Noul Cod Rutier a intrat astăzi în vigoare

de Sebastian Toma
Joi, 08.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Astăzi au intrat în vigoare modificările aplicate codului rutier. În principal, acestea implică obligaţii suplimentare pentru biciclişti şi mopedişti.

Noul Cod Rutier a intrat astăzi în vigoare, acesta fiind publicat în Monitorul Oficial în urmă cu 15 zile. Începând de astăzi, doar bicicletetele vor avea voie să circule pe acostamentul drumului, iar atunci accesul lor va fi permis doar dacă nu încurcă traficul şi dacă nu există o pistă de biciclete pe secţiunea respectivă de drum. Ceilalţi conducători de vehicule au interzis pe respectiva secţiune a carosabilului.

Persoanelor în stare de ebrietate le este interzis accesul pe locurile de pasageri ale vehiculelor de transport marfă, precum şi în cazul locului de pasager al mopedelor şi motocicletelor. În cel de-al doilea caz, interdicţia era deja prezentă înainte de intrarea în vigoare a actualelor norme, existând chiar şi o întrebare specifică în cadrul examenului auto pentru categoria A şi subcategoriile sale.

Urmareste Automarket
Bicicliştii sunt obligaţi să aibă în permanenţă un act de identitate asupra lor, iar circulaţia bicicletelor pe şosea este interzisă în paralel, bicicliştii fiind obligaţi să circule în rând.
Pe deasupra, bicicliştilor li s-a interzis explicit folosirea trecerilor de pietoni cât timp nu merg pe lângă bicicletă, o altă regulă existentă deja, care a fost completată într-un mod mai clar. Totodată, posesorii de permis auto categorii B, BE, C sau CE au dreptul să conducă şi tractoare. Şoferii cu permis categoria B au voie să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone plus remorcă, iar şoferii cu permis C au voie şi cu tractoare mai mari.

Codul Rutier nu este la prima modificare în 2013, luna ianuarie aducând o serie de schimbări.

Comentarii (6)

  • Dezinformare : " O noutate importantă adusă de modificările aplicate Codului Rutier este reprezentată de mărirea duratei de valabilitate a examenului scris în vederea obţinerii permisului de conducere"
    Asta a fost doar o propunere, nu s-a aprobat.
    Va rog sa dati o dezmintire
    15 0
  • @toni
    Mulţumim pentru completare.
    13 0
  • antonny
    @toni .....sa aprobat durata de valabilitate examenului teoretic la 12 luni
    5 0
  • Codu lu peste prajit. N-am nevoie de niciun cod rutier sa merg cu masina. Oricum am venit din minivacanta acum si 300 de km.. i-am parcurs cu viteza medie de 48 km pe ora :) Aveam portiuni in care limitarea era de 40 de km pe ora datorat damburilor din drum.. So deci n-am nevoie de cod rutier si sper sa vad cat mai putin gargea pe drum.

    Din cate am observat se cam respecta regulile de viteza chiar se respecta mult mai mult ca acum cativa ani cand era cam haos pe drumuri.. si nu se respecta din motiv ca modifica garcea codu rutier ci din simplul motiv ca s-au mai cizelat soferii prin europa si nu numai.
    1 0
  • sa inteleg ca nu este valabila proba teoretica un an de zile ?
    0 1
  • bogdan
    lege dupa lege dar nici una in favoare cetatenilor e jale cu tara asta avem salariul minim pe economie de 700 de lei si amenzi de pana la 9600 de lei e jale in tara pe care o traim:;;;;;;;au luat o decizie sa sa majoreze alocatia copiilor de la 42 la 200 de lei si senatul nu la aprobat dar ce viseaza noaptea voteaza vai si amar de aia toti mai multi cetateni pleaca din tara au luat legile din europa dar nu stiu sa dea salariile din europa
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru