Maşinile electrice cu range extender, noua modă în industria auto: după Nissan, grupul Peugeot - Citroen va testa o tehnologie asemănătoare

de Daniel Popescu
Joi, 14.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Grupul Peugeot - Citroen intenţionează să utilizeze range extendere pe modelele sale electrice pentru o autonomie mai mare. Motorul pe benzină ar urma însă să aibă un singur piston.

Constructorii auto caută în prezent diverse metode pentru a îmbunătăţi autonomia maşinilor electrice, însă soluţia unor baterii cu dimensiuni mai mari sau de densitate mai mare nu este încă adoptată pe scară largă din cauza faptului că tehnologia nu este încă matură, iar costurile sunt pe măsură.

O alternativă o reprezintă utilizarea unor motoare pe benzină pe post de range extender, prin care unitatea tradiţională de propulsie generează curent electric pentru motorul electric. Opel Ampera este poate cel mai bun exemplu în acest sens, însă astfel de soluţii există şi pe BMW i3, iar Nissan a anunţat recent că va adopta de asemenea această tehnologie.

Urmareste Automarket
Ultimul constructor pe listă este grupul Peugeot Citroen, care intenţionează să lanseze 11 modele electrice şi hibride până în 2021.
Pentru a rezolva problema autonomiei, francezii lucrează cu compania israeliană Aquarius Engines, care dezvoltă în prezent un motor pe benzină de 0.6 litri cu un cilindru şi un singur piston care să fie utilizat ca range extender în maşinile electrice.

Din punct de vedere energetic, acesta ar urma să fie de două ori mai eficient decât motoarele convenţionale. "Evaluăm tehnologia, dar nu am decis încă nimic", explică Gilles Le Borgne, director de dezvoltare şi cercetare în cadrul grupului Peugeot Citroen.

Primele teste sunt programate în prima parte a anului 2017, iar un astfel de sistem de propulsie ar urma să coste circa 15.000 de euro pe maşină. În schimb, un sistem de propulsie hibrid costa circa 22.000 de euro pe vehicul, iar unul pur electric ajunge la aproximativ 40.000 de euro pe vehicul.

Via Automotive News

Comentarii (1)

  • Asta e soluția momentului; e direcția logică pentru producția de volum. Pe de o parte avem normele de poluare tot mai drastice (mai alesîn marile orașe), pe cealaltă parte avem autonomia scăzută și prețul ridicat al bateriilor. Singurul dezavantaj al platformelor electrice cu range extender este surplusul de greutate. Probabil că motoarele mici și cât mai simple sunt răspunsul pentru o masă totală cât mai redusă, alături de o baterie mică și ieftină.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru