Nissan Qashqai facelift va oferi o rulare autonomă de nivel 4: se va conduce singur pe autostradă și în traficul aglomerat

de Bogdan Mirică
Vineri, 24.03.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan este primul constructor japonez care oferă o mașină capabilă să se conducă singură. Este vorba despre noul Qashqai facelift și funcția sa ProPilot.

Văzut ca unul dintre promotorii mașinilor autonome, Nissan este tot mai aproape de a implementa tehnologia la care a lucrat în ultimii ani. Primul model autonom vândut în Europa de către brandul japonez va fi noul Qashqai, revizuit cu ocazia Salonului Auto de la Geneva.

Faceliftul lui Qashqai, programat să debuteze în a doua jumătate a acestui an ar urma să ofere un nivel de rulare autonomă încadrată în nivelul patru. Potrivit reglementărilor din domeniu, stabilite anul trecut în Statele Unite, acest nivel de rulare autonom permite mașinii să îndeplinească toate sarcinile şi să monotorizeze mediul înconjurător, dar numai în anumite condiţii.

În cazul viitorului Qashqai, asta înseamnă că mașina va putea conduce autonom pe autostradă, urmărind banda sa de rulare. Este o tehnologie care a fost lansată deja cu succes pe Nissan Serena, un model vândut pe piața din Japonia.

Nissan susține că este primul constructor japonez care introduce un astfel de sistem, capabil să frâneze, să accelereze și să acționeze direcția într-un mod complet autonom.

Această tehnologie va ușura viața celor de la volan în traficul aglomerat și în timpul navetei către locul de muncă, pe autostradă.

Urmareste Automarket
Sistemul de rulare autonomă, botezat ProPilot, înțelege traficul și execută manevre ușoare pentru a controla mașina într-un mod natural. Operarea sistemului va fi afișată în timp real pe un ecran, iar șoferul va avea la dispoziție un buton pentru a activa sau opri rularea autonomă.

ProPilot poate controla distanța dintre vehicule, folosind o viteză presetată (între 30 și 100 de km/h) și poate menține mașina între benzi acționând direcția chiar și în curbă. Asta dacă marcajele sunt corespunzătoare.

În cazul în care o mașină din față frânează brusc, ProPilot va putea opri viitorul Qashqai. Repornirea se va face doar atunci când șoferul apasă accelerația sau butonul de pornire al sistemului. Nissan promite că noua tehnologie ProPilot va fi capabilă să ofere niveluri tot mai mare de autonomie până în 2020. Tot până atunci, el va fi oferit pe majoritatea modelelor din gamă.

via just-auto (înreg.)

Comentarii (1)

  • Bine naiba ca aceasta rulare autonoma este "de nivel 4"... Daca era de nivel 3 era naspa....
    6 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru