Maşinile cu acces şi pornire fără cheie, vulnerabile la atacuri: "Proprietarii trebuie să fie vigilenţi"

de Daniel Popescu
Duminica, 20.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Toate maşinile cu tehnologie keyless testate de ADAC au prezentat vulnerabilităţi prin care hoţii pot obţine acces facil la acestea prin utilizarea unui simplu dispozitiv artizanal.

Tehnologia keyless, care permite deschiderea uşilor şi pornirea maşinii fără utilizarea propriu-zisă a cheii, a devenit o opţiune tot mai populară pe modele premium de la BMW şi Audi şi începe să fie introdusă şi de alţi constructori pe maşini mai accesibile.

Principiul de funcţionare presupune utilizarea unor senzori pentru ca maşina să comunice cu cheia atunci când aceasta se află în apropiere pentru a autoriza pornirea motorului. Această tehnologie este însă vulnerabilă la atacurile organizate ale hoţilor, element evidenţiat şi de organizaţia germană ADAC, care a testat 24 de maşini de la 19 producători.

Urmareste Automarket
Rezultatul testelor a fost că toate maşinile au putut fi sparte prin simpla utilizare a unui dispozitiv artizanal.
Astfel, un hoţ urmăreşte proprietarul maşinii şi foloseşte un dispozitiv care măreşte raza de acţiune a cheii şoferului. Un al doilea hoţ aşteaptă apoi lângă maşină şi foloseşte semnalul respectiv pentru a intra în maşină şi a porni motorul.

Cei de la ADAC îi avertizează pe şoferii care deţin astfel de chei să fie vigilenţi şi solicită rezolvarea problemei de către constructori. "Proprietarii maşinilor cu sisteme de închidere keyless ar trebui să sporească vigilenţa în supravegherea cheii. Este datorită tuturor constructorilor să rezolve această problemă. Nu are niciun sens ca un astfel de sistem de închidere să fie mai uşor de spart decât unul normal", precizează organizaţia.

Via Auto Express

Comentarii (11)

  • În alt articol se propunea ca măsuri de siguranță ținerea acestor chei inteligente în frigider, cutii metalice sau ambalaje cu staniol de la vechile filme foto astfel încât să nu răspundă la o eventuală interogare a dispozitivelor hoților.
    4 2
  • hm...mi-am dublat intrarea keyless (aftermarket) cu un lacat pus pe usa. Iar cheia o tin bine, agatata de gat cu sfoara din materiale naturale (canepa).
    14 3
  • Este datoria constructorilor să întărească siguranța acestor dispozitive, dar și mai bine ar fi să nu mai fie hoți. Asta s-ar putea realiza dacă guvernele ar avea grijă de bunăstarea cetățenilor și ar investi mai mult în educația lor. Utopie, așa-i? Sper că nu.
    10 0
  • Eu sunt foarte vigilent: cand caut sa-mi cumpar o masina, mai uit dupa cele fara acest sistem pentru idioti.
    8 4
  • VozWagist
    Producatorii de masini nu dau doi bani pe securitate, in momentul in care se fura masina, asigurarea acopera pagubele, iar clientul ce face?..........isi cumpara alta masina. Cel mai probabil vor fi apucati de 00 de catre companiile de asigurari, care au pierderi destul de mari din cauza aceste-i "tehnologii"
    3 2
  • @moqgli @vozwagist nu e ca si cum cu o cheie mecanica nu poate fi furat un autovehicul.In schimb la o cheie inteligenta poate fi adaugat un sistem de criptare pe 256 de biti care e imposibil de spart(pana ce apar calculatoare cuantice).Chiar si asa, consider ca o cheie inteligenta ofera mai multe avantaje fata de o cheie mecanica
    3 0
  • Eu consider ca o cheie mecanica, in combinatie cu un cip, e suficienta.
    Moda asta cu keyless entry mi se pare o fita a constructorilor de a mai atrage niste fraieri. Ce are o cheie normala? De ce ai vrea sa renunti la una? Ti-e lene sa o invarti? Esti mai cool daca tragi direct de clanta si se deschide?
    Daca-i pana acolo, oricand poate cineva sa-ti sparga geamul sau sa-ti dea in cap si sa-ti fure cheia, fie mecanica, fie electronica.
    Ar trebui sa lucram mai mult la sistemele de imobilizare si localizare ale masinilor, nu la chei cu display LCD, sa ma pot uita la filme porno pe el, cat timp astept in lift.
    4 4
  • @mowgli nu e vorba de lene ci de estetică.Plus butucul înlăturat care în caz de impact avea șanse reale de a zdrobi genunchiul.Părerea mea, sat rămână la pornirea la buton și "cheile" astea frumoase care sunt doar cu nume chei dar să rămânem la închiderea centralizată și atât. E mai importantă securitatea.
    0 2
  • @Vabis, atata timp cat se fura zilnic masini de lux, eu nu vad securitatea la care tu faci referire.
    0 1
  • Pai daca hotul porneste masina in timp ce eu ma indepartez, masina aia nu trebuie sa se opreasca? Merge asa fara cheie in interior odata pornita? Asa imi las cheia acasa si plec la Satu Mare.
    2 0
  • Cred ca articolul e gresit. Aparatul folosit de hoti copiaza semnalul cheii, apoi il emite in continuare in masina pentru a o face sa creada ca are cheia in interior.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru