Ministrul de Interne: "Pregătim sancţiuni mai severe pentru şoferi"

de Sebastian Toma
Joi, 27.06.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Radu Stroe, Ministrul de Interne, a declarat că intenţionează să mărească sancţiunile pentru şoferii care încalcă legea. Ministrul a vorbit despre mărirea perioadei maxime de suspendare a dreptului de a conduce vehicule până la patru ani.

Esential 48 de luni ar fi propunerea pentru perioada maximă de suspendare a permisului de conducere pentru abaterile grave de la legea circulaţiei
Ministerul de interne pregăteşte o propunere legislativă care să le aducă şoferilor sancţiuni mai severe pentru abaterile grave din trafic, informează colegii de la AMS citând Realitatea. Radu Stroe, Ministrul de interne, vorbeşte de pedepse care pot merge până la suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de trei sau patru ani. Aceasta s-ar aplica doar la abaterile grave de la Codul Rutier, cum ar fi depăşirea vitezei legale cu peste 50 km/h, conducerea fără permis, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor interzise şi altele. Însă, după cum sublinia şi directorul adjunct al direcţiei rutiere a Poliţiei Române, Costin Tatuc, problema din ţara noastră este aplicarea legii şi eliminarea "portiţelor" de ocolire a sancţiunilor, nu neapărat o severitate redusă a pedepselor.

Radu Stroe consideră că nu este necesară creşterea amenzilor, ci conştientizarea pericolului la care se supun şoferii atunci când comit aceste abateri grave de la legea circulaţiei. Pedepsele severe propuse de ministrul Stroe ar aduce un plus de disciplină pe şosea în cazul în care şoferii ar avea certitudinea că acestea vor fi aplicate doar în cazurile care necesită aceste măsuri.

Între timp, unii şoferi se tem că aceste măsuri ar putea duce la abuzuri din partea poliţiştilor, cu toate că aceste cazuri sunt destul de rare.

Urmareste Automarket
În prezent, sancţiunea pentru depăşirea limitei de viteză maxim admisă pe un sector de drum cu mai mult de 50 km/h este de amendă şi suspendarea dreptului de a conduce vreme de trei luni. În alte ţări, se aplică amenzi mai mari pentru această contravenţie, pe când unele state preferă să le confişte automobilul şoferilor "recidivişti" pentru a da un exemplu celorlalţi şoferi.
În trecut, a fost discutată posibilitatea încarcerării temporare a şoferilor care sunt prinşi cu abateri grave în trafic, dar această măsură nu a fost niciodată pusă în practică.

Via AMS| SursăFoto

Comentarii (11)

  • Am mai spus si cu alte ocazii: APLICAREA legii este mai importanta decat modificarea legii fara aplicarea ei. Poti sa faci amenzi de 1 mil. de euro pt 10 km/h peste limita legala, ca daca nu se aplica legea, tot degeaba.
    Politistii trebuie sa devina proactivi in trafic, sa nu mai stea doar la panda pentru viteza. Si radarele trebuie sa functioneze, nu vreau sa se inteleaga gresit, dar nu este singura modalitate de a sanctiona soferii indisciplinati.
    Dar e greu, pentru ca si Politia incalca legea in trafic de multe ori, iar atunci ceilalti participanti la trafic de ce sa se disciplineze.
    Eeee...sunt multe de facut...
    PS: nu inteleg ce naiba se face acum la scoala de soferi, dar soferii incepatori parca sunt de pe alta planeta in trafic...si acolo trebuie lucrat...
    34 1
  • Clar trebuie sa emigrez multi cretini in tara asta!!Nu-i asa AM?
    12 4
  • bine ba ca faceti amenzile de nivel european dar drumurile le lasati ca la tara.
    asta era buba, amenzile prea mici...mama voastra de banditi, nimic nu faceti, doar sa ne luati banii.
    24 5
  • DAR...DE CE....NU PREGATITI...DRUMURI MAI BUNE....SUNTE-TI RUSINEA EUROPEI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
    13 5
  • Sunt de acord cu masurile propuse doar dupa:
    1. Militienii din tufis nu mai iau/cer spaga.
    2. Militienii nu mai vb la telefon in timp ce conduc sau respecta regulile de circulatie (folosirea girofarului, etc).
    3. Planurile urbanistice ale satelor nu mai includ drumuri europene care trec exact prin fata barului din centru...

    la noi, efectul mariri pedepselor va fi cresterea nivelului de spaga, atat.
    18 0
  • @ccmax
    3. iti dai seama ca planurile urbanistice le satelor n-au nici o treaba cu drumurile europene. Nu primarii de catune hotarasc pe unde trec "europenele". Asta e fix treaba celor de pe dambovita
    11 0
  • niste gunoaiee ,mai luati niste bani de pe bietii soferii,avem salarii de mii de "ieuroo"....
    6 0
  • Daca stau capetele de creta prin birouri si nu ies sa dea amenzi decat in caz de boschetareala cu radarul, e fix degeaba. Scoateti-i din birouri si puneti-le osanza la treaba, sa mearga pe traseu, sa dea amenzi, ca au client destui la ce haos e in orasul asta. Prin Budapesta, vedeam o masina de Politie cam 1 data la 5 minute trecand, si nu era nici tipenie pe banda de bus desi era aglomerat. Am parcat pentru 15 minute si am desconsiderat, ca un bou, recunosc, sa mai platesc parcarea la automat, iar la intoarcere aveam amenda frumos in parbriz, imbracata in plastic, ca sa n-o ploua. Asta e eficienta, nu hai sa-i amenintam ca le executam familiile daca trec pe rosu si pe strada nici un militian. Asta e invitatie la spaga, nu la rezolvarea problemelor in trafic.
    8 0
  • Stefan
    Sunt anumiti soferi care merita aceste sanctiuni oricat de grave ar fi acestea si aici nu ma refer neaparat la viteza, ci mai mult la faptul ca nu-i respecta pe ceilalti soferi adevarati, nu semnalizeaza, se baga peste tine aiurea, pe mine ma enerveaza la culmea cand schimba banda fara sa semnalizeze...sa nu mai zic de cei care merg noaptea fara lumini!!! Iti vine sa le dai cate-o palma ca sa-i trezesti la realitate! Unii chiar nu au ce cauta la volanul masinii!
    3 1
  • Andreescu
    Mda... si unde vrei tu sa stea Politia cu radarul? Ca in boscheti nu e bine. Nu oi vrea sa fie un politist la 1 km in fata cu o pancarda de gat pe care sa scrie mare R A D A R cat sa vezi tu iar apoi sa te intalnesti cu MCV-ul, pe mijlocul drumului cu sirena si stroboscoapele aprinse dupa care alt politist, tot la 1 km dupa, cu alta pancarda pe care sa scrie la fel de mare, NU MAI ESTE RADAR PE O DISTANTA DE 50 KM, FACETI-VA DE CAP, GOARNA TATA, sa stii si tu ca trebuie sa respecti regimul legal de viteaza? Stau la japca? Si cum ar trebui ma rog sa se faca asta? In alte tari civilizate, aparatul radar il gasesti in tomberoane de gunoi, in masini fara insemne, in taxiuri, in remorcute de transportat cai si-s perfect legale. Acolo are cineva curaj sa ridice vocea la politist ca sta la japca? Nu ca o pui. Te pomenesti ca si aia tot la spaga stau. La noi nu nene, sa vada taranu' radarul ca el vrea sa mearga tare si e musai sa stie unde-i amplasat si unde sa mearga legal. Altfel face icter. Numai la noi Politia sta la panda. Vezi Doamne, n-au altceva mai bun de facut si anume sa stea sa dirijeze traficul ca soferii nostri nu stiu sa respecte niste reguli sa poata circula si ei omeneste. Pentru ce-ti trebuie politie in intersectie daca ai semafor si functioneaza normal? Iti trebuie doar daca esti prost. Pai panda, este masura politieneasca cea mai eficienta in cazul nostru, romanasii nesimtiti si smecherasi. Infrastructura si sosele? Pai daca le ai si nu respecti legile, la ce folos? Se va schimba ceva? Rasuns, nimic. Pana nu se implementeaza o legislatie aspra care sa te faca sa te gandesti nu de doua ori ci de cateva ori bune inainte sa faci ceva ilegal, nu se va schimba nimic indiferent daca avem sosele ca-n America. Daca stii ca depinzi de permis ca sa manaci si sa nu-ti "nenoroceasca" statul familia retinandu-ti-l, respecta legea si vei iesi la pensie fara pata. Vrem sa traim ca-n Occident insa daca se poate sa furam si sa eludam in continuare. In consecinta, deea este una binevenita si sa speram ca va fi pusa in aplicare. Fac parte di categoria care respecta legea si pe cel de langa el. Deci nu am de ce sa ma tem.
    1 4
  • Stimate domn Andreescu, ori traiti pe alta planeta, ori faceti pe prostu'.
    Cand in istoria militiei post-decembriste au stat ei cu radarul pentru a PREINTAMPINA viteza excesiva? Radarul in tarile cu apa calda e pus tocmai pentru a-i face pe soferi sa reduca viteza, si da, peste tot e semnalizata locatia lui. Unde s-a facut tomberoneala aia de care spuneti, societatea civica s-a aratat indignata si boschetareala a incetat la presiunea ei, pana la urma.
    Dar deh, romanul a trait si traieste intr-o societate SECURISTOIDA, unde e incurajata panda, veghea, datul cu subsemnatul, paratul, notatul pe carnetel si bucuria ca altul, care ti-e pur si simplu superior ca asa a vrut natura, a patit-o cumva. Suntem intoxicati de ideea de a-i pandi pe alti si a barfi mai departe, de a sanctiona de la panda, de a pacali de la distanta. Lasi si securisti, precum iubita noastra militie.
    Eu merg legal pentru ca asa am constatat, prin deductia mea logica, ca este bine si ca sunt in siguranta, si in plus consum si mai putin carburant.
    Sunt necesare amenzi mari, dar in acelasi timp este necesara si o prezenta sanatoasa a organelor de ordine pe strada, printre cetateni. Aplica legea, dar fa-o pe fata, nu ca haiducii. Daca aplici legea ca haiducu', atunci vei primi comportament civic de haiduc, adica tot fente, eschive, fugi, feriri si alte cele.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru