Nissan nu te lasa sa conduci beat

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 03.08.2007
Nissan a dezvoltat un concept echipat cu sisteme care depisteaza alcoolul si, la nevoie, imobilizeaza masina.

Dupa ce saptamana trecuta va vorbeam despre intentia celor de la Nissan de a implementa un sistem care detecteaza prezenta alcoolului la soferi, revenim astazi cu noi informatii. Japonezii au prezentat un concept echipat cu mai multe sisteme care nu numai ca detecteaza prezenta alcoolului dar si imobilizeaza automobilul in astfel de situatii speciale.

Sistemul include o monitorizare faciala care surprinde eventualele stari de inconstienta ale soferului prin observarea ochilor. Conceptul, botezat "Drink? Then don't drive", a fost echipat si cu un sistem care monitorizeaza comportamentul pe sosea, depistand eventualele devieri ale masinii de la banda de mers.

In interiorul scaunelor soferului si pasagerului, Nissan a integrat doi senzori care supravegheaza aerul din interiorul habitaclului pentru a detecta eventualele urme de alcool. In cazul in care unul dintre aceste sisteme observa ca soferul sau pasagerul au baut, in masina se activeaza avertizoare sonore si vizuale, centura de siguranta a soferului tensionandu-se brusc.

Vehiculul experimental Nissan include si un senzor incorporat in manerul schimbatorului de viteza, senzor care detecteaza prezenta alcoolului in transpiratia palmei soferului. In aceasta situatie, daca nivelul alcoolului depaseste limita admisa, sistemul blocheaza transmisia si imobilizeaza masina.

Comentarii (17)

  • Da
    Excelent Supermega ! Cind apare si la noi ?
    0 0
  • aiurea
    si vrei sa`ti duci prietenii beti morti acasa.ce faci ? ca ragaie aia odata ,se arde sistemul
    0 0
  • Interesant dar la noi nu prea merge treaba ganditi-va ca cel din dreapta sau cei din spate vor sa bea o bere in timp ce va deplasati catre o destinatie de vacanta ...chemati asistenta Nissan ca s-a imbatat sistemul ...valabila si afirmatia celui de mai sus
    -mai bine constiinta noastra sa ne indrepte catre drumul cel bun sau macar agentul de circulatie :)
    0 0
  • Daca soferii nu sunt in stare sa se controleze si sa NU se urce la volan sub influenta alcoolului, atunci ce ar putea face o masinarie???
    0 0
  • automotive
    Am anumite tangente cu industria automotive si pot spune din ca aceste sisteme moderne nu sunt lasate chiar la voia intamplarii. Sunt prevazute cam 90% din situatiile ce pot aparea. In cazul de fata nu se analizeaza doar aerul daca cititi bine ci si indici faciali ai soferului.
    0 0
  • cel mai tare "aiurea"e super interesanta masinapoate o sa foloseasca la cineva
    0 0
  • alcooltest-nissan
    nu cred sa prinda pe la noi!nu se aproba prin lege prezidentiala...ha,ha!
    0 0
  • da un sistem de acest gen a mai fost conceput acu cativa ani dar era mai inteligent pt k avea o fiola in care trebuia sa suflii si nici macar nu puteai porni masina
    0 0
  • @ufx
    sistemul cu fiola e usor de pacalit..el finctioneaza dar nu e nevoie decat ca cineva care nu a baut sa sufle in fiola si masina pleaca
    0 0
  • da ,dar daca esti singur nu pornesti si in plus daca e altu care sa sufle atuci poate si sa conduca ;)
    0 0
  • Deviere?
    si faza asta cu "a fost echipat si cu un sistem care monitorizeaza comportamentul pe sosea, depistand eventualele devieri ale masinii de la banda de mers"
    e varza...pai asa eram odata in masina cu un prieten si ala dintr-o data a dat din volan stanga dreapta in gluma sa-l speriem pe un alt amic care era pe trotuar.
    inseamna ca daca fac cu nissanu asta asa se blocheaza masina sau ce dreaq?
    0 0
  • Razvan
    ?
    Si daca eu sunt pe autostrada si senzorul din schimbator detecteaza ca am baut si blocheaza transmisia ce se poate intampla?
    0 0
  • Vam-pirelu
    ce tare ...
    Mah lasa-ti k e misto k nu o sa vezi mai multi beti pe strada ... dar ce-i drept are si ceva ce nu ne convine, ca ori ce ... este si bun si rau ... conteaza k nu o sa mai fie atatea accidente cu oameni beti, aia merg cu viteza mare si cand te trezesti ti masina palita ... :P
    0 0
  • marius
    naspa
    daca bea unul din pasageri ce se intampla?
    0 0
  • aiurea
    masinaria
    sal, poi neam scos... acum ne conduce masina pe noi, daca omu vrea sa bea ceva , nu te mai lasa masina...nimic, iei un taxi. romanu e foarte descurcaret, sau si mai inventiv, pe senzorul respectiv arunca 10 20 de braduleti placut mirositori si gata sa rezolvat, in ceea ce priveste pasagerii, parca scrie in legislatie k nu ai voi sa transporti persoane care au baut sau sunt beti morti deoarece intra contradictie cu alta regula in care se spune clar , soferul nu trebuie sa fie deranjat la volan, ceea ar putea sasi piarda atentia de la drum si doamne fereste iar auzim...nu lam vazut pe trecerea de pietoni...mia sarit in fata...sau alte debiari...
    buna masina, fara senzor nu se poate sami mai dea un an garantie in schimbul senzorului, sau jante de 19'' sport...ceva...altceva :)))
    0 0
  • nissan
    nu degeaba i se spune nissan!!!are obtiuni ce nu are multe alte masini.
    0 0
  • cumpar motor nissan patrol 3000
    doresc sa cumpar un motor de nissan patrol 3000D MA POATE AJUTA CINEVA PT RELATI 0744585386
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru