Ministerul de Interne pregăteşte un nou set de schimbări pentru Codul Rutier

de Sebastian Toma
Miercuri, 11.09.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un nou proiect al MAI spune că şoferii care nu-şi plătesc amenzile în termen de 30 de zile de la primirea procesului verbal ar putea să-şi piardă permisul de conducere, titrează Mediafax.

Esential 3 ani ar putea să rămână fără permis de conducere un şofer care este prins conducând sub influenţa băuturilor alcoolice.
Codul Rutier ar putea primi o nouă revizuire în 2013, după ce a fost introdusă obligativitatea permisului de conducere pentru mopede în luna ianuarie. Acum, modificările vizează şoferii care nu şi-au plătit amenzile la timp, aceştia putând să rămână fără permisul de conducere până la prezentarea dovezii plăţi respectivelor amenzi, anunţă colegii de la Mediafax. După cum explică Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne, modificarea este necesară deoarece mai puţin de jumătate dintre şoferii amendaţi de poliţiştii de la brigada rutieră îşi plătesc amenzile primite în urma contravenţiilor din trafic. Modificările pregătite de MAI sunt încă în lucru, Codul Rutier urmând să fie schimbat abia după ce acestea vor fi aprobate şi publicate în Monitorul Oficial.

"Poate de aceea acest gen de măsuri au fost mereu tergiversate de către decidenţi, chiar dacă numărul de accidente şi de morţi pe şosele a reprezentat o problemă din ce în ce mai gravă în ultimii ani. Când ajungi să ai mii de oameni care mor anual în accidente rutiere, înseamnă că ai o problemă şi trebuie să faci ceva. Până acum doar s-a vorbit.

S-a vorbit de strategii rutiere, s-a vorbit de amenzi, de starea drumurilor ori de neprofesionalismul poliţiştilor rutieri. În ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă, vreau însă să vă asigur că dacă situaţia nu a escaladat în ultimii ani este datorită Poliţiei Rutiere, iar acestor oameni, pentru cât de mult muncesc, nu le pot reproşa nimic", a explicat Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne.

În cazul unei abateri rutiere grave, cei de la MAI iau în considerare creşterea perioadei maxime de suspendare a dreptului de a conduce. Sunt vizaţi şoferii care fac accidente după ce au consumat băuturi alcoolice/stupefiante, responsabilii accidentelor rutiere a căror cauză a implicat depăşirea flagrantă a vitezei maxime permise pe respectivul segment de drum şi cele care au loc atunci când un şofer trece pe culoarea roşie a semaforului. Poliţiştii nu au specificat dacă vor să le aplice aceleaşi sancţiuni şi şoferilor care sunt surprinşi în situaţiile de mai sus fără să aibă loc un accident, dar principiul urmărit de autorităţi este eliminarea şoferilor care sunt pericole publice de pe drumurile româneşti.

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 3 ani, conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoana aflata sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune", subliniază documentul emis de Ministerul Afacerilor Interne.

Urmareste Automarket
Ministrul de Interne caută soluţii pentru creşterea autorităţii poliţiştilor şi pentru asigurarea unei protecţii a agenilor de pe teren pentru a îmbunătăţi nivelul de încredere în exercitarea atribuţiilor profesionale.
Mai precis, cei de la MAI vor să se asigure că poliţiştii sunt respectaţi de contravenienţi, indiferent cine sunt aceştia, iar că respectarea legii va fi o prioritate de ambele părţi şi că totul este în numele siguranţei rutiere.

Via Mediafax

Comentarii (16)

  • antonny
    de ce sa platesti amenda daca esti in proces...????
    19 4
  • Tre sa mai faci autostrazi dom ministru.... si sa amenajezi cum trebuie intersectiile, trecerile la nivel cu calea ferata si sa amenajezi nitel mai bine strazile din tara... cam cum au facut francezii si austriecii....
    Si dupa aia mai vedem si cate amenzi o sa mai dai...
    25 13
  • Crystyann
    Parerea mea este ca atata timp cat respecti legea nu ai de ce sa te plangi de inasprirea sanctiunilor. Eu sunt pntru amenzi cat mai mari, sa ne mai educam si noi . Ca la noi nu merge cu "te rog frumos" sau "nu mai face asa" - pana nu te ustura buzunarul nu te potolesti.
    19 17
  • Bogdan
    Decat atatea cuvinte in articolul asta mai bine faceati o analiza a modificarilor sau si mai bine postati un link catre proiectul modificarii OUG.
    http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/OuG%20pt%20modif%20OuG%20195-2002.pdf
    5 1
  • pavel alexandru
    Obligativitatea presurilor antinoroi la rotile din spate ale autovehiculelor. Carosabilul daca este umed ,parbrizul masinii din spate se murdareste cu mazga pulverizat de rotile masinii din fata
    11 9
  • @pavel a
    asa si ??? hatchurile sau breakurile au stergatoare, iar de dubitze care au numai oglinzi laterale ce sa mai zic. Invata sa conduci apoi posteaza. Nu sunt nici pe departe impotriva protectiilor antinoroi dar a le baga in lege e prea mult.
    8 16
  • @@pavel a
    Frate, citeste ce a scris omu' si pe urma raspude! Omu se referea la parbrizul celui care circula in spatele lui, si bn zice!
    Te bagi ca ...
    12 7
  • Articolele astea sunt cele mai amuzante. Teoretic ar trebui sa se vorbeasca despre siguranta rutiera dar se vorbeste de fiecare data despre incasarile de la buget.....:)))).

    Daca s-ar dori siguranta rutiera nu s-ar mai da premise pe spaga, nu s-ar mai da pemise la toti incompetentii care deabia pot manevra masina la 40-50 km/h, examenul auto ar fi un examen adevarat nu o bataie de joc, drumurile ar fi macar decente iar pietonii ar suporta aceleasi consecinte de suspendare a drepturilor ca si soferii.

    Intrati pe link-ul pe care la mentionat Bogdan – unele prevederi sunt bune in timp ce unele sunt aberante – cele din urma vor fi probabil mentionate la inceputul campaniilor electorale.

    Oricum interesul general al guvernantilor este de a fi cat mai multi soferi pe drumuri care sa consume cat mai multa benzina, sa plateasca cat mai multe taxe, rovigneta, impozit etc si sa incalce cat mai multe legi ca sa plateasca amenzi cat mai mari......ca daca nu ar fi asa atunci nu ar mai fi nici asa de multi bani de furat de la buget.
    18 0
  • in sfarsit un om cu capul pe umeri. majoritatea comentatorilor de pe toate site-urile sunt niste tampiti, care zis doar "sa moara si capra vecinului"
    bravo!
    10 0
  • Moldovan Gavrilă
    În primul rînd atunci cînd starea infracţională într-un anumit sector creşte e nevoie de legi mai aspre.în domeniul traficului pe sosele starea infracţională este alarmantă.Nu ai nicio siguranţă nici cu autocarul maiales că în ultimul timp au fost implicate în foarte multe accidente cu victime.În această situaţie se impune amenzi pe măsură sancţiuni pe măsură.Cine spune că amenzile sunt mari şi că măsura suspendării permisului sau al anulări este o măsură estremă este vitezoman,indisciplinat în trafic nu respectă regulile de circulaţie este un pericol public pentru participanţii la trafic.Eu nu aş lua în calcul opiniile acestora.dacă conduci disciplinat respecţi regulile de circulaţie nu te afectează cu nimic aceste măsuri ,mai mult îţi dă o stare de confort atunci cînd te afli în trafic.
    Doamne ajută.
    Succes poliţiei rutiere în prevenirea şi combatertea stării infracţionale în traficul rutier
    6 9
  • @Moldovan Gavrilă
    pai si normal ca tu "nu ai lua în calcul opiniile" altora, fiindca esti un comunist. intr-o tara trebuie sa existe mai multe opinii, nu sa fie luate in calcul doar cele ale unora.
    vad ca doctrina comunista de sclavagism a functionat bine in cazul tau.
    numai tu ai dreptate, nu? si doar ce vrei tu sa se intample.
    9 3
  • Nu mai bine se apuca domnii guvernanti sa puna infrastructura la punct in tara asta si apoi vorbim de amenzi ? Vobim mereu de indisciplina in trafic si uitam de permisele luate cu spaga la Arges , ati mai auzit ceva de cei ce au luat acolo spaga pt permise - eu unul nu , e gata musamalizat cazul . Pana acum mai aveai o cale de atac dar de acum gata nenea militianu' e rege si imparat pe sosele ce spune el e lege fie ca e corect sau nu . Facem mereu comparatii cu alte tari si uitam ca unele au aproape toate autostrazile iluminate pe cand noi nu suntem in stare sa carpim drumurile actuale . Celor care nu sunt de acord ca mi-am exprimat parerea le aduc aminte ca in tara asta momentan avem inca libertatea de exprimare , pana cand o sa ne-o ia si pe aia .
    6 0
  • La noi, iti pot lua carnetul si pentru parcare intrezisa, daca nu taie raul de la radacina, adica spagile si combinatiile pe linia scoala de soferi-examinator de la politie, tot degeaba sunt pedepsele. Niciodata n-o sa ai posibilitatea de a urmari tot ce se intampla in trafic cu orice efectiv de politie ai avea, iar salariile modeste din politie si starea de fapt, in general, a societatii, nu fac decat sa impinga la spaga. In plus, mai e vorba si de educatia rutiera care NU se face mai pe nicaieri, sunt doar cateva site-uri sau reviste de specialitate care promoveaza niste scoli de conducere defensiva mai mult pt bani si cam asta e educatia.
    2 0
  • trebuiau facute DRUMURI, nu autostrazi , folosind materialul inventat de un roman, dupa Revolutie, DURREF ( sau dureff ) !!!
    4 0
  • Volanul
    Ma, da prosti e...
    Sau poate vor sa-i imbogatim peste noapte pe macaronarii ce stau la panda.
    Vom ajunge ca in Rusia sau Ucraina, unde politistii dau spagi colosale, pentru a fi trimisi in strada pentru o zi, sau o saptamana.
    Cam cat e estimata spaga pentru o amenda de 3500 euro si 3 ani suspendarea permisului? 2000-3000, sau platesti 3500 la politist si te bucuri ca ai ramas cu permisul???
    RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    Prima data sa-i educati pe militieni sa nu mai mearga bauti si sa ignore legea, apoi sa impuneti astfel de norme.
    0 0
  • Sa fie condamnati la inchisoare cu executare cei care au dosar penal pentru omor din culpa si sa le fie suspendat carnetul de conducere pe o perioada de 1o ani.Omorul din culpa sa intamplat in urma greselilor pe care le au facut ei in trafic. Nu au condus cu prudenta au avut viteza prea mare sau au plecat nepregatiti la drum.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru