Limuzina preşedintelui Obama cântăreşte 6.8 tone şi costă 1.5 milioane de dolari

de Bogdan Mirică
Marti, 22.10.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Preşedintele Obama apare de foarte multe ori la bordul limuzinei Cadillac create special de GM. Maşina cântăreşte 6800 de kilograme, oferind un blindaj nemaîntâlnit şi sisteme de protecţie demne de filmele cu James Bond.

Exerciţiu de memorie: încercaţi să vă aduceţi aminte un film american în care există un rol şi pentru preşedintele SUA. Nu e foarte greu. Fiecare dintre noi a văzut unul. În fiecare film, indiferent de natura sa, siguranţa preşedintelui este pusă mai presus de orice şi garantată de o serie de sisteme sau tehnologii revoluţionare. Cum filmele sunt o oglindire a realităţii, este normal să ne gândim că mare parte din inovaţiile tehnologice au şi un corespondent palpabil.

Un exemplu concret poate fi şi limuzina prezidenţială pe care o foloseşte în prezent Barrack Obama. Ea apare la toate întâlnirile la nivel înalt şi este un simbol al diplomaţiei americane. Puţini ştiu însă ce se ascunde în spatele său.

Esential 1.5 milioane de dolari costă limuzina preşedintelui barrack Obama.
20 de centimetri este grosimea blindajului caroseriei.
6800 de kilograme cântăreşte limuzina lui Obama.
63.5 litri/100 de km consumă limuzina preşedintelui SUA.
Limuzina preşedintelui Obama a fost lansată pe şosele în urmă cu trei ani, fiind construită de General Motors la centrul său de cercetare şi dezvoltare din Detroit.
Deşi poartă emblema Cadillac, limuzina a fost construită de la zero pentru a putea face faţă cerinţelor de siguranţă.

Până acum, GM a produs 12 asemenea limuzine, toate blindate. Blindajul nu este însă unul normal. Armura constă în materiale ce urcă grosimea uşilor la 20 de centimetri şi a geamurilor la 12 centimetri. Asta face ca uşa să fie greu de deschis din interior. Rezervorul a fost şi el blindat şi dispune de o spumă specială care opreşte declanşarea unui incendiu.

Habitaclul poate fi izolat complet de exterior. Dincolo de uşa blindată se află un sistem de stingere a incendiului, o ermetizare a habitaclului în cazul unui atac cu gaze, un telefon prin satelit, un sistem de comunicare video interactivă şi un sistem de vedere pe timp de noapte.

Cu tot acest ansamblu de gadget-uri şi elemente de protecţie nu e de mirare că limuzina preşedintelui ajunge să cântărească 6800 de kilograme. Motiv pentru care propulsia este asigurată de un puternic motor V8 ce consumă „doar” 63.5 litri/100 de kilometri.

Preţul estimat al fiecărei limuzine prezidenţiale este de 1.5 milioane de dolari.

via autoweek

Comentarii (8)

  • mare branza,cand nu joaca cum trebe il rezolva ca pe kenedy si pace buna la ce atata blindaj?
    12 9
  • Dacia Plant
    63,5litrii :))
    De asta le trebuie atata petrol si eu tot nu stiam motivul.
    29 7
  • nu asta-i super masina care a ramas suspendata la iesirea pe poarta ambasadei Americane din Dublin

    http://www.youtube.com/watch?v=yo5zH0Il8B0
    20 3
  • No sa incerce cineva sa ii dea dauna totala :)) ... Sunt curios cum dracu ai putea sa distrugi masina asta .
    6 5
  • Asta e un Abrams(tank) deghizat in automobil.
    10 3
  • @unu...exact cum se vede din clipul lui agoox.

    NEVER nu iesi din masina blindata (de orice tip) cand esti in imposibilitate de manevra. Astepti sa iei bobarnace peste blindaj in speranta ca intre timp vin ajutoare. Ceea ce a facut soferul ala a fost sinucidere curata.
    14 3
  • De fapt, este un camion transformat în limuzină. S-a pornit de la un şasiu de camion GM Chevrolet Kodiak. Interesant este faptul că s-au păstrat proporţiile de limuzină, deşi roţile sunt uriaşe. Este un monstru, nu degeaba îi zic americanii îi zic The Beast. Am văzut în poze că are pe spate suspensia cu arcuri în foi :).
    10 1
  • inexorabil
    Lansata acum trei ani...Probabil ca rasplata pentru imbuibarea cu bani publici a liotei oculte din RC de catre Guvernul lui Obama.
    Limuzina este, intr-adevar, o capodopera, dar meritul poate fi atribuit unei echipe multidisciplinare de profesionisti. La drept vorbind, farmecul lui GM consta in eruditia cercetatorilor, in schitele inginerilor si in efortul mut al lucratorilor, nu in aroganta ciocoiasca sau in incompetenta manageriala a liderilor corporatiei (daca de la distanta imi sunt antipatici, daramite de aproape...as muri otravit).

    Cat despre consum, mi se pare absolut normal! Mai conteaza ca si bugetul american a devenit unul de austeritate? De fapt, toti conducatorii lumii trebuie sa traiasca in cel mai rasat lux, indiferent de situatia economica concreta...Nu va mirati, chiar TREBUIE! Stiti de ce? Fiindca odata, demult, "poporul ales" era guvernat de Insusi Dumnezeu, dar dintr-odata s-a revoltat si a dorit sa aiba stapani precum popoarele pagane din jur. Paradoxal, adevaratul Stapan nu S-a suparat, dar i-a avertizat pe imprudenti: "Veti vedea ce va insemna ceea ce ravniti voi"...Ce a insemnat si inseamna inca si nu numai pentru evrei, ci pentru toata lumea, stim prea bine: legea bunului plac este suverana la cel mai inalt nivel in stat, convertita deseori in accese dictatoriale, abuzuri neingradite, coruptie fatisa si minciuna sfruntata ambalata in forme serviabile...N-are rost sa ne mintim singuri: toti ne dorim aceasta dulce si organizata anarhie prin simplul fapt ca mergem la vot! Omul de rand este sado-masochistul ideal.
    12 10

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru