Fumatul interzis la volan in Marea Britanie!

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 03.10.2007
Soferii britanici au primit un nou Cod Rutier care interzice complet fumatul la volan.

In timp ce spaniolii s-ar putea trezi pe cap cu legi care interzic sistemele GPS pe motiv ca distrag atentia soferilor, vecinii insulari de la nord au probleme mult mai stringente. Noul Cod Rutier publicat la inceputul lunii octombrie in Marea Britanie vine cu 135 de pagini(precedentul data din 1931 si avea 18 pagini) in care riscul de a cadea sub incidenta legii creste enorm pentru cele opt milioane de soferi din Regat. Peste toate puncte noi ale Codului sta decizia de interzicere totala a fumatului in timpul condusului, o hotarare care a facut deja valuri dar care este privita ca una absolut necesara de catre autoritatile rutiere din Albion.

Studiile efectuate in Marea Britanie arata ca interzicerea fumatului in locurile publice a determinat fumatorii sa se reorienteze spre propriile masini. Normal, soferii fumeaza si in timpul condusului, cercetarile autoritatilor aratand ca un sofer care tine o tigara in mana este mai expus la accidente decat cei care nu fumeaza la volan.

In aceste conditii, noul Cod Rutier britanic interzice total fumatul in masina, incalcarea noului articol ducand la consecinte identice cu cele ale utilizarii telefonului mobil: 3 puncte si echivalentul a 90 de euro amenda.

Printre celelalte amendamente ale Codului Rutier britanic se numara un capitol special in care sunt enumerate "formele de comportament cu risc major la volan". Intre acestea se numara mancatul sau bautul la volanul, actionarea sistemului audio, discutiile cu ceilalti pasageri sau cu ceilalti soferi din trafic, cititul ziarelor si chiar muzica ascultata la volum inalt. Desi acestea nu reprezinta contraventii, ele pot fi aduse ca probe in eventuale procese daca soferul in cauza a produs un accident soldat cu urmari.

[poll]87[/poll]

Comentarii (17)

  • melman
    Poftimmm...!!!!
    Eu imi pun multe semne de intrebare!
    Dar au voie sa tina volanul cu mainile in pozitia 2 fara 10? Au voie sa actioneze farurile si sa dea "flashuri", au voie sa claxoneze? Isi pot scarpina nasul fara sa primeasca o amenda?
    De ce autoturismele au scrumiera si bricheta in fata?
    Culmea ca la noi nici in tren nu mai ai voie sa fumezi... :(
    Sunt de acord cu o amenda maricica ptr cei care arunca mucurile de tigara pe gem si nu in scrumiera din dotare1
    Toate bune!
    0 0
  • da
    Cred ca ar fi o masura buna , dar nu s-ar respecta , cum nu se respecta nici kestia cu clacsonatul.
    0 0
  • ca la scoala in clasa II
    0 0
  • o mizerie, nu vad de ce ar fi o masura buna, imi da senzatia ca e din ce in ce mai multa autoritate, decat libertate...

    ah si ps: nu sunt fumator!:)
    0 0
  • melman
    Mai sunt oameni, ca mine, pe care-i enerveaza cei care arunca tigarile pe geam?
    Poate totusi specia noastra mai are o sansa!
    MULTUMESC DOAMNE!
    :)
    0 0
  • george
    Era inevitabil...
    Lucruri din astea se intampla peste tot in lume cand legea se face pentru toti...Legea nu e selectiva si trebuie sa-i "acopere" si pe cei care sunt "mai pe langa" masina dar au permis si mai si conduc...exact ce se intampla acum cu limita de viteza de 50 km/h...nu conteaza ca esti sofer cu superexperienta si conduci o scula de masina pe o sosea libera si buna sau esti incepator si mergi cu o coaja...te-a prins radaru cu 70 km/h, pedeapasa e aceeasi...
    Pregatiti-va si pentru altele...:))
    0 0
  • Acelasi
    se pare ca si ei trebuiesc scoliti !! sunt atat de buni intr-ale sofatului ca fac accidente cand fumeaza !!! cred si eu cand tragi din tigara emani in atmosfera 3-4 lire.. este normal sa te concentrezi la tigara...nu intelegeti ? asa se explica sictirul englezesc fata de sofat..i-au pus si pe dreapta cu volanu'...
    cum dracu sa nu-i vina sa fumeze o tigara de draci!
    0 0
  • catalin
    nu fumatului
    fara fumat o viata mai buna si sanatoasa si pentru cei ce fumeaza si pentru cei din preajna lor ,BRAVO ENGLEZILOR!
    0 0
  • Bine amu :)
    Na inca o mare prostie, n-ai voie sa fumezi in masina ta... mama ce prostie =)) bine ca nu interzice oamenilor sa fumeze in propria sa casa..lool
    0 0
  • pentru toti
    hahalere de romani
    "soferu roman e cel mai bun".pai mai romanasilor,cum sa spuneti voi ca ar fi un lucru bun interzicerea fumatului in masina voastra?pai este interzis cand mergeti cu ea,neam de oieri ce sunteti.drogatilor....
    0 1
  • mirelios
    no smoking
    Daca fumatul a fost interzis atunci pana la interzicerea felatiei nu mai e decat un pas :). Englezii sunt dusi ... cu vaca.
    0 0
  • AndreiRN
    Libetatea
    Fiecare are libertatea de a se intoxica in masina lui si nu este treaba mea ce face.
    Nici eu nu cunduc cu amandoua mainile si nu vad o problema in asta ci chiar o relaxare.
    Fumatul in tren sau orice alt loc public unde cei din jur sunt fortati sa respire funul altuia ar trebui interzis oriunde.
    0 0
  • jordan
    :))
    o simpla intrebare : de dormit la volan se poate?
    0 0
  • melman
    Jordan
    da, se poate dormi la volan, daca stationezi :)
    0 0
  • tigara
    Sunt fumator(poate chiar inrait) si sunt impotriva acestei legi!:)
    -sa recunoastem cati dintre voi au aruncat tigara pe geam si a reintrat in masina chiar pe scaunul pe care stati sau pe bancheta din spate...mie cel putin de 3 ori mi s-a intamplat :) dar tot nu ma invat minte
    0 0
  • ZodRacK
    O lege excelenta.
    Ar trebui aplicata si la noi dar de 3X amenda si penalizarea.
    0 0
  • Claudiu
    Stiri degeaba
    Locuiesc si muncesc ca sofer in UK dar ce scrie aici e numai sa isi umple paginile de stiri. Codul rutier britanic e unul destul de stufos si mai ales ei au pt soferii profesionosti multe alte cursuri si pregatiri care sunt prevazute de lege. De fumat se fumeaza la volan si nici nu se poate pune problema interzicerii acestui obicei. Se incearca sa se introduca un articol impotriva parintilor care fumeaza la volan si au minorii cu ei. Asta da! Dar si chestia asta nu poate fi facuta prea usor pt ca se contravine dreptului constitutional la proprietate si la viata privata.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru