Mercedes testează un sistem de pilotaj automat

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 18.05.2010
Inginerii Mercedes-Benz au proiectat un robot care poate pilota o maşină la fel de bine ca un şofer uman pentru a replica diverse situaţii posibile în trafic cu scopul de a îmbunătăţi sistemele de siguranţă oferite pe modelele sale.

Germanii de la Mercedes-Benz testează un sistem de pilotare autonomă a vehiculelor sale. Sistemul are rolul de a avansa tehnologia vehiculelor pilotate automat pentru a reduce riscul la care sunt supuşi şoferii şi pasagerii acestora atunci când se urcă într-o maşină. Tocmai de aceea, inginerii Mercedes-Benz au creat un robot special, care poate să imite o serie de manevre periculoase pentru a testa şi calibra modul în care răspund sistemele de siguranţă implementate pe vehiculele de test.

Specialiştii Mercedes au creat câteva machete la scară care imită un vehicul real dar care nu produc pagube vehiculelor de test la un eventual impact. Aceste vehicule sunt utilizate pentru a simula un potential impact şi pentru a testa reacţia sistemelor în cazul unui impact iminent. Împreună cu roboţii proiectaţi special, inginerii Mercedes repetă diverse scenarii care ar fi fost aproape imposibil de repetat în cazul în care ar fi folosit piloţi de teste. Spre exemplu, inginerii Mercedes au gândit o situaţie în care un vehicul frânează puternic şi efectuează manevra elanului în ultimul moment.

Situaţia respectivă este repetată de mai multe ori, pentru a evalua modul în care răspund sistemele respective.

Roboţii de teste au capacitatea de a manevra volanul, accelera şi frâna în aceleaşi condiţii ca un om, dacă nu chiar mai bine. Un computer montat la bord coordonează traseul pentru a asigura parcurgerea aceleiaşi rute în momentul situaţiei critice. Astfel, rezultatele sunt indentice în cazul repetării aceluiaşi test chiar şi în zile diferite. Pe viitor, Mercedes speră ca noile sale sisteme să ofere un plus de siguranţă şi de a minimiza riscul la care sunt supuşi şoferii în cazul manevrelor periculoase.

Via | CNET

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru