Mutare interesantă în designul auto: Jozef Kaban trece de la Skoda la BMW

de Mircea Meşter
Miercuri, 08.02.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Slovacul Jozef Kaban, cel care a semnat noua identitate vizuală a mărcii Skoda, se va ocupa din acest an de designul modelelor mărcii BMW.

"Transfer" important în zona designului industriei auto. Jozef Kaban, slovacul de 44 de ani sub creionul căruia a avut loc reconstrucția estetică a gamei Skoda din ultimii nouă ani, a fost cooptat de BMW Group pentru a conduce departamentul de creație al mărcii BMW. 

De la Veyron la Octavia facelift

Cunoscut mai ales pentru designul unor modele recente precum noua generație Octavia, noul Superb sau pentru recent lansatul SUV Skoda Kodiaq, Kaban s-a făcut cunoscut în industrie încă de acum mai bine de un deceniu, când a semnat exteriorul lui Bugatti Veyron. Între Veyron și funcția de director de design Skoda, Kabar s-a mai ocupat și de designul exterior al mărcii Audi, unde a lucrat până în 2008.

Interesant este faptul că cel mai recent model semnat de echipa cordonată de Kaban este faceliftul lui Skoda Octavia, un model care aduce schimbări controversate în zona frontală a celui mai vândut model al mărcii cehe.

În locul lui Karim Habib

Jozef Kaban îl va înlocui în această poziție pe Karim Habib, care a anunțat anul trecut că se retrage de la conducerea designului BMW pentru a se ocupa de proiecte personale. Kaban se va plasa în organigrama BMW Group imediat sub Adrian van Hooydonk, olandezul care coordonează secția de design la nivel de grup.

O altă mutare interesantă anunțată astăzi de departamentul de design al celor de la BMW este promovarea lui Domagoj Dukec în funcția de director de creație pentru sub-brandul BMW i și pentru divizia de performanță M.

Dukec a fost până acum responsabil de exteriorul modelelor BMW, fiind cel care a semnat designul conceptului Active Tourer, prototip ce a stat la baza primului monovolum semnat de marca bavareză.

Comentarii (9)

  • se prefiguraza o noua era ”Bangle”... pacat!...
    4 4
  • va fi interesant de urmarit, pana la urma mai rau decat Bangle nu cred sa vedem
    12 7
  • Fata mai urata ca a Skodei Octavia facelift nu am mai vazut in ultima perioada, Asa ca o s afie interesat sa vedem evolutia BMW:)
    10 2
  • grila radiotorului de la noile audi e muci Q5, Q2, etc. este calcaiul lui ahile la masinile alea. restul e ireprosabil. faceliftul de la octavia (farurile) e de-a dreptul macabru. drept e ca si designul bmw sufera putin. trebuie gasita o solutie la nivelul farurilor. la cum se integreaza cu masca radiatorului. ambii designeri sufera la acelasi detaliu. masca fata cu farurile. cine stie? poate este o schimbare buna. masinile sunt draguta, cu putine exceptii. daca rezolva mici restusuri pot fi masini ireprosabile. le doresc succes.
    3 4
  • Cred că acum este clar pentru toată lumea că ideile si viziunea de design ale acestui om au o valoare ridicată, de nivel premium. Deci prin efect și designul Skoda este unul vizionar și pragmatic și totodată tradițional.
    Succes pe mai departe la implementarea ideilor în noul loc și veți vedea cu totii ce design va urma la BMW. Din păcate pentru VAG ei pierd un om valoros iar celor de la Skoda le va fi mai greu, dar să așteptăm să vedem cu cine îl vor înlocui.
    7 7
  • Scrooge
    Bangle nu a fost deloc rau....a fost un vizionar....modelele din ziua de azi sunt defapt modelele lui aduse la maturitate.
    Cine mai vrea un BMW sa-si ia acum, pana nu le strica baiatul asta.
    7 7
  • @scrooge

    din momentul in care Bangle a fost "vizionar" cu BMW eu mi-am intors fata de la marca asta. Asta legat de designul exterior, evident.
    3 5
  • Deabia acum am înțeles de ce designul lui Veyron are ceva țărănesc în el și nu e rafinat ca pentru un milion de euroi. Oricum dacă se continuă cu stilul matroșka la Bmw-urile de serie că te uiți cinci minute și nu știi dacă-i seria 3 sau 5 sau 7 (sau x4 ori x6) nici nu pierd nici nu câștigă ceva. Da la banii lor îl luam pe Messi de la Lamborghini sau pe Ronaldo de la Maserati ori au dat în patima "esteticii urâtului".
    8 3
  • Bai taranilor daca BANGLE a fost rau voi sunteti CIOBENI.
    Imi zice mie cineva sau ceva despre M5E60 ???
    M5E60 la vremea lui era mult mai fitos decat M5F10 din ziua de azi.
    da cine mai comenteaza de M3E92 arata bestial ,...
    NU mai fre cati capul atata ca BANGLE a avut si reusite perfecte.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru