Masinile sunt din ce in ce mai pline de plastic

De Catalin Dinu
Publicat Marti, 19.08.2008
Componentele din plastic inlocuiesc in proportie tot mai mare elementele din otel in constructia de automobile.

Esential

14% din masa totala a unui automobil obisnuit produs in zilele de astazi este reprezentata de componente din plastic.

Plasticul incepe sa fie tot mai mult utilizat ca materie prima pentru constructia de automobile. In cursa de reducere a greutatii noilor modele, producatorii auto inlocuiesc tot mai multe componente din otel cu unele din plastic. Astfel, s-a ajuns in situatia ca 14% din masa unui model nou obisnuit sa fie reprezentata de elemente din plastic. BMW, unul dintre producatorii auto premium, utilizeaza deja componente auto din plastic care cantaresc pana la 17% din masa totala a masinii, crescand de la 12 procente inregistrate in 1990.

Marile companii producatoare si furnizoare de elemente din plastic asteapta o crestere continua a cererii pentru asemenea componente de automobile. Conducatorii celor mai importante companii din domeniu, precum BASF, Dow Automotive si SABIC Inovative Plastics, prevad o dezvoltare exploziva a industriei materialelor plastice. Acest lucru s-ar datora utilizarii elementelor din plastic in proportie de 19% din masa totala a modelor fabricate incepand cu 2010.

Pe langa cresterea pretului otelului, constructorii auto au fost determinati sa-si indrepte mai mult atentia catre plastic, nu numai pentru pretul mai mic de otinere, ci si pentru costurile mai mici de prelucrare.

Astfel, din materiale plastice se pot obtine panourile exterioare ale caroseriei modelate mult mai usor, prezentand si avantajul libertatii mai mare oferite designerilor. De asemenea, cu elementele de caroserie din plastic se pot respecta mai usor prevederile legale din Europe in privinta protectiei pietonilor.

Via | Automotive News

Comentarii (2)

  • Marian
    Tot petrolul e baza
    Cum ziceam si mai demult chiar daca vom avea masini electrice vom depinde de petrol mult timp pana se termina. Plasticul si anvelopele nu stiu daca le pot face din plante ca pe biocombustibili la preturi la fel de mici si la aceeasi calitate.
    0 0
  • Natural
    japonezii obtin plastic din alge in combinatie cu plastic reciclat, indienii produc caroserii complete din bambus si canepa. Oricum sunt adeptul limitarii vitezei autovehiculelor la maximul acceptat in tara in care se inmatriculeaza. Deci sa nu facem o crima din cauza materialelor usoare pentru elemente constructive. Cine doreste sa mearga pe hipodrom sau sa-si inchirieze aeroport sa circule cu ce viteza vrea.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru