Maserati va folosi sunete false pentru viitoarele modele diesel

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 31.05.2012
Maserati se pregăteşte să propună publicului primele sale unităţi diesel. Pentru a garanta o experienţă auditivă de nivelul celor experimentate pe benzinare, dieselurile vor veni cu un generator de sunet.

Atunci când a dezvoltat noua generaţie M5, BMW a ştiut că trebuie să suplinească cumva sunetul celor doi cilindri în minus ai motorului V8. Aşa a luat naştere un sistem care amplifica zgomotul motorului în habitaclu prin intermediul sistemului de sunet.

Inovaţia, deşi blamată de unii purişti, ar putea fi preluată şi de alte nume mari ale industriei, cum ar fi Maserati. Constructorul italian plănuieşte să îşi extindă oferta de modele şi de motorizări cu noi produse. Cel mai probabil vom vedea şi o unitate diesel de mare putere, candidatul ideal pentru noul sistem de imitare a zgomotului despre care vă vorbeam.

În prezent, inginerii mărcii din Peninsulă lucrează la un motor diesel ce va putea fi adaptat pentru două dintre modelele Maserati. Primul este Quattroporte, nava amiral a Tridentului, iar al doilea, deşi nu este încă oficial, ar putea fi Kubang, SUV-ul de lux ce îşi propune să se dueleze cu Porsche Cayenne şi viitorul 4x4 semnat de Bentley.

În ambele situaţii, modelele italiene vor avea nevoie de ajutorul sistemului de reproducere a sunetului motorului.

Acesta va suplini nevoia de a auzi un zgomot baritonal, puternic, masculin asemeni celui redat de versiunile V8 benzină.

via l autoblog

Comentarii (3)

  • Alex Radoi
    La M5 (din cate stiu eu) sunetul este redat la interior fiindca masina este foarte bine antifonata, iar sunetul V8-ului nu patrunde suficient in habitaclu. Adica, mai corect spus, la M5 sunetul exterior este inregistrat si redat live in habitaclu, este o redare a REALITATII.
    In cazul lui Maserati, ei vor sa inlocuiasca sunetul real (de diesel) cu unul artificial, sintetizat. In cazul asta, de bun gust ar fi sa faca cumva sa-l redea si la exterior. N-ar fi ciudat ca soferul sa aiba un ranjet satisfacut cand aude sunetul de V8 sub talpa, si de afara toata lumea sa auda "tractorul"? Mi se pare ca l-ar pune intr-o situatie penibila. Ca si cand ar zambi unei femei, fiind foarte sigur ca are dantura perfecta, un zambet irezistibil, iar el de fapt (fara sa-si dea seama) sa aiba urme de mancare printre dinti. Jenant, nu?
    23 6
  • Aiureaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Pune soferul intr-o dacie si zii ca este in maserati.
    17 1
  • sunetul e sintetizat
    Alex din pacate nu e chiar asa cu sunetul. Izolarea fonica e ok dar nu e atat de buna incat sa nu auzi motorul bine cand e turat.

    Sunetul e pur si simplu artificial si teoretic e facut sa imite un V10 (in ideea de a nu-i aliena pe cei care regreta vechiul motor si de a crea senzatii mai puternice). (gasesti detalii si un test comparativ pe Top Gear Anglia)
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru