Muzica la volan: de la piese de evitat la melodii "recomandate"

de Mircea Meșter
Joi, 17.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ştiai că există studii care stabilesc piesele care te fac să apeşi involuntar acceleraţia şi, pe de altă parte, piesele care îţi impun un stil relaxat de condus?

O femeie care ascultă hip-hop conduce mult mai agresiv decât orice alt şofer, incluzând aici frâne în ultimul moment şi accelerări bruşte. Un playlist heavy metal îl face pe un bărbat să conducă la viteze foarte mari. Muzica clasică nu este întotdeauna relaxantă la volan.

Studiul Confused.co.uk
Câteva concluzii
Portalul britanic Confused a realizat un sondaj interesant între şoferii care vizitează site-ul, scopul acestuia fiind acela de a descoperi efectul pe care muzica îl are asupra celor care conduc o maşină. Surprinzător sau nu, autorii studiului au concluzionat în urma cercetării că ritmul muzicii pe care şoferul o ascultă în timp ce conduce este direct proporţional cu stilul de pilotaj. Altfel spus, muzica ritmată şi alertă îi face pe şoferi să apese pedala mai mult decât trebuie, în timp ce muzica lentă şi relaxantă îl determină pe cel de la volan să adopte un stil mai lent şi mai sigur.

MELODII DE EVITAT

Mai mult, Confused a întocmit chiar şi un top 10 al celor mai "periculoase" melodii pentru şoferi, studiul efectuat cu ajutorul a opt subiecţi arătând că acestea cresc involuntar viteza maşinii şi transformă piciorul într-un ceva mai "greu" pe pedala de acceleraţie. Pe locul întâi al acestui top se află piesa Hey Mama (2004) a celor de la Black Eyed Peas, Confused anunţând foarte clar: "Hey Mama este piesa care conduce clasamentul melodiilor pe care nu ai voie să conduci maşina". În general, primele zece poziţii în topul melodiilor "periculoase" se referă la hituri rock, hip-hop sau dance, ritmul alert fiind principalul indiciu că respectiva piesă este una nerecomandată la volan.

CELE MAI PERICULOASE PIESE CARE POT FI ASCULTATE LA VOLAN
1 Hey Mama The Black Eyed Peas
2 Dead On Arrival Fall Out Boy
3 Paper Planes M.I.A.
4 Walkie Talkie Man Steriogram
5 Paradise City Guns n' Roses
6 How You Remind Me Nickelback
7 Hit the Road, Jack Ray Charles
8 Get Rhythm Johnny Cash
9 Heartless Kanye West
10 Young, Wild and Free Snoop Dogg & Wiz Hhalifa

PLAYLIST-UL PERFECT

De celaltă parte, în topul pieselor "sigure", adunate de portalul Confused într-o listă denumită sugestiv "The Ultimate Driving Playlist", se află balade şi piese ceva mai lente, care - spun cei care au realizat acest studiu - determină un comportament mult mai relaxat al şoferului la volan.

Pe prima poziţie în acest top se află piesa Come Away With Me (Norah Jones).

PLAYLIST-UL PERFECT ÎN MAŞINĂ
1 Come Away With Me Norah Jones
2 Billionaire Travie McCoy feat. Bruno Mars
3 I'm Yours Jason Mraz
4 The Scientist Coldplay
5 Tiny Dancer Elton John
6 Cry Me a River Justin Timberlake
7 I Don't Want to Miss a Thing Aerosmith
8 Karma Police Radiohead
9 Never Had a Dream Come True S Club
10 Skinny Love Bon Iver
11 Angels The xx
12 Closer Kings of Leon
13 Wildfire Sbtrkt feat. Little Dragon
14 Back to Life Various artists
15 Dub Be Good to Me Various artists
16 Price Tag (Accoustic Version) Jessie J
17 Never Gonna Happen Lily Allen
18 Above You The Whitest Boy Alive
19 The Symphony Kid 'n Play
20 Burn Usher
21 Hero Mariah Carey
22 Slow Dancing in a Burning Room John Mayer
23 How Do I Live LeAnn Rimes
24 Signal Fire Snow Patrol
25 Video Games Lana Del Rey
26 A Woman's Worth Alicia Keys
27 Don't Let the Sun Go Down On Me Elton John
28 Thinking Bout You Frank Ocean
29 Life On Mars? David Bowie
30 Write It On Your Skin Newton Faulkner

CARE ESTE RITMUL PERFECT?

Ritmul perfect al muzicii ascultate la volan este cel care se potriveşte cu ritmul bătăilor inimii şoferului.

Dr. Simon Moore
Profesor de Psihologie
Conform psihologilor contactaţi pentru a explica rezultatele studiului, tipul de muzică ascultată la volan afectează stilul de condus deoarece ritmul are efect direct asupra creierului şi indirect asupra pulsului.
"Muzică zgomotoasă, ritmată şi care îţi creşte pulsul. Acesta este pur şi simplu un amestec letal", spune Simon Moore, profesor de psihologie la Universitatea din Londra. Acesta explică logica din spatele afirmaţiei sale: "Tempo-ul muzical ridicat crează un entuziasm care îi face pe şoferi să se concentreze mai mult la muzică decât la drum. În plus, acelaşi ritm rapid îi poate determina pe şoferi să crească viteza pentru a se potrivi cu ritmul muzicii. Nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că, atunci când cel de la volan ascultă un gen de muzică pe care nu-l apreciază, acesta poate fi stresat şi distras".

foto via 

Comentarii (17)

  • Ovidiu O.
    Nu-mi vine sa cred ca am citit prostia asta. Nu cred nici pentru o secunda ca toti au aceleasi preferinte muzicale. De exemplu din playlistul lor ''ideal'' Cry me a river ma enerveaza la culme. Nu stiu cat de relaxat as putea conduce. ....Trebuiau sa fie britanici, numai astia fac astfel de experimente.
    36 5
  • recomandarea mea k cele mai bune piese de ascultat la volan......
    Jorix Delacroix-Maeva Chemical Brothers-The Test Unkle-Burn My Shadow

    melodii de evitat
    Drowning Pool-Bodies The Prodigy-You'll Be Under My Wheels
    13 5
  • Hai sa va zic eu ceva: gusturile nu se discuta :). nu exista melodii de evitat si nici playlist perfect. tine de gusturi. tine de capacitatea omului de a se controla la volan. mai degraba calci pedala cand vezi un "bou"(ma scuzati) pe sosea decat atunci cand asculti o muzica mai hard rock sau mai house.
    Deci.. topurile astea.. sunt facute.. fara sens, doar inpur scop.. publicitar:)

    Dar asta ramane doar parerea mea.
    18 1
  • BaditzaEx
    ar fi si o nota pozitiva , par example : pune-mi un Seek N' Destroy sau Fuel de la Metallica si da-mi pe mana un Monster Truck si sa vezi ce curat iti fac, iti matur toti cocalarii de trafic ( Logan Furios ( taxi de regula ), Bemwhache de bhulgarika ( 3iar de regula al vreunui provincial/capsunar de regula care tinde sa< incante > tot blvd cu mugetul de bovina speriata al vreunui Salam, Guta & co. ), Mertzan ('' TZ-clasa tata sau EH clasa '', de regula al vreunei prosper industrias RROM sau jihadist ... in orice caz din astia de se intuneca afara cand ies ei ... ) de pitzipoanca de companie cu al sau X6, Range Rover sau altele de genul in care ea se poate simti in siguranta si urca cu lejeritate bordura ascultand slagarul RHahiana - man down/unfaithful/diamonds sau altele cu titluri mai mult decat sugestive pentru valorile & principiile ale < neprihanitelor > actuale
    34 2
  • BaditzaEx
    @tzenu_bmw n-asculti muzica rea pt unul care e fan bmw , dar acum cine stie poate tu esti exceptia care intareste regula :))
    27 0
  • Multumesc pentru melodii, o sa-mi fac un CD :)
    11 2
  • Mi se pare o treaba destul de ciudata asta cu ascultatul melodiilor.Dar sa zicem.Eu cand conduc ascult melodiile care se difuzeaza pe postul de radio.
    1 1
  • pcmarius
    Cea mai buna melodie de ascultat la volan, eventual sa fie si cateva sute de caluti sub capota.

    *** Paul Oakenfold- Dread Rock ***
    2 5
  • koss-tell
    Intotdeauna am sacul (pardon, stick-ul ) cu mine. Preferinte: AC/DC Motorhead, Urma etc....depinde de stare.
    5 1
  • in romania se potriveste perfect cantecul Road to hell Chris rea dealtfel e splendida piesa asta o recomand
    10 1
  • Cele mai urate accidente din viata mea au fost pe muzica lui Leonard Cohen:))
    4 2
  • Poate ei sa creada si sa zica ce vor...eu de ex prefer cel mai mult Trance la volan mixuri de 2 ore nu porcariile care le-au insirat ei....Aia e parerea lor dar nu si a altora!!!
    9 5
  • Norbert
    Din experienta va spun ca eu prefer sa inchid muzica, atunci conduc cel mai calm. Iar muzica cea mai buna e data de sunetul motorului.
    7 0
  • Young, Wild and Free Snoop Dogg & Wiz Hhalifa nu vad cum te`ar face melodia asta agresiv la volan mi se pare chiar relaxanta
    0 3
  • raduku
    Foarte bun articolul !
    Eu la volan , nu pun decat radio si asta numai pentru cel din spate.
    Sincer , baieti , eu prefer sa aud cum toarce motorul si mai las daca sunt singur un centimetru geamul jos sa fiu atent daca vine din spate vreo salvare sau orice masina cu sirena.
    In rest prefer sa-mi ascult melodiile preferate acasa daca se poate.
    Ce poate fi mai placut decat linistea , fara radio si alte melodii pe care sigur aproape le stii pe de rost !
    Fain ? :)
    4 4
  • Ereticus
    Deci, daca eu ascult Black Metal ar trebui sa ascult rotile ca altfel as scoate pistoanele prin capota..... Desi daca mai pui sa ascul playlistul lor ideal incep sa apas pedala de acceleratie sa ajung cat mai repede la destinatie sa scap de cosmarul auditiv recomandat...
    6 0
  • Un Tip
    O tampenie mizerabila.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru