JD POWER Marea Britanie: Jaguar este cea mai apreciată marcă, Kia Sportage câştigă la modele

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 31.05.2012
Jaguar şi Kia Sportage sunt marii câştigători ai clasamentului JD Power 2012 în Marea Britanie. Acesta a vizat 18.000 de şoferi din Regatul Unit şi vizează patru criterii cheie ale evaluării automobilelor.

JD Power a publicat rezultatele studiului său anual de satisfacţie a clienţilor din Marea Britanie, ediţia 2012 fiind câştigată de englezii de la Jaguar. Constructorul britanic a detronat Lexus şi Skoda, mărci care ocupă următoarele două poziţii din clasament, japonezii închiend astfel o perioadă de 11 ani în care s-au aflat pe prima poziţie a topului. În ceea ce priveşte clasamentul pe modele, Kia Sportage este marele câştigător al ediţiei 2012 a Studiului de Satisfacţie a Clienţilor realizat de JD Power. Modelul sud-coreean este primul automobil din această ediţie care primeşte cinci stele la toate categoriile la care a fost înscris, de la fiabilitate şi costuri de întreţinere până la design şi funcţionalitate.

Ca fiecare evaluare, studiul realizat de JD Power are şi mărci şi modele mai puţin bine văzute în ochii consumatorilor. În cazul ediţiei 2012, cel mai slab model a fost ales Vauxhall (Opel) Vectra, în timp ce marca Chevrolet a fost aleasă drept cel mai slab clasat producător de automobile. În apărarea celor de la Vauxhall vine faptul că Vectra nu mai este de vânzare, pe când Chevrolet nu a putut fi notat după noile sale apariţii, cum ar fi Spark şi Cruze, ci după un singur model – Matiz.

Realizatorii studiului au subliniat faptul că reţeaua de dealeri a celor de la Chevrolet a fost printre cele mai puţin criticate elemente ale mărcii, aşa că marca americană poate să spere la un rezultat mai bun la capitolul "satisfacţia clienţilor" în următoarele ediţii. Marca Vauxhall, sora britanică a Opel, a avut un rezultat slab din cauza lui Vectra, model care nu a fost apreciat nici pentru dinamică şi nici pentru estetică sau fiabilitate. În plus, clienţii lui Vauxhall Vectra s-au plâns de probleme la instalaţia de climatizare şi de costurile ridicate de întreţinere şi reparaţii.

Insignia, înlocuitorul lui Vectra, s-a clasat pe locul 95 în clasamentul general, cu 23 de poziţii deasupra lui Vectra.

18.000 DE SUBIECŢI INTERVIEVAŢI

Studiul a fost realizat în Regatul Unit împreună cu cei de la What Car?, baza de respondenţi având 18.000 de proprietari şi 27 de mărci.Studiul JD Power a vizat zece categorii de automobile, de la citadine până la SUV-uri mari, totalizând 118 modele. Pentru a păstra acurateţea, vehiculele relevante pentru studiu au fost cele înmatriculate între ianuarie 2009 şi decembrie 2010, iar studiul a fost derulat în perioada decembrie 2011 şi ianuarie 2012, ceea ce a asigurat o vechime a vehiculelor cuprinsă între unu şi trei ani.

Toate vehiculele au fost evaluate în baza unor criterii stricte: calitate şi fiabilitate, cât de atractiv este vehiculul, cât de mulţumit este clientul de reţeaua de service şi costurile de întreţinere. Şoferii au avut posibilitatea să povestească problemele întâmpinate cu vehiculele lor, să discute design-ul şi funcţionalitatea modelelor respective şi să povestească eventualele exeperienţe în service, dar şi costurile aferente deţinerii automobilului în cauză.

Doar modelele pentru care au fost înregistrate cel puţin 50 de chestionare completate corect şi complet au fost introduse în acest studiu, iar modelele care nu erau incluse în propriile lor categorii punctau la totalul producătorului.

Comentarii (12)

  • cifree
    unde sunt renourile cu materiale facute din capace de wc si greierasi?

    ce mie reno ce mie suzuki
    14 19
  • multi retarzi mai sunt pe aici!!
    f tare clasamentul imi pare rau de fanii masinilor germane ca nu sunt in top dar..asta e realitatea! si tind sa cred ca a fost facut destul de strict sondajul la cat de zgarciti sunt englezii!!
    12 10
  • in legatura cu jaguar
    englezii zic ca-i bun din cauza ca e facut la ei si da e bun. Dar sa aiba numai 4 stele mi se pare sub orice critica la asa o masina
    7 1
  • Daca ati fi urmarit clasamentul asta si in urma cu cativa ani ati fi vazut ca de la un an la altul Jaguar era clasat tot mai sus. Deci faptul ca acum e pe primul loc pe mine nu ma mira. Cum nu ma mira mai nimic din clasamentul asta: o clasare generala buna a constructorilor japonezi, Volvo apreciat in continuare (ce englezi cretini, ce romani destepti), Renalut vazut bine doar in ochii unor fanatici si un Peugeot clasat mai bine decat Renault, din nou in ciuda unor fanatici.
    Interesanta ar fi totusi pozitia lui Chevrolet. Nu m-as mira daca un aport l-ar avea si faptul ca marca asta a folosit-o Top Gear pentru amuzament.
    O alta chestie interesanta e faptul ca Jaguar si Land Rover au inceput sa fie apreciate tot mai mult dupa ce le-a vandut Ford.
    23 1
  • @
    Interesanta pozitia SUPERBULUI de la SKODA.
    7 3
  • incepand cu tine!
    cred ca e foarte corect clasamentul, sunt mii de masini implicate in acest test
    3 2
  • Nu dau doi bani pe clasamente....ce se vede si se testeaza ala e.
    O KIA nu poate fi peste X5...nu mai zic de Cayenne sau alte SUV-uri premium.
    Un XF e ok...dar exista seria 5 de preferat M5 care matura cu el pe jos la orice capitol tehnic si chiar estetic.
    Ce au britanicii cu adevarat bun este Rolls Royce si atat. Care si el tot de nemtii de la BMW este facut pe sub caroserie...tehnica , electronica tot.
    4 10
  • Adi, clasamentul asta daca ai fi citit cu atentie, nu inseamna doar fiabilitate si performanta a unei masini... nu conteaza in cazul asta M5 sau AMG. Inseamna inclusiv modul cum a fost tratat clientul de cei de la service, pretul reviziilor, reteaua de service, durata de livrare a pieselor de schimb etc. Ori scuza-ma, poate ca nu se compara Anglia cu Romania, dar eu consultanti vanzari ai infumurati ca la VW pe bune ca nu am vazut la nicio alta marca. Daca intri in showroom te trateaza de parca ai merge la cersit dupa o masina.
    10 0
  • chuck norris
    ma mir
    ma mir ca la englezi le place cazanu ala anost de skoda octavia si kia, nu va mai luati kia, koreenii nu prea stiu sa faca masini(unele hyundaiuri mai merg dar kia nu face 2 euro) ma mir ca e si volvo s40 in top(deasta am eu) ca se vede ca englezii stiu sa-si aleaga mai bine masinile spre deosebire de noi romanii care luam numai megacazane de renouri fluence de banii unui fluence puteti sa va luati un volvo s40 sh chiar daca are multi km ca e masina fiabila
    2 5
  • @LauCalin
    Am impresia ca nu ai mai fost intr-un showroom de mult. Eu mi-am cumparat Vw anul trecut si am fost tratat foarte bine. Se vede ca e criza. In 2007, la prima masina, am trecut pe la Hyundai si Ford (nu aveam bani de altceva atunci). Am luat Hyundai pentru ca cei de la Ford (reprezentanta de la Lacul Morii) erau superinfatuati si plini de ei.
    3 2
  • Pai eu am patit asa chiar saptamana asta. Trebuia sa-mi schimb distributia si am sunat la cativa dealeri din Bucuresti (nu cred ca am voie sa dau nume). Le-am zis despre ce e vorba, mi-au cerut seria sasiului si au zic ca ma vor suna ei in cateva ore sa-mi spuna un pret. Asta s-a intamplat luni si marti. Nici pana in ziua de azi nu m-au sunat sa-mi spuna un pret. Asa ca pas!, de dealeri VW sa nu mai aud... daca pentru o chestie marunta nu s-au deranjat... nici nu vreau sa ma gandesc cum ar reactiona cand m-as duce cu masina in garantie ca as avea o problema. Evident, soferul nu stie sa conduca sau asa "face" toate
    Iar mecanicii... Dumnezeu cu mila. Am gasit pe un forum VW un mecanic de care sunt foarte multumit. Nu pot sa nu ma bucur ca ne vedem rar. Intelegi tu... :))
    4 1
  • Hai sa vedem unde ai erori de logica: in primele 10 marci - 70% sunt europene si doar 30% japoneze. Din cele europene 5 marci sunt germane (50% din top 10 marci). Deci 50% germane vs 30% japoneze. Pe modele in primele 10- 5 modele sunt japoneze si 5 europene (50%-50%). Asa-i ca sunt acrii strugurii?
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru