Maşinile ar putea renunţa în viitor la CD Player pentru a fi mai eficiente

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 16.05.2012
Un designer american este de părere că renunţarea la unităţile CD Player în interiorul maşinilor ar putea reduce masa totală şi ar spori eficienţa consumului şi emisiilor.

Atunci când Dacia a anunţat că viitorul Lodgy va beneficia de un sistem multimedia, publicul a aplaudat la scenă deschisă. Vestea că sistemul nu vine cu CD Player, ci doar cu suport USB i-a întristat însă pe cei mai conservatori. Oficialii de la Mioveni au recunoscut că au fost nevoiţi să facă o serie de compromisuri pentru a putea oferi sistemul multimedia, iar renunţarea la CD Player a fost unul dintre ele.

Fără să realizeze, Dacia s-a aliniat deja la o nouă tendinţă resimţită în Statele Unite şi promovată de designerul Michael Arbaugh. Viziunea sa presupune renunţarea la CD Player pentru a putea economisi cel puţin 2.3 kilograme în cazul fiecărei maşini. Pare puţin, însă fiecare gram contează atunci când vine vorba de reducerea masei totale şi sporirea eficienţei.

Ideea americanului ar urma să ofere constructorilor de automobile şi ceva mai mult spaţiu la nivelul planşei de bord, unde vor putea fi regândite toate locurile de depozitare. Deşi măsura ar putea fi considerată prematură, constructorii iau în considerare renunţarea la CD Player pe modelele care se adresează cu precădere tinerilor.

via l egm

Comentarii (22)

  • prostie
    este valabil pote la masiniile low cost pentru ca nu prea vad la alte masinii o afacere. la modelel premium si asa sunt sute de motorase de la incalziarea volanului pana la sistemele night vision care cresc considerabil greutatea masinii fata de una standard. degeaba scot un cd-player si reduc greutatea cu 2.5kg daca acealsi conducator are cu jumatate de bar mai putin fata de normal in roti. consumul este afectat de mult mai multi factori decat cele 2.5 kg cat e cd-player
    35 15
  • extraordinar..
    Dar americanii daca ar manca mai putin la fast-food oare nu vor economisi mult mai mult de 2,3 kg? Sa ofere mai mult spatiu la nivelul plansei? Sunt multe marci in care magazia de cd-uri nu mai exista demult in consola centrala, ba prin torpedou, deasupra, sau in portbagaj ( cum e si la mine). Asadar acest american nu s-a gandit ca poate un downsizing al motoarelor, inca imense, ar fi mult mai eficient si ar reduce greutatea considerabil, s-a gandit la cd-player, si nici macar nu este cercetator.
    48 13
  • nu se vede padurea din cauza copacilor
    tinand cont ca tehnologia asta si mediul asta de stocare isi traieste ultimii ani ideea DESIGNERULUI nu este rea. E urmatorul pas firesc si cel mai simplu de facut.....Cred ca e mai simplu si mai ieftin un suport USB decat cutia aia de pantofi in bord, in torpedou, portbagaj, etc.....

    Deci, de ce sa port 20 de CD-uri cu mine (grele, invechite, zgariate) cand pot lua un "degetel" a carui continut sa-l schimb cu orice vreau cand vreau?
    44 3
  • Foarte bine! e mult mai util si mai facil cu un stick care astea au ajuns la o capacitate destul de mare in care poti pune toata colectia de acasa..sa nu aiba deloc sonorizare e cam aiurea mai ales pentru unii carora le plac manele la maxim si cu geamurile deschise,cu o mana pe geam sa se vada ghiulul si bratara,dar se vor gasi solutii si pentru ei!
    15 5
  • Eu nu am zis ca un cd-player este mai eficient decat un memory stick si aceasta schimbare va veni de la sine, eu am spus ca este incredibil cum s-a gandit el , in America, sa reduca greutatea si sa sporeasca eficienta masinii prin inlocuirea cd-playerului, dar in rest totul este ok, motoare mici, masini mici si usoare, asta mai lipsea, si-n general imi vine sa rad cand aud de reduceri si de ecologie la americani si la trendul "green"
    23 6
  • pai e exact ca in faza aia cu americanca la restaurant cand a dat comanda chelnerului:
    - o friptura'n sange de 3 pounds
    - o portie dubla de cartofi prajiti
    - sos gravy
    - la desert o prajitura de cicocolata cu un supliment de frisca
    - tot la desert o felie de placinta de mere
    si ca bautura o Coca Diet ca e la regim

    cam asa si in cazul nostru....totul e perfect la o masina americana doar ca CD-playerul cam trage la cantar
    26 7
  • @
    Si cum anume ii arat la nenea politist ca am bagat muzica pe memoria stick ? Am piratat-o cumva si risc o amenda ? Interesant
    7 13
  • solutia e buna cu stickul sau card de memorie.
    problema ramane la sisteme hi-def care nu pot fi egalate de nci un player digital cu tot cu flac-urile aferente.
    si asta numai la marcile premium dotate cu sistemele specifice bang&olufsen and co.
    pt audiofili oricum sistemele stock sunt praf si necesita tot sitemul audio schimbat..
    asa ca orice masina de serie poate imbratisa cu succes sitemul digital complet. vrei magazie de cd-uri?! nu-i bai. poti opta optional pt una in portbagaj sau in cotiera sau unde are masina spatiu.
    9 2
  • 2-3 kg unitatea cd player, are you fucking kidding me? Mai mult de 500-600 de grame nu ar adauga in plus unitatea cd.
    7 8
  • American idiot....in primul rand cd playerul nu cantareste mai mult de cateva sute de grame (vezi cd player laptop).....2-3 kg poate cantarii intreaga unitate audio (display, amplificator, radio, radiatoare etc)...oricum acestea din urma, chiar daca ramanem doar cu port usb, vor trebui a fi folosite...daca vrem sa ascultam ceva muzica in masina
    8 10
  • @americosi
    Da-s prosti rău americanii :)))
    8 7
  • si renuntarea la scaune ar usura masina ...

    .. si folosirea unui sasiu de aluminiu ar usura masina

    ... si folosirea de motoare ceva mai mici ar usura masina (sa nu uitam ca este un american in articol...)

    ar putea renunta la ce mama lor vor sa renunte ... dar sa scoti CDplayerul din alte motive decat ca este depasit tehnologic este o cretinitate incredibila. Apropo' de cele 2,3kg ... dobitocu ala a vazut vreo data o unitate de laptop? .....
    14 1
  • Poate 2,3 kg la masini dotate cu patefoane sau radio cu lampi. Eu cand vreau sa ascult o muzica de calitate imi cumpar CD original inregistrat impecabil, nu stau sa downloadez torrente de 128k de pe Pirate Bay. In plus de asta, eu n-am vazut pana acum nici un magazin de muzica sa vanda melodii la stick, nicaieri in lume. Plus ca nici un program de conversie nu va modifica in MP3 la adevarata valoare a inregistrarii pt ca MP3 tocmai asta presupune, o compresie si o renuntare la anumite sunete din melodie.
    Aaa, ca au un cost destul de mare sistemele bune, si ca un sistem bun conteaza f mult la vz masinii, fiind astfel nevoiti sa instaleze stock sisteme din ce in ce mai perfromante incat sa poata concura cu succes, si toata tarasenia asta le reduce lor din profit, asta e partea a doua. Oricum marea masa e ignoranta, isi zic ei, de ce sa nu pastram preturile masinilor dar sa mai dam jos din dotarile ei fara ca "cireada" sa simta?
    6 6
  • Stii... marea majoritate a oamenilor nu reusesc sa perceapa diferenta intre un mp3 de 128 kbps si un cd audio la un "blind-test" cu un sistem audio stock de pe o masina obisnuita. Daca tu reusesti, toata stima, inseamna ca trebuia sa te faci muzician. Si sa stii ca exista magazine in lume care vand muzica fara cd. Probabil ca stii ce e i-Tunes, nu?
    "Ideea" designerului american nu e deloc una revolutionara, pe piata existand de mult asemenea echipamente (after market ce-i drept)chiar si de la branduri mai cunoscute, motivatia este insa cel puntin caraghioasa...amercianii si-au rezolvat toate problemele legate de eficienta masinilor lor cat un living de mari si mai ramasese cd-ul care cantarea prea mult... siiigur ca da...si marmota invelea cd-uri in staniol ca sa nu o prinda radarul.
    15 3
  • auzi dani, dar tu oare crezi ca numa MP3 exista pe planeta asta :) ?

    sau poate cineva are impresia ca FLAC are pierderi de date si se aude mai prost ca sursa ...

    ... viitorul este digital ... si trecutul este digital, ca doar CDurile nu-s ca vinilul, tot digitale sunt, au o cantitate de date care reda PARTIAL ceea ce se inregistreaza in studio - avantajul la CD este ca "partialul" este mai mare decat in cazul unui mp3 de 128kbps ... dar asta dispare in momentul in care mp3-ul are 320kbps ... sau ai un flac pe telefon si "beats audio" ;)
    8 1
  • @t
    un adevarat audiofil stie ca nu prea se poate vorbi de calitate a sunetului in masina, mai ales in mers.
    audiofilia este pt sufrageria/studio-ul de acasa, zic eu.
    ca sistemele stock de pe masini sunt praf, asta e de la sine inteles.

    daca ar fi dupa mine, mi-as da jos de pe masina partea de sunet, dar na... de regula merg cu pasageri, care vor zdranganeala.
    12 2
  • ...
    Trebuie sa nu-ti curga scuipat din gura ca sa-ti dai seama ca asta e pasul firesc ... nimeni nu mai cumpara CD-uri. Mai practica e cumpararea de continut de pe amazon, itunes si altele similare. Nu mai sta nimeni sa schimbe cd-uri bla bla. Conecteaza haipodu sau handroidu si s-o rezolvat. La noi inca mai merge cu mp3-ul pe stick dar e cam aceiasi chestie. CD-ul (fie el audio fie MP3) e TOTAL OBSOLETE.

    Nu tre sa vina un asa zis designer sa-mi spuna ca o sa dispara in cativa ani. A DISPARUT DE MUUULT.

    Intamplator chiar trebuie sa-mi schimb mp3 playerul si o sa caut pana o sa gasesc ceva fara CD/DVD. USB/SDCard, Bluetooth, si cel mult ipod connector sau AUX. Atat!!! spatiul pe care il ocupa CD-ul poate fi folosit la amplificare nu ca sa invarta niste plastice.
    4 2
  • Semetext
    Careu' de asi
    Atunci de ce toata gama VAG are si pe Highline decat casetofoane ( si alea fara autoreverse )?
    1 2
  • @Mp3
    Ma lasi cu marea majoritate? Marea majoritate cumpara Logan, salam de vara la oferta si baxuri de bere la pet, negandindu-se ca pe termen lung pot muri la primul accident sau se pot indopa cu pastile mai scumpe decat mancarea/bautura mai calitativa.
    In ziua de azi, pe multe masini de peste 25k euro gasim sisteme audio foarte bune, unele chiar apropiindu-se la calitatea celor premium de acum ceva ani. Asa ca da, daca ai o ureche de bun simt si iti place sa-ti fie gadilata intr-un mod relaxant, simti diferenta intre un 128 kbps si un cd, si inca bine de tot. Nici macar 320-ul nu se ridica la nivelul unui CD inregistrat, subliniez, profi, insa pe un sistem premium tot se simte diferenta.
    i-Tunes e cu totul alta mancare de peste fata de niste mp3-uri riupite pe un flash, dar e un magazin virtual. Daca pui FLAC-uri pe i-pod si ai conectare si la auto, atunci rezolvi 99,9% din problema, totul e sa ai conectare la net si bani pe card.
    Eu as propune o evolutie a CD-ului in genul Blueray pt sistemele audio premium, in schimb da, cele banale de pe masinile mici sau compacte pot trai si cu un usb.
    Insa ideea de a renunta la el pt ca e prea greu e absolut penibila, iar eu mi-am exprimat parerea si legata de o alta motivatie pt care n-as da cu sutul la cd.
    @mntsn, acum nu o dam in extreme, nu facem audiofilie pe masina, e evident ca spatiul nu permite asa ceva, dar asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de un sunet clar si bogat atunci cand suntem blocati in trafic sau cand mergem agale pe o autostrada.
    6 1
  • jmekeri au tiuning
    Daca esti baietas iti faci ca tiuning ca dansul : http://www.youtube.com/watch?v=1fG-UP_jpLw
    0 0
  • un cd cu greutate
    Bun articol. 2-3 kg, e doar un CD nu e unitate pick-up. De unde ati mai scos si asta?
    0 3
  • dan777
    O IDEE TAMPITA
    CD SI SACD SUNT PT AUDIOFILI. MAI E SI DVD AUDIO. FORMATELE ASTEA NU OR SA DISPARA DECAT O DACA O SA AVEM INTERNET SI IN CUR. IDEEA CU SCOATEREA CD-ULUI E O MARE TAMPENIE.AR TREBUI SA MANANCE MAI PUTIN PORCII DE AMERICANI SA REDUCA GREUTATEA TOTALA A MASINII.
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru