Grevă la Hyundai şi la Kia în Coreea de Sud

de Sebastian Toma
Vineri, 13.07.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Salariaţii Hyundai şi Kia din Coreea de Sud au organizat o grevă pe 12 iulie şi ameninţă cu continuarea protestelor până când li se vor mări salariile şi li se va reduce programul la opt ore pe zi.

Esential 4 ani au trecut de la ultima grevă majoră a angajaţilor Hyundai Motor Company din Coreea de Sud.
Hyundai Motor Company a întâmpinat ieri probleme cu sindicatul format de angajaţii săi. Aceştia au făcut o grevă de o zi pentru a atrage atenţia conducerii privind cerinţele lor urgente – reducerea programului de la 12 la opt ore pe zi şi creşterea salariului tuturor angajaţilor. Muncitorii Hyundai-Kia vor o creştere de 132 de dolari a salariului de bază lunar, reducerea programului de lucru la 8 ore pe schimb şi ca angajaţii să primească prime egale cu 30% din valoarea venitului net. Ultima grevă importantă la Hyundai a avut loc în 2008, când muncitorii nu au mai lucrat vreme de 12 zile, reducând producţia cu 44.645 vehicule şi provocând companiei pierderi de 691 de milioane de won.

Actualul lider sindical al angajaţilor Hyundai, Moon Yong Moon, este celebru în rândul companiei sud-coreene pentru protestele pe care le-a organizat în anii 1990 şi pentru că a fost concediat de trei ori în urma acţiunilor sale pe plan sindical. Deoarece Hyundai Motor Company este cel mai mare producător de automobile din Coreea de Sud, marca are şi cel mai mare sindicat din Coreea de Sud, ceea ce înseamnă că protestele salariaţilor sunt luate în serios atât de Guvern, cât şi de conducerea companiei.

Salariaţii Hyundai vor opri şi astăzi lucrul timp de opt ore, fără să-şi părăsească posturile.

Moon Yon Moon, liderul sindicatului angajaţilor Hyundai-Kia, a fost ales de colegii săi pentru că le-a promis că va fi un negociator mai ferm decât predecesorul său, Lee Kyung Hoon, care îşi luase drept obiectiv cât mai puţine întreruperi nenecesare ale lucrului. În trecut, salariaţii Hyundai au organizat mai multe greve în Coreea de Sud, cel mai periculos incident implicând cocktail-uri Molotov, ţevi de oţel şi lupte cu poliţia, evenimentul având loc în 1993. Situaţia a fost atât de gravă la acea vreme, încât Banca Naţională din Coreea de Sud şi-a redus estimarea PIB-ului pentru anul respectiv. Pentru moment, reprezentanţii Hyundai nu au comentat greva sindicaliştilor.

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (1)

  • Jos sclavia!
    Bravo lor ! Muncesc ca sclavii ca sa-si umfle conturile cativa de la varf. E binecunoscuta lacomia si coruptia sefilor Hyundai-Kia. E suficient sa dati "scandal hyundai kia" pe google si aflati tot.
    21 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru