Google a prezentat Android Auto, sistemul său de operare pentru maşini

de Sebastian Toma
Joi, 26.06.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Google se pregăteşte de lansarea unei interfeţe de operare Android pentru automobile, menită să le ia şoferilor ochii de la ecranele telefoanelor mobile în timp condusului pentru a mări nivelul de siguranţă rutieră al şoselelor lumii. Sistemul se numeşte Android Auto şi este aşteptat să debuteze într-o maşină de serie în 2015.

Există zeci de platforme, mărci şi interfeţe pentru fiecare piaţă în parte şi nu există nicio soluţie centralizată de a-ţi distribui aplicaţia sau de o actualiza. Nu ar fi grozav dacă am putea să facem aplicaţii pentru maşini aşa cum facem pentru telefoane şi tablete? Am veşti bune pentru voi, ne aşteaptă un viitor luminos.

Patrick Brady
Director dezvoltare Android pentru Google
Google a prezentat la conferinţa sa anuală inferfaţa Android Auto, o versiune adaptată a celebrului său sistem de operare pentru smartphone-uri şi tablete. Dezvelirea acestui sistem dedicat unităţilor multimedia vine la scurtă vreme de la prezentarea echivalentului său din oferta rivalilor de la Apple, care şi-au denumit sistemul "CarPlay". În cazul celor de la Google, partenerii sunt la fel de numeroşi şi includ nume precum Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Nissan şi Volkswagen. Prin prezentarea acestei interfeţe multimedia, cei de la Google urmează calea pavată de Apple şi de Microsoft în integrarea tehnologiei în maşini într-un mod cât mai armonios, în special în ceea ce priveşte legătura cu telefonul mobil al şoferului, pentru a evita cazurile în care acesta conduce fără să se uite la drum pentru că smartphone-ul său i-a distras atenţia.

Apple a bătut palma cu Ferrari, Mercedes-Benz şi Volvo pentru o interfaţă multimedia

Interfaţa celor de la Google, denumită Google Link în materiale anterioare, este primul produs obţinut în urma parteneriatului Open Automotive Alliance, un grup formaţi din mai multe companii importante pentru a dezvolta asemenea sisteme.

După cum explică reprezentanţii Google, Android Auto nu este un sistem de operare efectiv pentru maşini, ci un sistem "proiectat", anume reprezentarea grafică a interfeţei mobile Android pe ecranul sistemului multimedia al maşinii la care este conectat telefonul respectiv. Aşadar, producătorii de automobile vor avea în continuare propriile lor interfeţe, în timp ce şoferii vor avea la dispoziţie posibilitatea folosirii telefonului mobil în interfaţa sa nativă prin intermediul comenzilor integrate din fabrică în habitaclul automobilului pe care îl conduc.

OFICIAL: Google a lansat Navigaţia gratuită prin Google Maps pentru Android

Aşa ar putea să arate interfaţa Google pentru maşini în ecranul de navigaţie.

TEST COMPARATIV: Google Navigation versus Navon N670 cu iGo 8

Android Auto poate funcţiona doar prin comenzi vocale, deci nu este necesar ca şoferul să-şi mute privirea de la drum.

Patrick Brady
Director dezvoltare Android pentru Google

Hyundai ar putea să fie primul producător de automobile care să folosească interfaţa Google pe un model de serie, odată cu generaţia 2015 a lui Sonata. Reprezentanţii Google nu au spus care va fi modelul care va beneficia primul de sistemul lor de operare în versiunea dezvoltată pentru maşini. În orice caz, lista de mărci care va oferi sistemul în viitor este destul lungă, incluzând 28 de nume în acest moment, de la Abarth la Volvo.

O parte dintre mărcile respective au o colaborare şi cu Apple în această direcţie, ceea ce înseamnă că şoferii modelelor care vor suporta tehnologia celor de la Google vor putea să-şi conecteze şi iPhone-ul la maşină, dar şi invers, fără bătăi de cap, cel puţin la nivel teoretic. Pentru şoferii care nu au smartphone sau nu vor să-l conecteze la maşina lor, fiecare model în parte promite o interfaţă multimedia dedicată, liberă de vreun sistem de operare mobil, aşa cum se întâmplă în prezent.

Google a construit o maşină autonomă fără volan şi fără pedale

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru