La multi ani, Volkswagen!

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 30.05.2007
In 28 mai, compania Volkswagen a implinit 70 de ani de existenta. La mai mare!

Acum exact 70 de ani lua nastere in Germania "Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagen mbH", compania care mai tarziu va deveni cunoscuta in intreaga lume sub denumirea scurta Volkswagen. Scopul companiei a fost, inca de la inceput, crearea unei masini accesibile fiecarui locuitor al Germaniei. Volkswagen reuseste acest lucru cu prima "Broscuta", gandita de omul care urma sa scrie istorie in industria auto mondiala: Ferdinand Porsche.

In anul imediat urmator, compania germana devine "Volkswagenwerk GmbH" si se pune piatra de temelie a celei mai mari uzine VW, cea din Wolfsburg, orasul care avea sa fie gazda intregii istorii de acum incolo. De altfel, Wolfsburg este denumit de conducerea tarii "Orasul auto nascut din forta bucuriei", desi la uzinele Volkswagen munceau prizonierii de razboi.

Anul 1945 avea sa fie unul de turnura in istoria VW, fortele armate din Marea Britanie ocupand orasul si regandind scopul uzinei. Volkswagen este orientat de acum spre piata internationala, fapt care face ca in Germania sa apara noi fabrici dedicate constructiei de masini: Hanovra, Kassel, Emden, Salzgitter.

In anii '60, VW devine societate pe actiuni si cumpara Auto Union (Audi), formand primul grup auto german din istorie. Progresele tehnologiei din anii '70 fac ca Volkswagen sa devina una dintre cele mai cunoscute marci la nivel mondial prin lansarea unor modele care vor deveni simbolurile marcii: Polo, Passat si Golf.

Astazi, in Grupul Volkswagen se afla Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti si Lamborghini. In total, Volkswagen a vandut in intreaga sa istorie 107 milioane de autoturisme.

Comentarii (5)

  • Incomplet
    Ati uitat sa spuneti ca a fost facut la ordinul lui Hitler.
    0 0
  • allroad
    Dovada..pentru alex
    Mai copile,inainte de a deschide articolul asta,l-am deschis pe cel cu pretul la decapotabile.si ti-am citit si comentariul.Si am zis ca esti un frustrat si ca tie din toata lista de acolo:Ferari,Porsche,Audi,Mercedes,tu sustii ca iti place porcaria numita"legenda 206 continua".dar n-am vrut sa-ti raspund,ca am zis ca unui frustrat de 14 ani plin n-are rost sa-i raspund si sa-mi pierd timpul.Si deschid acest articol,si iti vad comentariul de aici.Crezi ca are vreo importanta cine s-a facut vinovat de nasterea VW..? Eu il invinuiesc pe tac-tu de ceva..?Asa esti tu..
    0 0
  • laurentiu
    pt alex
    iar tu alex ai fost facut la comanda lui Ceausescu. diferenta este ca lui Hitler i-a reusit, si a scos ceva bun....!!
    0 0
  • PikaChu
    La multi ani!!!
    Bafta in continuare si sa ne intalnim cu VW si peste 70 de ani!!!
    0 0
  • AndreiRN
    Istorie
    Adevarul istoric nu trebuie ascuns sau ignorat niciodata.
    VW a facut din totdeauna un produs bun si voloros pe piata auto.
    In ultimi 15 ani au trecut de la un produs pt mase si la categoria exclusivista prin cumpararea altor firme si produse mai exotice.
    Ce este deranjant la baza filozofiei VW este sistemul socialist care a protejat firma zeci de ani dar si care ia ferit de o concurenta reala. Pana anul trecut nimeni nu putea cumpara majoritatea actiunilor. E totus o firma guvernamentala si se stie cat de eficienti sunt cei din guvern. Dar lucrurile s-au schimbat si dupa multi ani neprofitabili si subventionati de guvernul local au intrat si ei in randul lumi.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru