Noile atacuri cibernetice afectează maşinile: Nissan Leaf poate fi controlat prin telefon de oricine știe seria de şasiu

de Daniel Popescu
Vineri, 26.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan a blocat utilizarea aplicaţiei de smartphone pentru Leaf, întrucât hackerii puteau obţine acces la maşina electrică prin simpla cunoaştere a seriei de şasiu.

La început au atacat calculatoarele, după care au trecut la telefoane. Acum, hackerii îşi îndreaptă atenţia spre maşini, care devin din ce în ce mai inteligente pe măsură ce primesc aplicaţii de smartphone prin care anumite funcţii pot fi controlate de la distanţă.

Ultimul exemplu este oferit de Nissan, care a decis să blocheze aplicaţia de smartphone NissanConnect EV disponibilă pentru modelul electric Leaf. Motovul? Prin simpla cunoaştere a numărului de şasiu (Vehicle Identification Number - VIN), un hacker putea accesa funcţiile maşinii, cum ar fi încărcarea bateriei sau sistemul de climatizare.

Urmareste Automarket
Toţi cei aproximativ 200.000 de clienţi Leaf sunt afectaţi de această decizie până când Nissan va lansa un update de securitate care va remedia această problemă.

"Proprietarii pot continua să folosească maşinile în siguranţă cu încredere deplină.

Singurele funcţii afectate sunt cele controlate prin intermediul telefonului mobil, însă toate pot fi utilizate manual, la fel ca în cazul oricărui vehicul standard", precizează Nissan într-un comunicat de presă.

Vulnerabilitatea a fost descoperită de Troy Hunt, un expert de securitate care lucrează pentru Microsoft. "Pe măsură ce producătorii auto se grăbesc să se alăture nebuniei care a devenit internetul lucrurilor (n.r - orice fel de dispozitive care se conectează la internet), nu te poţi gândi la securitate abia mai târziu", explică el.

Via The Detroit Bureau, Troy Hunt

Comentarii (5)

  • Raman la ideea mea ca tehnologizarea masinilor ( ma refer la internet, sisteme de control de la distanta, prin telefon, ceas, laptop ) este o idee FOARTE proasta.

    Nu mi-am luat permisul de conducere ca sa ma conduca masina pe mine ... Ar trebui desfiintate scolile de sofer cu aparitia noilor masini, daca avem masini autonome....
    7 15
  • hazard
    sa vorbeasca cu BMW, ei sunt experimentati in probleme de genul asta :)
    4 4
  • vax albina
    Unde e fanul nissan? Era unul pe aici care tot ridica in slavi caricatura asta de masina.
    12 25
  • E veche.

    Tesla, BMW i8 si alte modele electrice au aceeasi dilema. Se rezolva. Ti se poate intampla acelasi lucru cand te duci la banca sa-ti retragi salariul sau cand deschizi calculatorul. Asta-i pretul pentru a trai intr-o era digitalizata.
    Caricatura asta a lansat un trend, deschizand mintea multora si are cel mai mare numar de unitati vandute la nivel mondial. Spune multe...
    Cred ca noua generatie va fi spectaculoasa atat ca design, cat si ca tehnologie.
    21 7
  • La fel ca Prius hibrid, Leaf e un simbol pentru fenomentul 100% electric; o masina de cult deja ...
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru