ITALIA: Alcooltestul cu fiola este nul fără prezenţa avocatului

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 15.10.2010
Un şofer din Italia a fost achitat de toate obligaţiile legale ale unui accident după ce poliţiştii care i-au făcut etilotestul nu l-au anunţat că îşi poate chema avocatul.

Esential

1.47 la mie este alcoolemia şoferului care a fost achitat de răspunderea pentru accidentul cauzat de conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

Un judecător din Genova, Italia, a achitat un şofer care avea o alcoolemie de 1.48 la mie din cauza unui viciu de procedură. Se pare că verificarea concentraţiei de alcool în aerul expirat cu ajutorul etilotestului a fost făcută fără ca şoferul să fie anunţat că poate să fie asistat de un avocat dacă doreşte. Aşadar, rezultatul testării cu aparatul etilotest este nul fără prezenţa avocatului sau fără anunţarea şoferului că poate să-şi cheme avocatul. Verdictul a fost dat pentru un incident care a avut loc în 2007, când un şofer a avut un accident destul de grav din cauza faptului că s-a urcat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice.

Avocatul acestuia a descoperit o "portiţă juridică" ce i-a permis contestarea definitivă a acuzaţiei. La vremea aceea, şoferul a fost sancţionat cu 20 de zile de arest şi suspendarea temporară a permisului de conducere. Şoferul nu a încercat să depună plângere pentru reţinere pe nedrept şi nici nu a cerut despăgubiri pentru perioada pe care a petrecut-o după gratii.

Situaţia respectivă nu este nouă în Italia, un incident similar având loc în 2005.

Crearea acestui precedent legal i-ar putea face pe şoferii italieni să fie mai puţin respectuoşi cu organele de poliţie. Există posibilitatea ca mulţi dintre ei să încalce legea cu speranţă că avocatul îi va putea scăpa de orice obligaţie legală faţă de societate. Legea din România nu permite sustragerea de la testul cu aparatul etilotest, iar refuzul atrage de la sine fie o analiză de sânge la Insititul de Medicină Legală, fie o amendă usturătoare şi alte consecinţe de ordin legal.

Via | Motori.it 

Comentarii (1)

  • Aberatie
    Asta este una din aberatiile democratiei...
    10 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru