Istoria are valoare: un Jaguar D-Type care a câștigat Le Mans în 1956 a devenit cea mai scumpă mașină britanică din istorie

de Mircea Meşter, Foto: RM Sotheby's
Marti, 23.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sunt puține mașinile istorice care se pot lăuda cu trofee în cursele de legendă ale motorsportului și cu o stare fizică impecabilă chiar și la 60 de ani de la momentele de vârf ale carierei. Iar colecționarii pur sânge știu asta, deci plusează atunci când ele sunt scoase la licitație.

Licitația RM Sotheby's care a avut loc în wekeend-ul 20-21 august în cadrul Săptămânii Mașinilor din Monterey (California) a adus câteva recorduri notabile la nivelul prețului de vânzare/cumpărare al unor piese clasice de muzeu. După ce ieri am văzut cum arată primul exemplar Shelby Cobra, cea mai scumpă mașină americană vândută vreodată la licitație, astăzi ne scăldăm ochii cu imaginile uneia dintre cele mai cunoscute mașini produse vreodată de Jaguar, care a reușit să devină cea mai scumpă mașină britanică din istorie.

Este vorba de Jaguar D-Type, un model care poate fi regăsit în versiunea sa de serie în cele mai frumoase colecții auto ale lumii. Exemplarul scos la licitație în cadrul Monterey Car Week, eveniment care a culminat prin Concursul de Frumusețe de la Pebble Beach, este însă unul foarte special, pentru că mașina din imagini este cea care a câștigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1956 sub culorile echipei scoțiene Ecurie Ecosse, care a inspirat de altfel și nuanța albastră exterioară a modelului britanic. 

Momentul în care cea mai scumpă mașină britanică din istorie a câștigat Cursa de la Le Mans în 1956.

Esential 19.8 milioane de dolari a fost suma de achiziție a mașinii.
La aceasta s-au mai adpugat două milioane de dolari ca taxă de licitație.
Mașina cu numărul de șasiu XKD501 a reușit acum în cursa de acum fix 60 de ani să parcurgă cele 24 de ore de pe circuitul La Sarthe cu o viteză medie de 168.1 km/h, în timp ce viteza maximă înregistrată a fost de 252.5 km/h, pe linia dreaptă Mulsanne. 

Mașina a fost menținută într-o stare impecabilă, detaliu care i-a crescut în timp valoarea mult peste media mașinilor asemănătoare ale vremii. Și pentru că există colecționari care nu se uită la bani când vine vorba de astfel de mașini, exemplarul D-Type scos la licitație la Monterey a fost cumpărat cu 19.8 milioane de dolari (21.8 milioane dacă adăugăm taxa de licitație) și va face parte de acum dintr-o colecție încă necunoscută. 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru