Italia: Permisul de conducere ar putea fi retras din oficiu la 80 de ani

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 06.07.2010
Vărsta înaintată a unor şoferi din Italia a fost luată în vizor de Parlamentul Italian. Autorităţile de la Roma doresc să fie primele care reglementează vârsta maximă pentru un conducător auto, chiar dacă acesta este apt pentru şofat.

Autorităţile italiene iau în considerare restricţionarea vârstei maxime la care un cetăţean mai are voie să conducă pe şoselele interne. Ţara are unele dintre cele mai ucigaşe drumuri din Europa, cu peste 5.000 de decese din cauza accidentelor auto în 2009 şi se pare că şoferii mai bătrâni de 80 de ani sunt responsabili pentru o parte dintre aceste accidente. Pe de o parte, tehnologia implementată în vehiculele moderne le pune probleme serioase acestora, în timp ce atenţia şi reflexele lor se reduc pe zi ce trece din cauza vârstei înaintate.

"Trebuie să îndrăznim să fim primii care aleg vârsta maximă la care poţi conduce un automobil. Odată cu atingerea vârstei respective, şoferul respectiv pierde permisul din oficiu. Pentru moment, este doar o propunere, dar trebui să o luăm în considerare serios", a declarat Mario Valducci, expert în trasporturi de la Parlamentul Italian.

În cazul în care vor introduce această măsură, şoferii care vor trece de vârsta de 80 sau 85 de ani vor fi nevoiţi să renunţe la condus şi la permisul de conducere.

În acest moment, nu există o restricţie în ceea ce priveşte vârsta maximă la care un şofer poate să conducă pe drumurile publice, cât timp acesta respectă toate normele statului în materie de sănătate. Şoferii din grupul 50-70 de ani trebuie să facă o examinare medicală amănunţită la fiecare cinci ani, iar cei care au trecut de 70 de ani trebuie să facă o asemenea examinare la fiecare trei ani. Singurul lucru pe care trebuie să îl prezinte şoferii vârstnici este un certificat medical care să certifice faptul că sunt apţi pentru condus.

Asociaţia pentru Siguranţă Rutieră din Italia consideră că această lege are potenţial şi ar trebui introdusă. Reprezentantul acestora, Sandro Salvati, consideră că există unii şoferi de 85 de ani care sunt într-o stare de sănătate foarte bună, în timp ce alţi şoferi de 65 de ani sunt deja un pericol pentru ceilalţi. Toate echipamentele electronice cu care sunt echipate autoturismele moderne derutează şoferii bătrâni, care se adaptează cu dificultate la tehnologia nouă.

Un exemplu al acestui fapt este introducerea sistemelor GPS şi GSM la bordul autoturismelor şi integrarea acestora în comenzi, alături de comenzile pentru radio-casetofon şi climatizare.

Via | Autointernationaal.nl Foto:Niot.net

Comentarii (7)

  • george
    DESTEPT CA NEVASTA LU` COCOSU
    nea expertu lu` peste asta...

    Nu era mai simplu sa-i puna, pe langa examenele medicale, sa dea un examen o data la doi ani? Ca poate unii dintre batranii aia sunt sanatosi tun, au experienta de condus si poate sunt si mai prudenti decat niste pustani pafaristi si eventual si bauti/drogati...
    20 4
  • @george
    Daca ai fi fost vreodata in Italia pe drumuri care au limita 90 km/h, unde toata lumea merge peste suta, numai vreo fosila deasta merge cu 40.... Daca nu stiai este ILEGAL sa mergi cu o viteza prea mica...
    8 4
  • ...va dati seama ca Ernesto Brambilla, Andrea de Adamich, Maria Teresa de Filippis, Nanni Galli, Roberto Lippi si Arturo Merzario (fosti piloti italieni de Formula 1, inca in viata, trecuti de 80 sau care se apropie de aceasta varsta) in curand nu vor mai putea conduce...oamenii astai conduc mai bine ca noi...italienii astia o iau razna...
    1 3
  • Eu sunt de acord cu masura asta pentru ca am vazut ce pot face batranii la volan.
    0 2
  • cressty
    @all
    cred ca tot pe automarket am vz o stire in care un batran de 80 de ani isi achizitiona un camaro, deci ar fi mai bine sa dea un test sa le testeze reflexele.
    3 0
  • george
    E ILEGAL? AMENDEAZA-L!!!
    @ acces

    Indiferent daca are 90 sau 20 de ani, un sofer care incalca legea trebuie amendat.

    Ceea ce se pregatesc sa faca italienii nu mai e o simpla generalizare (care, in sine, e o prostie crancena). ESTE PUR SI SIMPLU FASCISM. Dupa cum spunea si @dany, pot exista si octogenari sau nonagenari care conduc bine, nu neaparat numai fosti piloti de raliu si de formula 1 si vine un Florin Salam italian SA LE RETRAGA UN DREPT CETATENESC fara a avea o dovada ca acest lucru e justificat.
    4 0
  • mesaj pentru Majestatea Sa Regele Mihai
    Majestate,

    Cu adanc respect ne cerem scuze pt ceea ce v-am facut in 1947 si speram ca ne veti ierta intr-un tarziu! Da! Da! stim ca ati lasat aici totul: prieteni, suflet, case, superbele masini....dar...tot raul spre bine: noi, credinciosii Majestatii Voastre supusi Va promitem solemn ca in schimbul raului facut sa nu va retragem niciodata permisul de conducere, lasindu-va sa va bucurati (speram mult timp de acum inainte) de BMW-urile Majestatii Voastre!

    Considerati aceasta ca un gest firesc al unei natiuni nerecunoscatoare care va iubeste!

    Cu adanc respect,
    noi cei care nu va meritam, supusii Mjestatii Voastre
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru