Nu doar autostrăzile româneşti cedează: o şosea americană, distrusă din motive inexplicabile

de Daniel Popescu
Vineri, 27.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O porţiune de 60 de metri dintr-o sosea americană s-a înălţat cu câţiva metri în numai câteva ore şi a devenit impracticabilă din motive care nu au fost încă elucidate.

Nu a fost nicio furtună care să genereze asta. Nu a fost niciun cutremur care să genereze asta.

Jeremy Boyce
Geolog la Universitatea din Los Angeles
România nu este nici pe departe singura ţară care are probleme cu drumurile. Totuşi, dacă la noi autostrăzile sunt închise din cauza modului deficitar în care sunt construite, în Statele Unite drumurile au probleme din cauza aparent inexplicabile.

S-a întâmplat în localitatea Santa Clarita din statul american California, acolo unde o porţiune de circa 60 de metri dintr-o sosea s-a înălţat cu aproape 5 metri din motive neelucidate.

În mod obişnuit, astfel de fenomene au loc în Statele Unite din cauza cutremurelor sau inundaţiilor, însă în zona respectivă nu au avut loc recent astfel de evenimente. "Nu a fost nicio furtună care să genereze asta. Nu a fost niciun cutremur care să genereze asta", a precizat Jeremy Boyce, un geolog de la Universitatea din Los Angeles.

Până în prezent, specialiştii consideră că cea mai probabilă cauză este o alunecare de teren lentă, dar progresivă, care a fost remarcată încă din 2011 în zona respectivă prin apariţia unor crăpături în şosea.

Practic, ipoteza este că pământul s-a deplasat pe sub şosea şi apoi s-a ridicat brusc.

Din cauza acestei probleme, o porţiune de 3 kilometri de şosea a fost închisă traficului rutier.

Via ScienceAlert

Comentarii (7)

  • tare...
    ...la ei se ridica la noi se lasa...
    12 1
  • La ce munte este langa sosea, fara nimic vegetatie, cu sol nisipos, sunt curios sa vad studiile geologice, care au confirmat siguranta unei asemenea construcii, si dupa ne miram ca se surpa/ridica ...
    5 1
  • Se vede clar in dreapta soselei alunecarea de teren inceputa de pe creasta dealului alaturat. Pamantul care a luat-o la vale a intalnit o portiune din roca, mult prea grea pt a putea fi miscata, si apoi, normal, s-a ridicat pana cand cele 2 forte s-au echilibrat.
    Nu le ramane decat sa amenajeze dealul alaturat pt a evita pe viitor deplasari ale solului asemanatoare
    7 0
  • los palmos
    sa-si dea demisia !!! nu stiu cine, da' sa-si dea demisia !!!
    7 0
  • Alunecare de teren clar ! Degeaba repara soseaua daca nu rad si dunele alea de nisip de pe langa...e munca titanica dar numai asa o sa fie eficienta lucrarea ....
    4 0
  • @los palmos
    ;))))))))))))))))))) . Tu ori esti alinuta ?
    2 2
  • AndreiRN
    Multi vad putini cunosc dar o gramada comenteaza.
    Alunecarile de teren si miscarile tectonice sunt ceva comun in Westul SUA.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru