GM face masina care merge singura

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 07.01.2008
GM lucreaza la un proiect prin care vrea sa revolutioneze transportul cu autovehicule.

Esential

10 ani este termenul stabilit de GM pentru construirea unei masini care merge singura.

Un inalt oficial General Motors a declarat ca in maxim o decada grupul pe care il reprezinta va produce o masina care „merge si pacheaza singura”.

GM si o serie de ingineri universitari lucreaza la conceperea unui vehicul care ar revolutiona deplasarea pe distante medii si lungi. Este vorba despre masina care merge singura si care chiar poate parca singura odata ajunsa la destinatia dorita.

In legatura cu acest proiect, Larry Burns, vicepresedinte GM pe probleme de cercetare si dezvoltare, a declarat intr-un recent interviu, ca „nu este vorba despre scince-fiction ci de un proiect viabil si 100% real”.

Oficialii GM au adaugat in legatura cu acest proiect ca cele mai mari piedici pe care le intalnesc nu sunt de ordin tehnic ci mai degraba de ordin judic si guvernamental. Temerea celor de la GM este acceptul autoritatilor si permisivitatea legislatiei.

Este evident ca o masina fara sofer ar putea circula pe drumurile publice doar cu reglementari speciale si cu ajustarea legislatiei la noile realitati.

Cea mai mare parte dintre tehnologiile necesare unei masini care sa mearga fara sofer exista deja: cruise control pe baza de radar, senzori de miscare, sistem de stabilitate controlat elctronic, harta digitala prin satelit.

Conform celor care sprijina ideea revolutionarii transportului, implementarea automobilelor cu pilot– automat ar duce la disparitia blocajelor in trafic si la reducerea semnificativa a numarului de accidente. O alta piedica majora pentru acest proiect revolutionar este legata de factorul uman. GM inca studiaza gradul de impact al proiectului in randul oamenilor. In legatura cu aceasta chestiune se cunoaste faptul ca foarte multi soferi sunt iubitori ai volanului si nu vor opta pentru o masina care sa mearga si sa se orienteze singura.

Din acest punct de vedere, inginerii de la GM stiu ca pasul catre o masina pe pilot automat trebuie facut in anumite etape. Intr-o prima faza masina pe pilot automat va aparea ca o extra-optiune, soferii putand comuta pe varianta de condus manual.

Acesta versiune ar urma sa fie foarte indicata in momentele de oboseala si la drum lung.

Ramane de vazut cat se va tine GM de promisiune si in ce varianta va aparea masina care merge singura.

Sursa: Associated Press

Taguri: GM

Comentarii (5)

  • george
    TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA
    Se pare ca se plictisesc rau oamenii astia de pe la GM...Mai bine s-ar concentra asupra calitatii masinilor si adaptarii la noile conditii economice, lucruri ce i-ar putea ajuta sa supravietuiasca inca 10 sau chiar mai multi ani...
    1 0
  • interesant
    o idee ingenioasa. as vrea sa vad o asemenea masina. iar cand sunt obosit, o las pe ea sa faca treaba :))
    0 0
  • re: interesant
    ..si te trzesti ca intri intr-o casa. :)) deoarece masina aceea merge si ea dupa un GPS :D
    1 0
  • autopilot
    E super interesanta ideea, dar nu vad aplicabilitatea in viitorul apropiat. NU producerea ei ar fi o problema ci chestiunile legate de infrastructura. IN primul rand cu ajutorul gps-ului masina ar stii sa se orienterze in spatiu cu anumite erori, dar nu stie sa tina banda corect si nici sa ia corect curbele (in conditiile acttuale). Pentru asa ceva trebuie sa existe pe sosele niste emitatori sau senzori sauceva de genul si pe margine si pe benzile de mers pentru a schimba informatii in permanenta cu masina. Pe urma ar trebui sa ii spuna semaforul cand sa opreasca si cand sa porneasca, cat timp mai are pana tine culoarea rosie, cat timp mai are pana tine culoarea verde, etc. Toate intersectiile ar trebui sa fie semaforizate (ma indoiesc ca sunt capabili sa monteze proceseoare ieftine care sa poate calcula in timp real toate posibilitatile din intersectii in functie de prioritate si de celelalte autovehicule care se apropie de intersectie. E clar ca nu o sa faca concesii si nici negocieri nonverbale cu celelaltye masini cum, facem noi soferii uneori).
    E ca si cum ai face un program care sa fie compatibil doar cu mac-ul. Cu globalizarea e mai greu.

    E doar parerea mea
    1 0
  • se poate
    pentru oras nu cred ca se va intampla prea curand insa pentru autostrazi, autobahn etc e viabila.Citroen deja e in teste cu un sistem care mentine traiectoria masinii in functie de benzile de circulatie, sistemele active cruise control de la mercedes si volvo ar completa sistemul, pentru un drum pe autostrada, problema apare insa la schimbarea autostrazilor,acolo soferul ar trebuii sa fie trezit pentru a afce acest lucru manual.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru