa mai invatam cate ceva, inclusiv un strop de patriotism si apoi ajungem si la conducerea tarii.
    0 0
  • mda...
    mda...ioio....sunt de acord cu tine.....doar ca....eu efectiv nu vad scopul acestor bani aruncati......iar ptr cei care cred ca Ford-ul de la showroom va avea pret mai mic ptr ca sunt costuri de productie mai mici.....hai sa fim seriosi.....scaderea costurilor e ptr a-si mari Ford castigurile, nu ca sa-i ajute pe saracii de romani....sau daca sunteti asa convinsi, va intreb ceva......cu cat e mai ieftina Honda Civic fabricata in Turcia decat cea fabricata in Japonia sau Anglia?cu cat e mai ieftina Toyota Corolla/Auris facuta in Cehia fata de cea fabricata in Japonia....si ca sa trecem la comparatii si mai reale....si de care va pot spune first hand, fiind posesor.....cu cat e mai ieftina Opel Corsa produsa in Spania(cel mai probabil de catre forta de munca ieftina din est) decat cea fabricata in Germania? hm.....de fapt, noi nici nu ne putem da seama ca masina e facuta in Turcia sau Japonia, Romania sau Germania.....calitatea fiind la fel.....deci, atunci si pretul e la fel....
    0 0
  • jesickaa
    vai samar
    cand te bate dumnezau esti batut vai samar de tara asta cu asa gunoaie da parlamentari si senatori care vind si fura ca an codru rusine ediotilor
    0 0
  • De ce?
    De ce nu s-au dat banii astia lui Dacia sa ii investeasca la Mioveni?

    Ce se obliga Ford fata de statul roman sa faca de banii astia?

    Primeste de banii astai statul roman actiuni la Ford?

    De ce sa dam bani din buzunarul cetateanului roman in buzunarul firmei private americane in mare scadere de forma ?

    Daca cei care au luat decizia pot demonstra ca au castigat ceva valoros in schimb sa nu ne mai fiarba si sa ne spuna. Mi-e frica insa ca nici macar angajatii de la Craiova nu sunt protejati si nu facem decat sa astupam gaurile de buget ale unor straini si ne facem cadou cu fabrica, m uncitori, bani, tot...
    0 0
  • Leo-Iasi
    Jale mare
    Hai ca e mishto sariti in sus de bucurie ca va maresc baietii taxele si impozitele cica si TVA-ul, ca e mai usor spunea un idiot de la guvernare la tv. pentru ca avem deficit bugetar, si MAI MISTO E SA LE SI PLATIM (HAHAHAHA), iar un imprumut de la FMI e perfect ca avem ce sa le dam ceva maruntis de cheltuiala in Romania ca la noi nu e criza, firmele Romanesti deja au primit sprijin financiar si logistic pentru a trece de problemele financiare. Cand ajungeti in somaj sa radeti si mai tare ca e al naibii de hilar, mai ales daca aveti 1-2-3 copii , sa nu iesiti in strada, sa nu-i luati de gat sa-i bagati in .... sa nu le dai foc la vile, case de vacante, sa nu le indesi in c-ur valoarea comisioanelor, spagilor pentru negocierea care o poate face si un scolar de clasa I-a , scimbata in monede de 50bani, sa nu-i blestemi de neam de neamul lor sa nu - i mai suporte pe fata acestor meleaguri.... NOAPTE BUNA
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru