Noua lege RCA a fost adoptată: tarifele maxime vor fi înlocuite cu prețuri de referință

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 16.05.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Parlamentul a aprobat noua lege RCA care prevede înlocuirea tarifelor maxime cu prețuri de referință stabilite de ASF, în timp ce daunele pentru vătămări corporale au fost limitate.

Cu numai două zile înainte de expirarea tarifelor maxime, Parlamentul a aprobat marți noua lege pentru asigurările de tip RCA.

Conform tuturor așteptărilor, tarifele maxime impuse pentru polițele de asigurări RCA vor fi înlocuite începând din 19 mai cu tarife de referință stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

De altfel, presa a relatat luni că aceste tarife de referință au fost deja stabilite de ASF, urmând să fie făcute publice înainte de intrarea lor în vigoare. În plus, pentru a evita o creștere exagerată a prețurilor, ASF va emite o normă prin care prețurile impuse de companiile de asigurări pentru RCA vor putea fi cu cel mult 50% peste nivelul tarifelor de referință.

Vestea bună este însă că tarifele de referință vor fi foarte apropiate de cele actuale, care au fost plafonate începând din luna noiembrie. De exemplu, șoferii cu vârsta de 31-40 de ani vor avea un tarif de referință de 700 de lei dacă au mașini cu motoare cu capacități cuprinse între 1.401-1600 cmc și de circa 600 de lei dacă ua mașina cu unități de propulsie de 1.201-1.400 cmc.

În plus, șoferii în vârstă vor beneficia chiar de tarife ușor mai mici.

Un exemplu este cel al persoanelor de 51-60 de ani, care vor plăti 570 de lei în loc de 618 lei pentru mașini cu motoare de până în 1.200 cmc.

De asemenea, noua lege RCA prevede și limitarea daunelor acordate pentru vătămări coroporale. Astfel, fiecare punct traumatic atribuit tipurilor de vătămare va valora echivalentul a două salarii minime brute, iar valoarea maximă este de 200 de puncte traumatice. În condițiile în care salariul minim este în prezent de 1.450 de lei, despăgubirea maximă pentru vătămări corporale va fi de cel mult 580.000 de lei, echivalentul a circa 128.000 de euro.

Via Profit

Comentarii (5)

  • Si daca am 27 de ani si masina de 2.5 veche de 20 de ani cat platesc?
    3 0
  • @Andi Stai linistit. Tot o caruta de bani vei plati. Asta-i viata.
    8 0
  • Si pretul pentru persoane juridice cu varsta cuprinsa intre 51-60 ani va ramane acelasi ? Mi se pare destul de mult 570 ron pe an pt persoane fizice raportat la 1.2L . Eu pt 1.6 pe 6 luni am platit 351 ron pe persoana juridica. Preturile afisate prevad plafonul cel mai mare sau cel mai mic ?
    1 1
  • @caro_90: Sunt tarifele de referinta, adica plafonul cel mic.
    3 0
  • pare se ca nu s-a mentinut "logica" RCA-ului mai scump la motoarele de pana in 1200 fata de cele de peste 1200...o aberatie.

    persoane juridice cu varsta....
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru