Maşina care elimină accidentele mortale ar putea debuta în 10 ani

De Cornel Șocariciu
Publicat Vineri, 06.08.2010
Sistemele de siguranţă ale maşinilor vor evolua enorm, iar în următorii zece ani am putea asista la debutul unei maşini în care nu poţi muri.

Constructorii auto duc o adevărată luptă în ceea ce priveşte protecţia oferită de automobile. În următorii zece, douăzeci de ani, companiile auto vor utiliza simulările şi ingineria virtuală pentru a produce maşini mult mai sigure. Prin utilizarea magneziului şi a fibrei de carbon în cadrul anumitor componente ale maşinii, prin îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă active şi prin introducerea comunicaţiilor între vehicule, viitoarele automobile vor fi mult mai sigure.

Un prim exemplu de tipul acesta a venit din partea constructorului suedez Volvo, care a demarat proiectul Vision 2020. "Începând cu 2020, nimeni nu va mai deceda sau va suferi răni grave într-un Volvo nou", a declarat un oficial suedez. Ed Kim, analist la AutoPacific, crede că producerea unei maşinii în care nimeni nu va putea muri este un proiect realizabil, întrucât în următorii zece ani sistemul de recunoaştere a semnelor de circulaţie, detectarea pietonilor şi alte metode de siguranţă vor duce crearea unor automobile mult mai sigure.

Implementarea unor noi metode de realizare a crash-testelor reprezintă o altă metodă pentru îmbunătăţirea siguranţei automobilelor.

Majeed Bhatti, inginer care se ocupa de siguranţă din cadrul General Motors, a vorbit despre cât de mult au evoluat metodele de testare a siguranţei automobilelor. În trecut, inginerii creau prototipul, îl loveau şi mai apoi analizau rezultatele. În ziua de astăzi, simularea virtuală a unui accident este cel mai des utilizată metodă. "Acum simulăm un vehicul în întregime, de la o bară la cealaltă, analizând mai mult de patru milioane de elemente", a declarat Majeed Bahatti.

Inginerii simulează anumite accidente, le analizează, iar rezultatele sunt trimise designerilor care preiau informaţia şi corectează erorile. "Putem vedea ce se întâmplă cu portbagajul, cu manechinul şi avem informaţii similare cu cele obţinute în urma unui crash-test fizic. Verificăm apoi dacă sunt necesare modificări ale structurii caroseriei, ale airbag-urilor sau ale centurilor de siguranţă. Toate acestea le aflăm după câteva simulări virtuale", a completat reprezentantul GM.

Comentarii (7)

  • ... masina in care nu poti muri...nici daca vrei?
    8 2
  • get real
    N-o sa mori c-o sa fii facut terci intre fiare, dar tot o sa mori ca o sa-ti crape creierul, ficatul sau alte organe in tine din cauza deceleratiei de la 100-0 km/h in cateva fractiuni de secunda la izbirea unui obstacol masiv. Practic, va fi ca in bancul cu centura de siguranta: o sa pari viu.
    5 3
  • e bun
    Efectele distrugatoare ale deceleratiei ar putea fi reduse cel putin, acum ca se va face o masina in care nu poti muri in nici o conditie nu cred, cel putin nu in 2020, poate prin 2050
    1 4
  • asmaticu
    exista
    da masina asta minune exista de vreo 90 de ani! se numeste : TANC.
    1 2
  • Leonhart
    stierwut@yahoo.com
    Sincer, la un impact puternic daca masina e prea dura la suprafata,te faci terci in ea.Carcasa facuta din fibra de carbon face masina mai usoara dar degeaba asta nu iti ofera protectie. Parerea mea este sa intareasca partea frontala a masinii toate geamurile sa fie securizate iar motorul sa fie in spatele masinii.Chestia asta chiar ofera mai multa protectie soferului
    1 2
  • tare
    deci pentru viitorii sinucigasi masina nu mai e un mod de sinucidere, asa ca....... :))
    1 2
  • Marius 2
    Sa se faca drumuri cu 2 benzi pe sens...
    ...si nu vor mai fi accidente mortale !! Ar trebui sa va imaginati ca mergeti prin RO si toate DN-urile sunt cu 2 benzi pe sens si nu mai trebuie sa faci depasiri (uneori periculoase / riscante)...ce frumas ar fi, nar mai treb. autostrazi asa scumpe.

    Daca o masina tinde sa intre pe contrasens si sa te lovesti frontal ce va face masina intelig. a viitorului?! prob va evita si te va arunca direct in pomul de la marginea drumului. Multi ar mai trai daca nu ar exista pomi pe langa sosele !!
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru