Investigație pe piața bateriilor auto: Rombat, amendată pentru stabilirea unor prețuri minime la acumulatori

de Daniel Popescu
Miercuri, 10.01.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Producătorul de acumulatori auto Rombat a fost amendat de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri anti-concurențiale cu 11 furnizori prin care a impus prețuri minime sau fixe pentru vânzarea bateriilor către clienți finali.

Consiliul Concurentei a anunțat la începutul acestei săptămâni finalizarea unei anchete pe piața distribuției de acumulatori auto.

În urma investigației, oficialii Consiliului Concurenței au stabilit ca producătorul roman de acumulatori Rombat a încheiat înțelegeri anti-concurențiale cu 11 furnizori prin care cele 12 companii au stabilit prețuri minime sau fixe de comercializare a bateriilor pentru clienții finali.

Contractele semnate de Rombat cu cei 11 furnizori includeau diverse clauze prin care se stabilea inclusiv prețul de comercializare a bateriilor, lucru interzis de Legea Concurenței. Înțelegerile au avut loc în intervalul 2008-2013, iar cea mai mare amendă a fost primită de Rombat și este în valoare de 2.95 milioane de lei. Valoarea totală a amenzilor este de 3.29 milioane de lei.

"Consiliul Concurenţei a constatat încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pentru stabilirea preţului de revânzare a produselor în perioada 2008-2013, între producătorul Rombat SA Bistriţa şi distribuitorii săi (Chimszed Impex, Dova Com, Fado Trade, Fast Consignaţie, Genamag, Nelson, Romprioxim Impex, Rubin, Super-Sim, Tenet şi Zetas Batrom Impex)."

"Prin încheierea acestor înţelegeri, părţile au intenţionat să îşi asigure reciproc beneficiul rezultat din vânzarea acumulatorilor auto Rombat, consumatorul final fiind obligat să plătească un preţ mai mare pentru aceste produse", menționează Consiliul Concurenței într-un comunicat de presă.

Toate cele 12 companii au recunoscut participarea la înțelegere și au primit astfel o reducere a amenzii de 30% din nivelul de bază.

Poziția Rombat 

Într-un comunicat trimis către redacția Automarket, Rombat își recunoaște parțial vina prin faptul că în contractele cu distribuitorii au existat "formulări ambigue", specificând însă că dorința companiei nu a fost niciodată aceea de a stabili prețurile minime pe piață:

"Investigația Consiliului Concurenței a avut ca obiect îngrijorarea autorității cu privire la câteva formulari neclare, ambigue, cuprinse în cadrul contractelor de distribuție din perioada 2008 – 2013.

În practica însă, Rombat nu a urmarit niciodată ca prin contractele încheiate cu distribuitorii săi să fixeze prețurile de revânzare ale acestora, aceștia din urmă avand întotdeauna libertatea de a practica propriile politici de preț", se aratp în comunicatul companiei bistrițene.

"Consiliul Concurenței nu a probat în cursul Investigației sale faptul că distribuitorii au aplicat în piata o politică de preț stabilită de Rombat. În final insa, Rombat și distribuitorii săi au recunoscut culpa în utilizarea în perioada 2008-2013 a clauzelor contractuale neclare, interpretabile, având în vedere faptul că autoritatea de concurență poate sancționa întreprinderile și pentru încălcări de obiect ale legii (simpla existență în contracte a unor formulări care pot fi interpretate ca practici anticoncurențiale) - procedura de recunoaștere a faptei aducând o serie de beneficii întreprinderilor investigate ce apelează la aceasta. 

Via News

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru