Inteligență artificială: Nvidia lansează un supercomputer pentru mașini complet autonome

de Petre Barac
Miercuri, 11.10.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer pentru mașinile complet autonome, ce va fi disponibil în a doua jumătate a anului viitor.

Industria auto se află într-o perioadă de schimbări profunde, în special prin apariția unor tehnologii care permit mașinilor să se conducă singure. Un pas în acest sens a fost făcut de Nvidia, compania americană din Silicon Valley care produce procesoare grafice pentru calculatoare, stații grafice și dispozitive electronice mobile.

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer bazat pe inteligență artificială care, susține compania, permite unei mașini să se conducă singură.

Americanii spun că Nvidia Drive PX Pegasus oferă o putere de 10 ori mai mare decât predecesorul său, adică 320 de trilioane de operațiuni pe secundă. Asta înseamnă că mașina poate să ruleze fără șofer, așa că nu ar mai fi nevoie de volan, pedale sau oglinzi.

“Crearea unei mașini complet autonome este una dintre cele mai mari și importante provocări ale societății”, a spus Jensen Huang, fondator și CEO Nvidia. “Performanța și eficiența supercomputerului Pegasus sunt cruciale pentru ca industria să realizeze această viziune”.

Noile procesoare Pegasus furnizate de Nvidia vor ajunge la partenerii companiei în a doua jumătate a anului 2018.

Via Nvidia

Comentarii (4)

  • ...Serios? Bag mîna-n foc că, oricîte trilioane de operații pe secundă o avea-n sinapsele din coafura ei siliconică, coana A.I. o să provoace dezastre garantate-n destule locuri / situații - d-ale noastre, evident, cum ar fi:
    - orice intersecție blocată-n orele de vîrf, mai ales cu semafoarele moarte p-un ger stașnic (merge și-o ploae torențială) - you name it, de la Lizeanu la Iancului, Expoziției etc.,.
    - dar nici sensurile giratorii sufocate de prin Brașov nu-s mai breze...
    - ori pasajele subterane inundate deja previzibil de periodic

    Nu vă gîndiți totuși că șoselele noastre ar fi mai pretabile condusului autonom, fiindcă,și lăsînd deoparte tonele de tîmpenii făcute-n trafic de mulți șoferi deloc inteligenți... natural:
    - majoritare-s drumurile care n-au deloc marcaje...
    - iar gropanele, dar și stîlpii crescuți din senin în mijlocul altora or s-o buimăcească total pe A.I.

    E nevoie de multă baftă deci la noi, pînă peste vreo sută de ani - și coanei Artificial Intelligence, și viitorilor autonomiști locali (nu doar unguri, evident. ;-))
    15 2
  • @Kiro Cand autonomele vor reprezenta la noi regula, in lumea civilizata se vor folosi deja teleportarea, levitatia etc. si nimeni nu va ma avea nevoie de automobil.
    9 0
  • Asta cu autonomia este tehnologie pentru lumea civilizata nu...
    In alta ordine de idei implementarea ei vizeaza in prima faza condusul pe autostrada care ofera conditii optime pentru AI si critice pentru oameni (monotonie si timp indelungat). Daca se rezolva asta scad costurile transportatorilor f mult si accidentele grave de pe autostrazi se limiteaza.
    Condusul complet autonom este inca departe.
    Problema este inca de natura legislativa, cum poti sa tragi la raspundere un computer in cazul unui accident grav daca tu ca guvern i-ai dat autorizatie sa mearga autonom pe un sector de drum. Aici este problema in cazul condusului autonom, si de aia toti producatorii care ofera asa ceva te obliga sa atingi volanul din cand in cand.
    5 0
  • Apa trece si bolovanii raman, cei care nu vedeti ce urmeaza, sunteti cei din urma. Masinile autonome si cele electrice vor inlocui masinile de azi. E... asa este la unii, viitorul este un zid de care se dau capul, si au dureri dupa :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru